Now Reading
De Mol (BE) 2017, aflevering 8: Revanche
1

De Mol (BE) 2017, aflevering 8: Revanche

by R.M. van Dobbenmaart 31, 2017

De Vlamingen jassen een seizoen van De Mol er sneller doorheen dan de Nederlanders: al in de achtste aflevering spelen de kandidaten de finale en wordt de Mol ontmaskerd.

Voordat Davey, Eline en Annelies achter de laptop plaatsnemen, spelen ze nog een paar opdrachten om de pot te spekken. Als eerste nemen ze het individueel op tegen de leerkrachten van een school in Kromdraai. Ze krijgen bij aanvang een vraag over de twee andere kandidaten. Hebben ze die juist, dan krijgen ze acht leerlingen om hen bij hun opdracht te helpen. Davey en Eline gokken goed, Annelies niet en krijgt slechts twee leerlingen mee.

Landkaart

Het is een teken aan de wand. Davey wint zijn opdracht (touwtrekken tegen twee gymnastiekleraren) en Eline is net iets eerder dan de wiskundelerares met het oplossen van een niet zo ingewikkelde, maar hele lange som. Annelies krijgt een klein klasje dat ze Nederlandse woorden moet leren. Ze stampt de polshorloges, petten en rugzakken er vakkundig in, maar ‘landkaart’ blijft bij de kinderen niet hangen.

Safari

De kandidaten zijn in Zuid-Afrika, maar hebben tot dusver alleen nog maar kennisgemaakt met één leeuw, één aapje en een bende opgefokte struisvogels. Dat wordt goedgemaakt met een safaritocht. Op zoek naar The Big Five. Eline moet de safari leiden, als gids. Ze krijgt een uur de tijd om zoveel mogelijk feitjes uit haar hoofd te leren over 25 verschillende dieren.

In de tussentijd volgen Davey en Annelies een tracker. Annelies krijgt een koptelefoon op met keiharde klassieke muziek en kan dus alleen zien. Davey wordt geblinddoekt. Ze moeten in de richting lopen van een beep beep signaal, wat alleen Davey kan horen. Ze komen uit bij een neushoorn. Davey maakt er – nog steeds zonder iets te zien – vijf foto’s van op aanwijzingen van Annelies. Herkent het safarigroepje van Eline de neushoorn, en kennen ze het verschil tussen een witte en een zwarte, dan verdienen de kandidaten € 3.000.

Zelf heeft Eline geen idee. Wit of zwart, terwijl ze allemaal grijs zijn, stond vast wel ergens in al dat papierwerk waar ze zich doorheen heeft geworsteld, maar desondanks weet haar gezelschap het wel. De pot stijgt naar een zeer behoorlijke € 27.250 (van de in totaal € 100.000 die verdiend had kunnen worden).

De laatste verrassing

Waar deze serie mee begon, zo eindigt het ook: met de drukknop. In aflevering 1 de reden dat Hans met natte oogjes in de limousine wegreed, terwijl de anderen aan boord van het vliegtuig stapten. Davey, Eline en Annelies hebben opnieuw een rode knop in de auto, en een digitale klok. Daarop staat een bedrag dat steeds verder oploopt, met € 5.000 als maximum. Ze hoeven niet te drukken, maar áls er gedrukt wordt, krijgt deze kandidaat het bedrag op de teller mee naar huis. Ongeacht of ze De Mol uiteindelijk winnen.

Degene die drukt, mag echter niet mee in de helikopter die klaarstaat voor een ‘onvergetelijke ervaring’.

Champagne

Niemand drukt. De Mol niet, omdat dat wel erg opzichtig zou zijn, en de anderen ook niet. Als afsluiting van de vakantie – ik bedoel zenuwslopend televisiespel vol misleiding en psychologische druk – spotten ze The Big Five nog een keer, maar nu vanuit de lucht.

Naderhand klinken ze de glazen met Gilles de Coster. Hij vraagt ze nog één keer op de man af: ‘Ben jij de Mol?’ Ze ontkennen nog steeds. Gilles: ‘De laatste leugen.’

Jurassic Test

’s Avonds komen de kandidaten aan bij de allerlaatste test. Het lijkt de eerste scène van Jurassic Park wel. Een duister landschap, felle koplampen, dreigende muziek en een geheimzinnige locatie omringd door wilde dieren. Ze krijgen dertig vragen over de Mol. Daarna doven de lichten. De spotlight gaat aan boven het tafeltje van de winnaar van De Mol 2017.

Davey maakte de test het best: hij wordt letterlijk in het zonnetje gezet. Geëmotioneerd wordt hij opgevangen door Gilles. Het is voorbij. Eindelijk. De opgekropte spanning van acht weken (nou ja, voor hem slechts tweeënhalve week) komt er via zijn traanbuisjes uit.

Dan wordt de Mol onthuld. Moet ik voor de achtste keer op rij zeggen wie dat is? Nee toch zeker?

Geheime aanwijzingen

Bij Wie is de Mol 2017 zat ik er ruiterlijk naast, maar ik heb me met De Mol 2017 toch aardig gerevancheerd. Volgende week zien we waar, wanneer en hoe Eline heeft gemold, en de geheime aanwijzingen die in het programma verstopt zaten.

What's your reaction?
Eens
0%
Oneens
0%
About The Author
R.M. van Dobben
Schrijft wat hij kijkt. Recenseert films, series en Boer Bakt Mol.
1 Comments

Leave a Response