Now Reading
Verfilming ‘A Hologram for the King’ haalt angel uit boek
2

Verfilming ‘A Hologram for the King’ haalt angel uit boek

by R.M. van Dobbennovember 18, 2016

Tom Hanks speelt de hoofdrol in de boekverfilming van de roman van Dave Eggers, en krijgt minder te verduren dan zijn literaire evenknie.

In mijn recensie van het boek Een hologram voor de koning noem ik het hologram uit de titel een illusie. Alan (Hanks) is letterlijk gestrand in de woestijn – Saoedi-Arabië om precies te zijn – en wacht tot hij zijn hologramtechnologie aan de koning mag demonstreren. Dat kan wel even duren, want hij hoort elke dag dat de koning morgen toch echt langskomt.

Glad

Het boek is een broeierig verslag van een uitgerangeerde zakenman die zich vastklampt aan dat ene sprankje hoop: dat de koning uiteindelijk komt opdagen (en een contract tekent waardoor Alan zijn baan behoudt). Het is een studie naar het wachten zelf, de tijdloosheid ervan, de Arabische cultuur, en het ‘fish out of water’-principe. De film heeft al deze ingrediënten ook, maar zoals wel vaker heeft Hollywood het verhaal behoorlijk gladgestreken.

hologramfortheking_alexanderblack

Scherpe randjes

Alan is in het boek angstiger, onzekerder. Zijn omgang met vrouwen is schrijnender. In de film is Alan vooral heel erg Tom Hanks. Een sympathieke man, allemansvriend, loopt niet uit de pas, doet zijn best, en de scènes worden dan ook nooit echt ongemakkelijk of gevaarlijk. Regisseur Tom Tykwer (Perfume: The Story of a Murderer, Lola Rennt en Cloud Atlas – ook met Tom Hanks), die tevens het scenario schreef, heeft de scherpe randjes van Alans persoonlijkheid er vakkundig afgesneden. Blijkbaar is het nog een groot taboe om de hoofdpersoon impotentie mee te geven; het moet wel leuk blijven.

Moppentopper

Dat wil niet zeggen dat A Hologram for the King een al te extreme Disney-makeover heeft gekregen. Ondanks Tykwers nip and tuck hier en daar, volgt de film getrouw het boek. Het is absoluut één van de meest accurate boekverfilmingen van de laatste jaren. Er zijn wat moppen gesneuveld – Alan is in Eggers’ roman een echte moppentopper – maar dat is logisch. Moppen in films, eigenlijk kan alleen Quentin Tarantino zich dat veroorloven. De locaties en sets zijn in elk geval precies zoals ik ze bij het lezen voor ogen had.

hologramfortheking_knudsen

Happy end

Naast Tom Hanks zien we ook nog Sidse Babett Knudsen (Borgen, Westworld), Sarita Choudhury (Homeland, Blindspot) en de onbekendere maar zeer geestige Alexander Black. Waar het boek een open einde heeft, is er voor de film gekozen voor een mierzoet happy end. Eigenlijk valt daarmee alles wat ervoor kwam in het zand (bij gebrek aan water in de woestijn). Het thema van ‘eeuwig wachten’ verliest zijn betekenis als alles met een ‘en ze leefden nog lang en gelukkig’ wordt afgesloten. Dan heb je als Hollywoodse bobo het boek niet begrepen. Ik zou iedereen dan ook aanraden om de film 2 minuten voor het einde uit te zetten.

What's your reaction?
Eens
0%
Oneens
0%
About The Author
R.M. van Dobben
Schrijft wat hij kijkt. Recenseert films, series en Boer Bakt Mol.
2 Comments

Leave a Response