Now Reading
De Mol (BE) 2017, aflevering 1: Psychologische thriller
5

De Mol (BE) 2017, aflevering 1: Psychologische thriller

by R.M. van Dobbenfebruari 10, 2017

Terwijl Nederland nog vuistdiep zit in Wie is de Mol, start in het land waar het allemaal begon een nieuwe reeks van De Mol. En het is weer genieten geblazen.

De Mol stopte in België na slechts drie seizoenen. Hij dook onder, deed een lange winterslaap, was met geen kanon wakker te krijgen, tot commerciële zender VIER het van oorsprong Vlaamse format vorig jaar uit de mottenballen haalde. Met veel succes, zowel in zakelijk (kijkcijfers) als kwalitatief opzicht. Vergeleken met psychologische thriller De Mol was Wie is de Mol een gezapige polderkomedie. Onze zuiderburen hebben de smaak te pakken: deze week startte het vijfde seizoen, en allee, amai, miljaar, het is weer fantastisch.

Even voorstellen

In het pikkedonker worden de kandidaten (OV’ers: onbekende Vlamingen) met identieke auto’s van huis opgehaald en naar een hangar gereden. De gedreadlockte Bouba, personeelsmanager Jolien, showroomadviseur Sam, studente Jessica, oudere man met bril Robin, druipsnor Davey, politie-inspecteur Eline, de Poolse Marzena met als bijnaam ‘the bitch’, Gilles-lookalike Bertrand, ‘ons moeke’ Annelies en Hans, oudere man met bril 2.

Rode knop

In de hangar staat een vliegtuig klaar om ze naar Zuid-Afrika te brengen, maar De Mol wordt gespeeld met tien kandidaten, niet elf. In elke auto bevindt zich een rode knop. Als niemand daarop drukt, mogen ze allemaal aan boord en verdienen ze € 5000. Drukken er één of meer mensen, dan valt er meteen iemand af. In dat geval stappen de vijf snelste drukkers het vliegtuig in en zijn dus veilig. Een heerlijk psychologisch spel, waar De Mol vol mee zit.

In de auto staat ook een timer. Als deze van zestig seconden naar nul begint af te tellen, mag er gedrukt worden. Gezien er geld te verdienen valt, is het voor de Mol lucratief om dit te doen. Dat weten de andere kandidaten ook. Maar de Mol weet dat de kandidaten dit weten. Hij hoeft dus niet te drukken.

Uiteindelijk kiezen zes kandidaten voor zekerheid: Davey, Eline, Jolien, Marzena, Robin en Sam. Eline drukte te laat en blijft nog even achter in de auto.

Mollisch roulette

Terwijl de vijf geluksvogels in het vliegtuig al aan de champagne gaan, speelt de rest een zenuwslopend spel. Mollisch roulette zou je het kunnen noemen. Omdat Sam als laatste instapte, moeten ze zijn beroep raden. Ze krijgen een aantal opties te zien. Bertrand raadt als enige juist: showroomadviseur. Achtereenvolgens raadt Jessica dat Bertrand marketingmanager is, Eline dat Jessica student lichamelijke opvoeding is, en Annelies dat Eline politie-inspecteur is.

Als laatste blijven Bouba en Hans over. Het gaat erom wie het snelst drukt als het beroep van Annelies (leerkracht godsdienst) op het scherm verschijnt. Het reactievermogen van Bouba wint. Hans wordt genadeloos door de groep geslachtofferd. Marzena, één van de snelste drukkers: ‘I don’t give a fuck.’

Je hebt de bijnaam ‘the bitch’ of je hebt ‘m niet.

Run Bertrand Run

In Wellington, Zuid-Afrika neemt de groep zijn intrek in houten hutjes en, bij gebrek aan slaapplaatsen, twee blauwe tentjes. Na het ontbijt rijden ze – met keihard ‘Ik leef niet meer voor jou’ van Marco Borsato op de auto-playlist – naar de eerste officiële opdracht. Er moet 27 kilometer worden gelopen, waarmee opnieuw € 5000 te verdienen is. Ze krijgen 3,5 uur de tijd. Terwijl Robin en Bertrand vol frisse moed beginnen, krijgen de anderen in duo’s verschillende opdrachten. Leggen ze die goed af, dan pas mogen ze Robin en Bertrand op het parcours aflossen. Annelies en Eline slagen er niet in om zes quizvragen achter elkaar goed te beantwoorden, en Davey en Jessica – die aan elkaar zijn vastgeketend – komen niet los van elkaar. Jessica: ‘Ik heb me nog nooit zo dom gevoeld.’

Ondertussen heeft Bertrand het moeilijk. Hij rent, vliegt, duikt, valt, zucht, steunt, krijgt kramp en raakt achterop. Robin probeert hem te motiveren door als een kapotte grammofoonplaat te herhalen dat hij door moet lopen. Deze bijzondere peptalk valt niet helemaal goed bij Bertrand: ‘Zwijgen!’

De milt van Jolien

Bouba, Sam, Marzena en Jolien halen hun opdrachten wel en zijn het wachten op de andere twee duo’s beu en stappen in het busje. Allereerst lossen Sam en Bouba Robin en Bertrand af, maar na zeven kilometer begeeft Sam het. Dan blijft er nog vijf kilometer en drie kwartier over voor Jolien en Marzena. Eitje. Ondanks dat de milt van Jolien niet meewerkt, strompelen ze op tijd over de finish.

Bertrand is zo blij dat hij Marzena om haar hals vliegt. Vanwege hun lengteverschil ziet dat er redelijk potsierlijk uit.

Geblinddoekt achterover bungee-slingeren

De kandidaten reizen verder naar Constantia. Jolien, als ze het hotel binnenkomt: ‘Amai, chique dinges!’ Van opwinding gaan ze pas om half vier ’s nachts slapen en vooral Annelies wordt de volgende dag wakker met een kater van hier tot Kaapstad.

Wie wil zich van het dak geblinddoekt achterover laten vallen? Dat is de vraag en de volgende opdracht. Je belandt niet met twee gebroken benen en een gescheurde milt op de tegels, want je zit uiteraard goed vast aan een koord. Bertrand, Davey, Marzena, Sam en Jolien willen wel. Prima. Het enige dat ze daarvoor moeten doen is duo’s vormen met degenen die op hun benen staan te bibberen van angst en een vraag over een medekandidaat goed beantwoorden.

Wordt deze fout beantwoord, dan valt de kandidaat met de knikkende knietjes van het dak, en dat zou jammer zijn. Maar of het antwoord fout is, weet je pas op het allerlaatste moment; wanneer je achterover kukelt. Iedereen die zich blind achterover laat vallen, verdient € 500. Doet iedereen dit, dan komt er € 5000 in de pot – ongeacht of de vraag goed of fout wordt beantwoord.

Ze zijn allemaal dapperder dan ze dachten, want iedereen laat zich vallen. Inclusief Robin, die zo stoer deed tijdens het hardlopen, maar zich met een blinddoekje voor aanstelt als een klein kind. Kortom: € 5000 verdiend en wederom een slechte dag voor de Mol.

Test en executie

Dan is het tijd voor de test en executie. Bouba, Sam, Marzena en Bertrand krijgen een groen scherm. Jessica maakte de test én slecht én te langzaam, dus moet vertrekken. Geen hugs, geen succes jongens, geen ik heb ervan genoten, nee, onmiddellijk opstaan en wegwezen.

Als Jessica wordt weggereden en uitgezwaaid, beweegt de camera naar een andere auto, die nog op de oprit staat. Wie zien we daar op de achterbank? Het is oudere man met bril 2!

Verdenking top 3

Het is lastig om op dit moment drie verdachten aan te wijzen. Bij de rode knop hoefde de Mol niet persé iets te doen, en de opdrachten erna slaagden allemaal. Het zou goed kunnen dat de Mol deze aflevering afwezig was: Hans. Maar dat ligt te erg voor de hand. Bertrand rekte tijd tijdens de 27 kilometer, Davey kwam niet los van Jessica toen ze aan elkaar zaten, en Eline gedraagt zich continu een beetje vreemd. Mijn top 3 ziet er zo uit:

1. Eline
2. Bertrand
3. Davey
Wildcard: Hans

 

What's your reaction?
Eens
100%
Oneens
0%
About The Author
R.M. van Dobben
Schrijft wat hij kijkt. Recenseert films, series en Boer Bakt Mol.
5 Comments
 • Tim
  februari 12, 2017 at 2:37 am

  Ben het net aan het herbekijken:

  Annelies haar val is geen molactie: Dan had ze dat wel tijdens het lopen gedaan.
  Jolien »domheid ook niet« – daarvoor waren de foute antwoorden te »obvious«. Een echte mol zou realistische antwoorden geven (Oostkantons bijvoorbeeld in Luxemburg of Henegouwen, maar niet in West-Vlaanderen… – waar die ongeveer liggen lijkt me een gemiddelde Belg te weten). Aangezien tijdens de loop eigenlijk ook nergens gemold werdt zou dat dus inderdaad Davey kunnen zijn – maar ik denk niet dat hier gemold is. Tijdens de loop zag ik vooral fake-molacties – je verdacht maken zonder het te verknoeien.

  Komt de keuze voor de springers: De Mol weet natuurlijk dat ze allemaal moeten springen. Als hij wil mollen, moet hij dan bij de springlustigen horen?
  Je zou kunnen zeggen »neen.« – dan kan hij zonder erg op te vallen niet springen. Maar dat heeft hij dus niet gedaan – waarschijnlijk omdat ook dit te »obvious« was. We moeten dus de mol zoeken in de springwilligen – en daar moet het dan iemand wezen die probeert de anderen te verangstigen.
  Het lijktje is dus Bertrand, Davey, Marzena, Sam en Jolien. De vier laatstgekozen lui hebben ook in de auto gedrukt…
  Wie welke kandidaat kiest, daarvan weten we weinig. Aangezien de springlustigen (dus mijn molverdachten) niet zelf kiezen, lijkt het mij ook niet relevant. Jammer is, dat we niet weten wat de volgorde was. Of de mol het goede antwoord geeft, is irrelevant. De mol moet alleen veronzekeren – hoe minder zeker de springangstige is, hoe minder waarschijnlijk haat ie springen,
  Jolien geeft het antwoord vrij zeker – maar in een scène (50m50s) kijk ze een beetje als of ze weet war er gaat gebeuren. Ze overtuigd wel Elien, dat Eline aan de goede kant zit: »Ik heb keiveel wind, ik ga aan de kant zitten«. Jolien lijkt me niet de mol.
  Sam maakt duidelijk dat hij geen idee heeft of het antwoord goed is – Annelies wordt er ook onzeker door. Mol?
  Bertrand zaait ook verwarring – hij maakt ook duidelijk dat ie geen flauw idee heeft wat goed is. De vraag »Wat is fierljeppen?« zou een mooie afleiding kunnen zijn.
  Davey is erg zeker en praat goed op Jessica in – een mol zou anders reageren.
  Marzena is ook erg zeker – de onzekerheid komt hier eerder van Robin. Marzena lijkt me dus ook geen mol.

  Mogelijke mollen bij deze opgave dus Sam en Bertrand.

  Aangezien het bij Bertrand er té dik opzit, zit ik misschien toch op Sam. gedrukt, langzaam gelopen, Annelies de verwarring ingeholpen. Of is het toch Jolien, die gehoopt had dat iemand anders het wel verknalt.

  En Hans, ach Hans… Het blijft een mysterie.

Leave a Response