Now Reading
Na ‘Snowden’ plak jij ook een stickertje over je webcam
0

Na ‘Snowden’ plak jij ook een stickertje over je webcam

by R.M. van Dobbennovember 22, 2016

We hadden al de beklemmende documentaire Citizenfour en nu is er de speelfilm Snowden van Oliver Stone. Een ‘biopic’ over klokkenluider Edward Snowden.

Joseph Gordon-Levitt (Inception) speelt de hoofdrol en heeft zich duidelijk vastgebeten in ‘Edward Snowden het personage’. Zoals hij keer op keer bewijst (in onder andere Looper en The Walk), is Gordon-Levitt een echte karakteracteur. Hij is Snowden, inclusief bril, driedagenbaardje, stemhoogte en spreektempo. Je moet dan ook twee keer met je ogen knipperen als de echte Snowden aan het einde van de film ook nog even in beeld komt.

Een ‘dramatization’

Snowden begint met de tekst: ‘The following is a dramatization of actual events that occurred between 2004 and 2013’. Logisch, want het is geen droge opsomming van feiten maar een bioscoopfilm. Toch verliest het verhaal daarmee meteen een boel overtuigingskracht. De kijker kan alleen maar raden naar wat er werkelijk is gebeurd en wat door Stone flink is aangezet. Hoe serieus moeten we de ‘mass surveillance’ nemen? Kunnen de Amerikaanse geheime diensten inderdaad overal bij? Kunnen ze in real time meelezen wat je iemand sms’t, appt, facebookt en e-mailt? Kunnen ze inderdaad op afstand de webcam en microfoon van je laptop aanzetten?

snowden_shailenewoodley

Dit gaat te ver

Of ze dit kunnen is niet zo moeilijk uit te zoeken (spoiler alert: ja, dat kunnen ze inderdaad), maar de film laat het in het midden. Het gaat om het verhaal en dat verhaal is: de carrière van Snowden binnen de CIA, NSA en het moment dat hij besluit: dit gaat te ver, #timetoblowthewhistle. Dat moment komt behoorlijk laat en zorgt voor de broodnodige spanning. Tot dan toe hebben we gezien hoe hij bij de geheime diensten binnenkomt, hoe hij tegen zijn vriendin Lindsay (Shailene Woodley, Divergent) niets kan zeggen over zijn werk, en zijn ontmoeting met documentairemaakster Laura Poitras (Melissa Leo, Wayward Pines) en journalist Glenn Greenwald (Zachary Quinto, Margin Call). Het meeste kenden we al uit Citizenfour en de rest is eigenlijk niet zo interessant.

Edward Snowden heeft weliswaar een zeer moedige beslissing genomen, maar is als persoon minder spectaculair dan zijn acties. Het is een wat saaie jongen. Programmeur. Bèta-man die meer in zijn hoofd leeft dan erbuiten.

snowden_cia

The Firm

Op het moment dat Snowden besluit om highly classified material uit zijn kantoor te smokkelen (is die Rubik’s Cube toch nog ergens goed voor geweest behalve dagenlange frustratie), verandert de film eventjes in een thriller à la The Firm. Dat is meteen het hoogtepunt.

Ondanks dat Snowden aan de lange kant is, met een wat slappe spanningsboog, is het toch een belangrijke film. Als maar de helft waar is van wat je ziet, is er genoeg reden om serieus na te denken over je eigen privacy, de groeiende bevoegdheden van de AIVD (I’m looking at you, Ronald Plasterk) en de macht van de Amerikaanse geheime diensten die wereldwijd opereren. Kijk daarom ook zeker de Q&A die Roderick Veelo had met Edward Snowden na afloop van de première. Afgezien van het steenkolenengels van Roderick is dat zeer de moeite waard. Zie voor de video hieronder:

What's your reaction?
Eens
0%
Oneens
0%
About The Author
R.M. van Dobben
Schrijft wat hij kijkt. Recenseert films, series en Boer Bakt Mol.

Leave a Response