Now Reading
Heel Holland Bakt 2016, aflevering 7: Schuim der aarde
1

Heel Holland Bakt 2016, aflevering 7: Schuim der aarde

by R.M. van Dobbenoktober 17, 2016

Het is de halve finale in Bakland, en Francis, Guido, Emma en Annemarie spatelen, spuiten en ellebogen zich een ongeluk om hun beste bakwerk af te leveren.

Zo staan er tien oventjes op te warmen, en zo zijn er nog vier kandidaten over die strijden om een plek in de finale. De baksels zijn omgevlógen. We zijn nog maar een week verwijderd van the ultimate showdown of the hobbybakkertjes. Wie de finale wint, ontvangt de felbegeerde hoofdprijs, namelijk… eh… eeuwige bakroem.

hhb_7_chocola

De signatuuropdracht

De hele uitzending staat in het teken van ‘gebakken lucht’. Het is de meest toepasselijke woordspeling in Heel Holland Bakt tot nu toe; veel heeft het allemaal niet om het lijf. De signatuuropdracht bestaat uit het maken van een meringuetaart. Het brengt Guido’s favoriete stopwoordje naar boven: ‘Potverdriedubbeltjes.’

Terwijl André van Duin samen met Janny door de tent zwiert, gaan de kandidaten hard aan het beslag. Emma maakt een ‘pavlova’, een variatie op meringue, uit Australië. Of was het nou Nieuw-Zeeland? Francis: ‘Australië’. Emma wil ook graag macarons op de taart, want daar staat ze thuis om bekend. Helaas heeft ze nog steeds niet goed door hoe de Heel Holland Bakt-oven werkt, want ze mislukken tot twee keer toe.

hhb_7_meringue

De bodem van de trukendoos van ‘spekkoekje’ Francis is nog lang niet in zicht. Ze priegelt niet alleen een ouderwets kleed in elkaar van chocola, ze maakt ook sinaasappelparels. Sinaasappelsap met suiker, in de olie druppelen, en dan? Janny: ‘Dan krijg je parels’. Het klinkt soms te makkelijk om waar te zijn. Intussen heeft Emma haar pavlova uit de oven gehaald, die onmiddellijk uit elkaar is gebarsten. ‘Pavlova’s blijven nooit heel’, zegt ze. ‘Da’s algemeen bekend’. Dat nemen we dan maar aan.

Francis krijgt de beste beoordeling van Janny van der Heijden en Robèrt van Beckhoven, al is het jammer dat ze haar chocokleed onder de taart heeft verstopt. Emma’s pavlova is ‘héél zoet’, en Annemaries meringue is ‘te zacht’. Guido’s idee is goed, maar de uitvoering laat te wensen over. Dat is nu al de zoveelste keer. Ik snap eigenlijk niet dat Sloddervos Guido er nog steeds inzit.

hhb_7_paraplu

De technische opdracht

Het komt inmiddels met bakken uit de lucht vallen. Vandaar dat André de jury met paraplu’s de tent uitstuurt. Het is tijd voor de technische instinker. De hobbybakkers moeten 5 zoenen maken, baiser op z’n Frans. Zoals Robèrt het uitlegt, klinkt het weer heel simpel: suiker en eiwit tegelijk warm maken, opkloppen, in een wokkelvorm spuiten, op een plankje in de oven zetten (om de warmte van onderen tegen te houden), een half uurtje wachten en dan met room vullen. Emma: ‘Een wokkel? Is dat hetzelfde als een chipwokkel?’

De eerste beer op de weg in het recept, zijn de verhoudingen. Iedereen raakt in de war over de hoeveelheden suiker en eiwit, die ‘1 op 3’ gebruikt moeten worden. Is dat 1 suiker 3 eiwit, of andersom? Guido: ‘Ja, ik… geen idee’. Hij blijft bij zijn keuze, terwijl de dames voor de zekerheid twee verschillende versies bakken. Het maakt weinig uit: alle zoenen die de jury voor zich krijgt, zijn veel te zacht – en te zachte zoenen zijn vreselijk, dat weet iedereen. Toch?

Met weinig enthousiasme, rolt er toch een top 4 uit: Emma op 4, Annemarie op 3, Guido op 2 en Francis op 1. André: ‘Dit was het minst interessante gebakje van de hele serie’, dus het is ze vergeven.

hhb_7_guido

Het spektakelstuk

Voor de laatste opdracht wagen de hobbybakkers zich aan eclairs. Langwerpige soezen, met erin een wat-je-maar-wil-vulling. Emma: ‘Ik ben zooo zenuwachtig’. Guido: ‘De eclair is ondergewaardeerd’. Iedereen is op volle stresssterkte, zo erg zelfs, dat André bij elk bakeiland wordt weggestuurd. Gelukkig mag hij op een gegeven moment even Emma’s pannetje vasthouden – en daarna meteen weer moven.

Annemarie laat veel steekjes vallen deze week. De ex-meesterbakker begint ook nu weer van voren af aan, omdat de gebakjes in de oven niet goed rijzen. Een nieuwe lading maakt ze met een ‘dunner spuitmondje’ (ik zeg niks), en dat werkt een stuk beter. André komt even buurten bij Francis. Hij vraagt of hij ergens in moet roeren, waarna Francis verschrikt opkijkt (‘Niet roeren!’).

Niet eerder werd er zo geklungeld met de decoraties. Alles valt om, rolt eraf, glijdt weg; Guido zou wel eens gelijk kunnen hebben met de onderwaardering van de soezen. Janny en Robèrt vinden Annemaries smaak en structuur erg goed, maar haar eclairs lijken niet op eclairs. Die van Emma missen zout, en hadden sowieso wel wat spannender gemogen. Guido heeft goed gewerkt, maar Francis takes the cake, zoals ze in Australië zeggen. Zij krijgt een ‘formidabel’ van Robèrt.

Francis wordt dan ook, niet verrassend, meesterbakker van de week. We nemen afscheid van Emma. Een halve-finale-plek. Daar kun je mee thuiskomen. Het Nederlands Elftal zou daar op dit moment voor tekenen.

What's your reaction?
Eens
0%
Oneens
0%
About The Author
R.M. van Dobben
Schrijft wat hij kijkt. Recenseert films, series en Boer Bakt Mol.
1 Comments

Leave a Response