Now Reading
Wie is de Mol 2017, aflevering 1: Diederik verspreekt zich
2

Wie is de Mol 2017, aflevering 1: Diederik verspreekt zich

by R.M. van Dobbenjanuari 9, 2017

Het jachtseizoen is geopend op de ondergrondse saboteur genaamd De Mol. Art Rooijakkers neemt tien kandidaten mee naar Portland, Oregon, USA, voor het televisiespel met driedubbele bodems, Wie is de Mol.

We zien groene berghellingen, half verscholen in de mist. Een vogel krijst in de verte. Dreigende tonen zwellen aan. Als een stem uit de hemel, komt Art tot ons. Met veel echo vertelt hij dat de kandidaten al begonnen zijn. Sanne Wallis de Vries, Jeroen Kijk in de Vegte, Imanuelle Grives, Thomas Cammaert en Sigrid ten Napel rennen door het bos, evenals Jochem van Gelder, Roos Schlikker, Vincent Vianen, Yvonne Coldeweijer en Diederik Jekel, op zoek naar enveloppen. Het zijn er vier, met erin helikoptertickets. Het productieteam van Wie is de Mol heeft ook twee eendjes uitgezet, als extra hindernis.

widm2017_1_art

Diederik verspreekt zich (nu al!)

Terwijl we iedereen door het bos zien rennen, horen we de voice-overs van verschillende kandidaten, waaronder die van Jochem waar een oud ‘paasei-trauma’ bij naar boven komt, en die van Diederik. Hij zegt: ‘Ik heb vooral gefocust op de grond’. Merkwaardige tactiek, behalve als hij de Mol is. Echte mollen zijn niet zo happig op boomklimmen, dus dit zou een hint kunnen zijn. Maar dan heeft hij het over waar hij naar op zoek is: een bruine envelop. Art heeft alleen gezegd dat er helikoptertickets verstopt zitten. Dit is de allereerste opdracht van de allereerste aflevering. Hoe weet Diederik dat de tickets in enveloppen zitten en dat deze bruin van kleur zijn?

Natuurlijk, de voice-over is achteraf opgenomen. Hij heeft intussen gezien dat het bruine enveloppen waren. Maar toch. Hij beschrijft wat er door hem heen ging toen hij door het bos liep. Het denkt terug aan wat hij toen dacht en dat kan nooit zijn: waar is die bruine envelop, want dat wist hij op dat moment nog niet. Dit tel ik als verspreking.

widm2017_1_sanne

Ik ben het!

De gelukkige vinders zijn Jeroen, Vincent, Thomas en Roos. De overige zes starten volgens Art met een ‘mega-achterstand’, wat dat ook moge betekenen. (Aan het einde van de aflevering leren we dat dat wel meeviel, maar ja, anders had niemand de enveloppen gepakt en konden ze het spel weer inpakken.)

Terwijl de vier in de helikopter een Jurassic Parkje doen – inclusief waterval -, worden de zes overblijvers gesplitst in twee groepen: Team Jochem, Sigrid en Yvonne, en Team Diederik, Imanuelle en Sanne. Beide teams moeten binnen het uur enveloppen vinden met geld en één met een vraagteken; Wie is de Mol gaat in 2017 full Mies Bouwman. In de eerste groep gaat alles van een leien dakje. Daar zit de Mol niet in, al staat Sigrid toch op mijn verdenkingslijstje, aangezien ze héél zorgvuldig haar woorden kiest. Het is bijna alsof ze bang is ‘ik ben het!’ eruit te floepen.

widm2017_1_vincent

Nee. Nee. Nee.

In de tweede groep gaat het er dubieuzer aan toe. Zij lopen straal langs een envelop, alsof ze bij Chris Zegers en Rik van de Westelaken in de leer zijn geweest. Uiteindelijk vindt Imanuelle hem alsnog. Al het geld én het vraagteken is binnen. Dit was geen goede dag voor de Mol. Die weet dat ‘ie bij de volgende opdrachten aan de bak moet.

’s Avonds wordt het eerste verbond gesloten, tussen Yvonne en Vincent. Hij neemt haar in vertrouwen en vertelt dat hij, Jeroen, Thomas en Roos allemaal een vrijstelling hebben. Dit is – en dat kon je verwachten – van korte duur. De volgende dag worden de vier geluksvogels bij Art geroepen, aan de bar van bioscoop Bagdad. De vraag is of ze hun vrijstellingen willen inwisselen voor een groepsvrijstelling. Vincent is het duidelijkst: Nee. Nee. Nee. Hij laat Art niet eens uitpraten, waarschijnlijk omdat hij snel zijn nest weer in wil, want de arme jongen heeft een jetlag van hier tot Tokio.

widm2017_1_bioscoop

Op groot scherm

Wat ze niet weten, is dat de zes pechvogels in de bioscoopzaal alles hebben gezien en gehoord; je medekandidaten bespioneren kun je het beste doen op groot scherm en met een extra large popcorn erbij. Zij mogen, als Vincent, Jeroen, Roos en Thomas niet unaniem hun vrijstellingen inleveren, één vrijstelling van iemand afpakken. Ze kiezen voor Mr. Jetlag himself. Vincent kan de test maar beter goed maken, want anders raakt zijn bioritme nog verder in de war.

widm2017_1_diederikmollenboekjeWe zien een korte montage van wie iedereen verdenkt. Van Diederik krijgen we alleen een blik op zijn mollenboekje te zien, maar daar is geen chocola van te maken. Vincent is hoofdverdachte #1 – hij wordt vier keer genoemd -, met Thomas, Sanne en Jeroen op een gedeelde tweede plek. Yvonne wordt door niemand verdacht, wat op zichzelf erg verdacht is.

widm2017_1_executie

De executie

Tijdens de executie krijgen achtereenvolgens Sigrid, Sanne, Jochem en Yvonne een groen scherm. Dan is Vincent aan de beurt. Hij is als enige voor de groepsvrijstelling gegaan, wat op zich een slimme, tactische zet is. Als hij in het spel was gebleven, had hij veel vertrouwen van de anderen gekregen. Vincent, die kiest voor de groep. Vincent, die offert zichzelf op. Daar kun je later je voordeel mee doen, maar helaas. Vincent was doodop toen hij de test maakte en krijgt van Art onverbiddelijk een rood scherm.

Verdenking top 3widm2017_1_diederikjekel

1. Diederik. Met afstand.
2. Sigrid
3. Yvonne

What's your reaction?
Eens
100%
Oneens
0%
About The Author
R.M. van Dobben
Schrijft wat hij kijkt. Recenseert films, series en Boer Bakt Mol.
2 Comments

Leave a Response