Now Reading
Geheimen, mysteries en onbereikbare ware liefde in Gran Hotel
2

Geheimen, mysteries en onbereikbare ware liefde in Gran Hotel

by Monique Speelmanmaart 21, 2017

Mijn eerste ervaring in de reeks Spaanse Netflix Original series kan ik niet anders omschrijven dan betoverend. Ik kreeg al snel een gevoel van Murder on the Orient Express shaken – not stirred – by Downtown Abbey. Maar dan vele malen mooier, liever en verslavender.

Gran Hotel pakt je in de eerste seconden. Het is de sfeer, het treinstation, de muziek, de setting. De tijdgeest vangt je en laat je niet meer los. Je voelt dat dit nog wel eens een tijdrover kan gaan worden en tegelijkertijd stelt dat gerust. Zoals bij alle verslavingen: lekker veel waar je nog meer van wilt.

Wie droomt er nog van echte liefde?

Het is 1905. We maken kennis met de charmante Julio Olmedo. Hij is onderweg naar het Gran Hotel om de verdwijning van zijn zus te onderzoeken. Zij werkt als kamermeisje in het prestigieuze luxe hotel gesitueerd op een prachtig Spaans landgoed aan zee, eigendom van de familie Alarcón. Wat volgt is een aaneenschakeling van intriges, familievetes, machtsspellen, bedrog, venijn, haat, afgunst, rivaliteit en ja echt: ware liefde. Waarvan je nu nog droomt dat het bestaat. Julio sluit vriendschap met de mooie Alicia en in het diepste geheim proberen ze alle mysteries op te lossen. Beide acteurs weten de aantrekkingskracht tot elkaar en dat waar het in het leven om moet gaan, prachtig neer te zetten, geheel passend bij de tijd.

Je had het zelf willen bedenken

De cliffhangers vliegen je om de oren. Daar waar je eigenlijk punten mee had willen halen tijdens je schrijfopdrachten op school, maar wat nooit gelukt is. Alles kan, en niks blijft onopgemerkt. Als je denkt dat het nooit meer goed komt, zet een slimme draai van het plot je op het andere been. Scènes volgen elkaar in rap tempo op. Je struikelt van complot naar spanning en van een geheime afspraak naar een verplicht huwelijk. Dromerige kostuums, muziek waar je hart sneller van gaat kloppen en het rapido Spaans dat gesproken wordt, lijmen je vast aan je scherm. Lo siento, pero, supongo, que te pasa. Je gaat ervan houden.

Wat mis ik toch?

Je zou het bijna gaan missen: seks, gevloek, geweld en special effects. Niks van dat alles. Ook wel eens fijn. Af en toe krijgt iemand een ouderwetse klap en zien we enkele kogelgaten met wat bloed. Enkele leuke historische details: de filmcamera, de filmprojector met bewegend beeld en de fonograaf. De setting is prachtig door zijn eenvoud. Je schakelt van hotelkamer naar keuken en van de plaatselijke kroeg naar het politiebureau. De buitenbeelden zijn simpel maar mooi en herkenbaar van je Spaanse stedentrips.

Liefhebbers kunnen zich met Gran Hotel 66 afleveringen onderdompelen in het gracieuze Spanje van het begin van de vorige eeuw. In Amerika had Netflix de serie al verwijderd maar smeekbedes van fans hebben gezorgd voor terugkeer van het Spaanse meesterstuk op de online videodienst. Misschien toch maar snel gaan kijken?

Pluspunten

Het prachtige acteerwerk van alle acteurs. Geen enkel persoonlijk kenmerk blijft onopgemerkt en iedereen krijgt evenveel diepgang. Hoofdrolspelers Yon González en Amaia Salamanca blazen je omver met hun overtuigend rollenspel.

Minpunten

De serie is spannend tot en met de laatste minuut maar de fantasie van de schrijvers krijg je in de loop van de scènes door. De setting doet soms wat amateuristisch aan, wat tegelijkertijd passend bij het verhaal niet heel veel anders had moeten zijn. Sommige familievetes kunnen langdradig overkomen.

What's your reaction?
Eens
100%
Oneens
0%
Neutraal
0%
About The Author
Monique Speelman
Liefhebber van: schrijven, redigeren, online, do-in yoga, gezond eten, series, films en cryptogrammen. En had ik schrijven al gezegd? :)
2 Comments

Leave a Response