Now Reading
Waterboys: heerlijke Nederlands-Schotse feelgood
1

Waterboys: heerlijke Nederlands-Schotse feelgood

by R.M. van Dobbenjanuari 13, 2017

In Waterboys schotelt regisseur Robert Jan Westdijk de kijker een zeer vermakelijke tragikomedie voor, over twee klunzen in de liefde: vader Victor en zoon Zack.

Victor (Leopold Witte, Dokter Deen) is thrillerschrijver van beroep en heeft aan vrouwelijke aandacht geen gebrek. Daar gaat hij maar al te graag op in, ondanks dat hij (gelukkig) getrouwd is. Op een dag komt hij thuis, maar dat is merkwaardig: daar is niemand. Hij springt onder de douche, grijpt uit gewoonte naar zijn handdoek aan het rek, maar zijn handdoek hangt er niet. Alleen het (net iets te kleine) roze handdoekje van zijn vrouw. Ach, dan die maar. Hij loopt naar de kledingkast, maar ziet alleen kledinghangers. Ook de boekenkast beneden vertoont allerlei lege plekken. Nu begint hem iets te dagen: hij is het huis uitgegooid.

waterboys_victorzack

Schotland

Met zijn zoon Zack (Tim Linde), of zoals Victor hem steevast noemt, ‘Sek’, gebeurt ongeveer hetzelfde. Ook hij wordt door zijn vriendin op straat gezet (iets met ‘eigen ruimte nodig’). Zijn moeder heeft ondertussen alle sloten vervangen, dus zit er voor Zack maar één ding op: meegaan met zijn vader naar Schotland. Victors zeventiende thriller is vertaald en de Schotse uitgeverij heeft hem uitgenodigd om een aantal promotie-activiteiten te doen. En zo begint de emotionele en bij vlagen hilarische roadtrip van vader en zoon.

Don’t Bang the Drum

De film heet niet voor niets Waterboys: de soundtrack is volledig in handen van de Schots/Engels/Ierse band The Waterboys, vooral bekend van de Radio 2-klassieker ‘The Whole of the Moon‘. Een concert van de band vormt het hoogtepunt van de film, met een opzwepende, hypnotiserende versie van het nummer ‘Don’t Bang the Drum‘. Westdijk (van onder andere Zusje en Phileine zegt sorry) is groot fan, en dat merk je. De film is niet alleen een grappige vertelling van een vader die bij alles doet alsof zijn neus bloedt en een zoon met liefdesverdriet die de praatjes van zijn vader zat is, het is ook een ode aan de muziek van The Waterboys. De band, die hier toch bekend staat als one hit wonder, zal met deze film ongetwijfeld een nieuwe fanbase hebben aangeboord.

Pas op: milde spoiler

Het concert vormt het hoogtepunt in de zin dat Victor zich realiseert dat hij het anders moet aanpakken. Dat hij alle scheve schaatsen die hij heeft gereden achter zich moet laten. Je zou verwachten, zoals dat vaak gaat in films, dat hij in een positie komt waarin hij kan kiezen: terugvallen in oude gewoontes of een nieuwe weg inslaan. Deze situatie doet zich inderdaad voor, maar Westdijk laat de uitkomst enigszins in het midden. Na het concert gaat Victor toch weer met iemand mee naar huis. Wijst hij de vrouw op het laatste moment af? Dat zou een nieuwe start betekenen, maar Victor ligt het ene moment nog op bed (met kleren aan), de regisseur maakt een harde cut, en hij loopt over straat. Het blijft gissen of Victor echt iets heeft geleerd.

waterboys

Feelgood

Leopold Witte speelt een zeer humoristische schuinsmarcheerder, Tim Linde een sympathieke, onzekere zoon. Helen Belbin de strenge doch rechtvaardige organisator van de uitgeverij, en Julie McLellan het slimme kamermeisje dat elk jongenshart doet smelten. Westdijk houdt de regie sober maar effectief. Afgezien van een enkele wat vreemdsoortige scène (waaronder een rare, hele lange stilte tijdens het ontbijt in het hotel), heeft Waterboys een aangenaam vlot tempo. Feelgood zoals feelgood bedoeld is.

What's your reaction?
Eens
0%
Oneens
0%
About The Author
R.M. van Dobben
Schrijft wat hij kijkt. Recenseert films, series en Boer Bakt Mol.
1 Comments

Leave a Response