Now Reading
Vlucht HS13, aflevering 7: Verdrietig gerampetamp
1

Vlucht HS13, aflevering 7: Verdrietig gerampetamp

by R.M. van Dobbenoktober 15, 2016

In ‘De hand’ krijgt Haje (met een klein beetje hulp van Mart) Liv eindelijk in bed, pakt Joost wat hij pakken kan, en krijgt Paulus na 7 afleveringen alsnog een naam: meneer Scheffers.

Het werd tijd. De oude, verstrooide vriend van Simon (Daniël Boissevain) speelt een belangrijke bijrol, maar bleef tot dusver naamloos. Vandaar dat ik hem Paulus doopte, maar de schrijvers hebben nu ook ingezien dat hij meer mag zijn dan alleen ‘meneer’. Meneer Scheffers, it is.

vluchths13_7_omid

Omid/Nawid

Terwijl meneer Scheffers (Gijs de Lange) naar Omid (en niet Nawid, zoals ik vorige week nog dacht, maar vergissen is menselijk, zeker als ze allebei door Tiam Igehie gespeeld worden) op zoek gaat, zit Erik (Reinout Bussemaker) weer/nog steeds met een borrel op de bank. Al zijn scènes hebben een hoog ‘hoe gaat het nu met…’-gehalte; die kun je dus met een gerust hart doorspoelen. Nu hij op non-actief is gezet, heeft hij genoeg tijd om televisie te kijken, en wie zien we daar? Omid. Ondanks dat hij van zijn moeder Leyla (Sachli Gholamalizad) duidelijke instructies heeft gekregen (‘Ga hulp halen’), wil hij niets tegen de politie zeggen. Vandaar dat een Drentse agent een oproep doet op Nederland 2; een zender waar niemand naar kijkt.

Majid

Ho, niet zo snel: in Iran kijken ze met miljoenen naar politieberichten op Nederland 2. Dan is het in Kashan stil op straat. Majid (Alan Yadegarian) ziet de foto van Omid en treft meteen voorbereidingen om hem uit Drenthe weg te halen. Het kost een paar kisten kalasjnikovs, maar dan heb je ook wat.

Gaat het weer een beetje, meneer Scheffers?

Meneer Scheffers is ten einde raad, en komt terecht bij psychiatrische hulp. Hij brabbelt maar wat, verwart heden met verleden en andersom. Via flashbacks leren we dat hij verantwoordelijk is voor het auto-ongeluk van Simon – waar zijn hele familie bij omkwam. Blijkbaar heeft hij zich sindsdien volledig in dienst gesteld van Simon, om zijn schuld als ’t ware in te lossen.

vluchths13_7_alexjoost

Onweerstaanbaar

Omdat Haje (Jeroen Spitzenberger) met zoveel woorden heeft gezegd dat de relatie over is, huilt Alex (Annelies Appelhof) uit bij psycholoog Joost (Tijn Docter). Joost praat precies als Volkskrant-columnist Jean-Pierre Geelen, maar dat moet toeval zijn. Alex wordt door verdriet overmand, en Joost troost haar met een kus op de mond. ‘Dit kan niet’, zegt hij er meteen bij. Maar ja, een labiele vrouw, die met haar medicijnen is gestopt, alles niet meer zo helder ziet, is voor Joost onweerstaanbaar.

Als twee stugge mijnwerkers

Alex vertelt Haje onmiddellijk van de therapeutische sekssessie. Hij lacht ongelovig. ‘Ik ben er alleen omdat je Liv niet kan krijgen’, zegt ze. Ze weten allebei dat dat waar is. Toch wil Alex er ‘nog iets van proberen te maken’. Haje niet. Hij pakt zijn spullen en logeert zolang bij you know who.

vluchths13_7_haje

Liv (Katja Schuurman) laat zich volledig door Haje inpakken. Op het werk is hij de lolligheid zelve, en bij Liv thuis maakt hij samen met Mart (Tygo Jansen) spaghetti. Ook de liefde van de vrouw gaat door de maag – sliertje voor sliertje. Als het kind naar bed is, stelen de volwassenen kusjes in de keuken. De romantische sfeer wordt bruut onderbroken door een harde ‘cut’ naar weinig liefdevol gerampetamp. Haje en Liv worden in beeld gebracht als twee stugge mijnwerkers die – met de slaapkamerdeur wagenwijd open, mind you; Mart kan zo naar binnen wandelen – op elkaar tekeer gaan. Het duurt gelukkig maar kort. Al snel volgt een shot waarbij ze allebei ongemakkelijk naar het plafond staren, handjes en siliconen boven de dekens.

Pakketje

De volgende dag wordt Haje gebeld. Meneer Scheffers heeft naar hem gevraagd. Samen rijden ze naar het vakantiehuisje. Liv krijgt een pakketje thuisbezorgd, en dan wordt de titel van de aflevering duidelijk. Met de groeten van Kevin.

Overige observaties

• Simon ontsnapt, maar komt onderaan de trap al snel iemand tegen. Hij krijgt een klapje in het gezicht, en… einde vluchtpoging.

• Ondanks dat Simon wordt gegijzeld, zijn de gijzelnemers wel heel aardig voor hem. Ze wachten geduldig tot hij weer bijkomt, en dan pas halen ze hem van het bed af en nemen hem mee naar buiten.

• Staat in het politiehandboek dat je bij vermiste kinderen altijd je uniformjas uittrekt om deze aan het desbetreffende kind te geven?

• Haje krijgt bij het vakantiehuisje een flashback van zijn moeder, die hem – op ooghoogte – toespreekt. Aan haar toon te horen, is hij niet ouder dan een jaar of 5. Dan had Haje al op zeer jonge leeftijd een groeispurt, of is er weer zonder nadenken vanaf de schouder gefilmd. Slordig.

• Deze week opnieuw een dronken Haje. Spitzenberger op z’n best.

What's your reaction?
Eens
100%
Oneens
0%
About The Author
R.M. van Dobben
Schrijft wat hij kijkt. Recenseert films, series en Boer Bakt Mol.
1 Comments

Leave a Response