Actie
Now Reading
Een Nederlandse James Bond: mag dat?
0

Een Nederlandse James Bond: mag dat?

by R.M. van Dobbenjanuari 17, 2017

Een Nederlandse versie van James Bond 007. Kan dat? Mag dat? En hoe zou deze Britse succesformule in een Hollands jasje eruit zien?

De oudste Nederlandse soap Goede Tijden Slechte Tijden is gebaseerd op het Australische The Restless Years, politieserie Flikken Maastricht is een variatie op het Vlaamse Flikken, en recenter was Vlucht HS13 een remake van het Turkse The End. Stel dat Barbara Broccoli, die de rechten van de bekendste geheim agent ter wereld met hand en tand bewaakt, Nederland de gelegenheid geeft om een eigen polder-Bond te maken. Met alle typische Bond-ingrediënten en in de hoofdrol: Bont. Jaap Bont.

Jaap Bont

Jaap Bont, geheim agent 0031, is een gentleman. In colbert met pochet, maar eronder draagt hij gewoon een spijkerbroek, verleidt hij alle dames die hij tegenkomt. Ondertussen houdt hij allerlei gespuis dat achter hem aanzit behendig van het lijf. Zijn zoektocht naar een crimineel meesterbrein met megalomane trekjes leidt hem langs exotische locaties, zoals daar zijn: de hunebedden in Drenthe, de deltawerken in Zeeland en het eilandje Pampus. Gezien zijn Britse collega’s alle lage nummers al in gebruik hebben, draagt hij de code 0031 (dubbel nul, eenendertig), maar dat lijkt me voor een Nederlands geheim agent logisch.

Atsma, Huisman, Van Huêt of Van Koningsbrugge?

Gentlemannen komen in allerlei soorten en maten, kijk maar naar de acteurs die James Bond hebben gespeeld. Kiezen we voor de rol van Jaap Bont een ruwe persoonlijkheid met sprekende wenkbrauwen à la Sean Connery (Jeroen van Koningsbrugge)? Of gaan we voor een meer dandy-esque uitstraling à la Roger Moore (Barry Atsma)? Een serieuzere, getormenteerde Bont à la Timothy Dalton (Fedja van Huêt)? Of meer een afgetrainde actieheld à la Daniel Craig (Michiel Huisman)?

Als we de Britse Bond-films als leidraad nemen, zouden we met Van Koningsbrugge kunnen beginnen en hem na zeven films inwisselen voor Atsma.

jamesbond_4qs

Q

Jaap Bont werkt voor de Nederlandse geheime dienst en legt verantwoording af aan ‘N’. Deze N heeft een secretaresse genaamd Goudstuivertje, waar Bont altijd indruk op probeert te maken. Voor de laatste technische snufjes en de nieuwste exploderende vulpennen heeft hij Q. Een rol op het lijf geschreven van Wubbo Ockels, maar hij is helaas niet meer onder ons. De Britten hebben na het overlijden van Desmond Llewelyn (die de rol zeventien keer speelde) eenmaal het stokje overgegeven aan John Cleese, maar in de laatste films is Q een beetje een hipster. Wat dat betreft is Alexander Klöpping het perfecte Hollandse alternatief.

Favoriete vijand

Rusland is de favoriete vijand van James Bond, dus het is alleen maar logisch dat Jaap Bont vooral strijdt tegen Duitsland. (Het WK van 1974 zit hem blijkbaar nog erg hoog.) De vijand zet vaak een vrouwelijke spion in, die Bont eerst verleidt en dan rücksichtslos probeert uit te schakelen. In dit geval lijkt me dat Sylvie Meis de uitgelezen persoon is om deze rol op zich te nemen.

ceesgeelalsblofeld

From de Polder Witlof

Maar Mädchen Meis is bijzaak. Bont is op een missie om een man genaamd Blaasveld te pakken te krijgen. Blaasveld is – behalve kaal en een kattenliefhebber – van plan om de wereld te veroveren. Hij staat aan het hoofd van de geheimzinnige organisatie S.T.E.K.K.E.R. (waarvan de leden allemaal een ring dragen met een goudvis erop – niemand weet waarom). Het is geen makkelijke missie. Bont heeft zijn criminele kompanen Dr. Nietes en Geelduimpje al opgeruimd, maar wordt achterna gezeten door een orthodontist die af en toe bijklust als huurmoordenaar, met de naam Kaakjes. Als Bont vlucht en op de trein springt, knaagt Kaakjes de treinrails door. Waarop de NS vertraging krijgt, reizigers weer boos, social media ontploft, er worden Kamervragen gesteld, je weet hoe dat gaat: een niet te overziene chaos.

Bont gooit een kopstoot (ongeschud en ongeroerd) naar binnen, speelt nog een bloedstollend spannend potje Triktrak in het casino, stopt Kaakjes in een raket naar de maan en grijpt Blaasveld bij zijn kladden. Lang verhaal kort: Blaasveld verdwijnt met rolstoel en al in één van de schoorsteenpijpen van de Hoogovens. Eind goed, al goed.

Of het mag, daar zullen de meningen over verdeeld zijn, maar dat een Nederlandse versie van James Bond kan is zeker, en eigenlijk vind ik dat onze filmmakers daar toch maar eens achteraan moeten gaan.

Kan iemand Barbara even een belletje geven?

jamesbondinnederland

What's your reaction?
Eens
0%
Oneens
0%
About The Author
R.M. van Dobben
Schrijft wat hij kijkt. Recenseert films, series en Boer Bakt Mol.

Leave a Response