Now Reading
Niemand kan zo mooi lijden als Beau
1

Niemand kan zo mooi lijden als Beau

by R.M. van Dobbenfebruari 28, 2017

In Beaufort tergt Gooische waaghals Beau van Erven Dorens zichzelf weer tot het uiterste. In de eerste aflevering trotseert hij de Wadi Rum woestijn in Jordanië.

Beau van Erven Dorens kan op zeer vermakelijke wijze nutteloze showbizfeitjes aan elkaar praten (RTL Boulevard) en spelletjes voor het hele gezin presenteren (Deal or No Deal, Ik hou van Holland), maar zijn kracht ligt in de improvisatie. Hij is in zijn element als hij uit zijn comfortzone stapt. Dan komt de beer in Beau los, en zien we de gouden combinatie van overlevingsinstinct, geldingsdrang en ontwapenende zelfspot.

Beaulywood

Het begon allemaal met Beaulywood. Een vierdelige realityserie waarin hij, gewapend met de dvd van Ik ook van Jou (waarin hij een klein rolletje had) en een paar telefoonnummers, naar Hollywood trok. Zijn missie: doorbreken als acteur in Amerika. Dat lukte, heel verrassend, niet. Maar dat gaf niets, want het programma ging over iets anders, namelijk een inkijkje geven in hoe dat gaat; als complete nobody naar het mekka van de filmwereld afreizen, in de hoop op een carrière in de spotlights.

Beau klopte op alle deuren die hij maar kon vinden: bij comedyclubs, Scientology, de pornoindustrie, you name it, maar het mocht niet baten. Hij landde zonder grote filmrol weer op Schiphol. Feitelijk was het een lijdensweg, maar door de altijd goedlachse, tomeloze Beau, keek het programma prettig weg.

De Wereld van Beau

Pas vele jaren later, na de moeilijke Talpa/Tien-periode, kwam Beau terecht bij SBS6 en mocht hij De Wereld van Beau maken. Daarvoor sprong hij wel eens van een brug, maar nu kon hij het eindelijk groots aanpakken, Beaulywood-style. Hij zwom onder andere het IJsselmeer over, en werd moederziel alleen op een onbewoond eiland gedropt. Niet alles voor de kijkcijfers meer, maar alles voor het afzien.

Beaufort

En nu is er Beaufort, een soort reboot (of re-Beaut) van De Wereld van Beau, maar nu terug op het oude nest: RTL4. Wederom staan er een aantal willekeurige uithoudingsvermogenstunts op de planning. In de eerste aflevering trekt Beau samen met een kameel door de Wadi Rum woestijn in Jordanië. Overdag is het 50º, dus qua lijden zit je daar prima. Overigens heeft Ridley Scott op deze locatie zijn film The Martian gedraaid, wat betekent dat Matt Damon door dezelfde verzengende hitte heeft gelopen – in een dik astronautenpak.

Beau heeft als motto: ‘Je kunt alles bereiken wat je wilt, als je bereid bent om kapot te gaan.’ Dat is ook meteen het (ietwat dunne) concept van het programma: kapot gaan. De woestijn is geen makkelijke jongen. Elke voetstap is zwaarder dan de vorige. Beau verliest liters vocht, slaapt nauwelijks, en zijn kameel staat om de haverklap stil om, zoals Beau opmerkt, ‘de woestijn leeg te eten’. Het is een fascinerende tocht, vastgelegd met één klein cameraatje.

Maar waarom?

De reis door de woestijn staat symbool voor Beaus tijd bij SBS6. Tegenslag op tegenslag. Hij staat telkens op het punt om ermee te stoppen, maar buffelt kranig door. RTL is het koude blikje bier dat bij de finish op hem staat te wachten. Hij haalt het, zoals Beau (bijna) alles altijd haalt. Maar de vraag blijft: waarom?

Hoe vermakelijk, fascinerend en prijzenswaardig het ook is, wat is precies het doel van deze gekkigheid? Heeft het een informatieve waarde? Beau leert zich in het donker te oriënteren, maar de kijker wordt niets verteld; iets met een kompas en een hoogtekaart. Heeft het een visuele waarde? Ook niet echt. Het lijkt me een prachtig gebied om drone-opnames te maken, maar qua productie houdt Beaufort het wel erg minimaal: één lullig handcameraatje. Wat is het onderliggende doel? Waarom is gekozen voor de Wadi Rum woestijn? Daar komen geen antwoorden op.

Lijdensweg

Beaufort is puur en alleen een verslag van weer zo’n typische Beau van Erven Dorens lijdensweg. Het is dat niemand zo mooi kan lijden als hij, wat het aangenaam kijkvoer maakt, maar het programma blijft verder nogal op de oppervlakte. Daar kom je bijvoorbeeld bij de NPO niet mee weg. Daarom denk ik dat Beau over een aantal jaar overstapt naar de Publieke Omroep en daar zijn beste programma’s gaat maken. Vol afzien én inhoud.

What's your reaction?
Eens
0%
Oneens
0%
About The Author
R.M. van Dobben
Schrijft wat hij kijkt. Recenseert films, series en Boer Bakt Mol.
1 Comments

Leave a Response