Now Reading
Vlucht HS13, aflevering 5: grootste plot-blunder tot dusver
3

Vlucht HS13, aflevering 5: grootste plot-blunder tot dusver

by R.M. van Dobbenseptember 29, 2016

Met ‘Verzet’ zijn we op de helft van het eerste seizoen en گه بازدید فن, zoals de Iraniërs zeggen. Kevin wordt gemarteld, Alex martelt zichzelf, en Liv en Haje roken een vredesjoint.

Vlucht HS13 is prima te volgen, maar blijkbaar is het voor sommige mensen te ingewikkeld. Voor AD-columniste Angela de Jong bijvoorbeeld, die de serie een ‘warboel‘ noemt. Ze doelt daarmee op de locaties (‘Het springt van Nederland naar Iran en weer terug’) en de flashbacks. Dus voor alle Angela’s die in de war raken als er een woestijn in beeld verschijnt, hier een korte samenvatting:

Simon (Daniël Boissevain) en Liv (Katja Schuurman) zijn een koppeltje. Wat zij niet weet, is dat hij nog twee kinderen heeft. Verwekt bij Perzische schone Leyla (Sachli Gholamalizad). Na acht jaar – om en nabij – besluit hij haar en hun zoontjes bij haar man Majid (Alan Yadegarian) weg te halen en naar Nederland over te vliegen. Dat gaat niet helemaal zoals gepland. Eén zoontje blijft achter in Iran. Majid, die kennelijk van Simons bestaan afweet, stuurt een paar ongure types om hem te kidnappen en naar Iran te transporteren. Ondertussen zijn Liv en Simons stiefbroer Erik (Reinout Bussemaker) druk bezig hem op te sporen – vooralsnog zonder succes.

vluchths13_5_kevin

Boormachine

Kevin (Ali Ben Horsting) wordt ondervraagd door Majid, die niet weet dat Kevin bij Team Simon hoort. Dat weerhoudt hem er niet van om een boormachine tegen zijn knie te houden – en aan te zetten. Gewoon in Majids woonkamer, overigens; een paar bloedvlekken meer of minder maakt niet uit. Daarna wordt Kevin op een dun matrasje in de kelder gelegd, en krijgt hij een stapel pannenkoekjes. Toch attent.

Mama is boos

In Nederland is het business as usual. Liv is het vakantiehuisje waar ze vorige week dringend naartoe wilde volledig vergeten. Het was sowieso een end rijden. Liv werkt in de randstad, en het huisje lag in de buurt van een Limburgs ziekenhuis – althans, aan de accenten te horen. Het is ook logisch, verhaal-technisch, dat het niet om de hoek ligt, want dan was ze er al lang even gaan kijken. Hoe het ook zij, nadat ze de DNA-documenten heeft gezien van Simons geheime nageslacht, is ze vooral erg boos. Ze zeult met vuilniszakken door het huis om alle spullen van Simon weg te gooien. Die komt nooit meer terug, denkt ze, dus het is tijd schoon schip te maken en haar oude leven weer op te pakken.

Zondag met Lubach

Dat oude leven betekent: aan het werk bij het designbureau. Daar is haar werkplek tijdelijk overgenomen door de redactie van Zondag met Lubach, namelijk door ene Rogier (Steye van Dam). Het grootste probleem is haar directe collega Haje (Jeroen Spitzenberger), met wie ze nog steeds een koude oorlog voert. Ze wil hem niet spreken, afgezien van werkgerelateerde zaken, en dat terwijl hij de enige is met relevante informatie over Simon.

vluchths13_5_alex

Stoofpeertjes

Haje probeert het goed te maken met Liv, maar dat trekt een zware wissel op zijn relatie met Alex (Annelies Appelhof). Vooral omdat hij erover liegt. Als Alex zich opdringt aan haar psycholoog Joost (Tijn Docter), maar wordt afgewezen, zet ze de liefde-van-de-man-gaat-door-de-maag-tactiek in. Als Haje thuiskomt, heeft ze een romantisch diner voor twee klaargemaakt. De enige voorwaarde die ze stelt is handjes thuis en een gesprek op niveau (over ‘de toestand van de wereld’). Hoe goed bedoeld ook, het loopt in de soep. Liv stuurt Haje een berichtje dat ze ‘moeten praten’ en hij springt meteen in de houding. Alex blijft alleen achter met haar stoofpeertjes.

Vredesjoint

Terwijl Haje en Liv het bijleggen onder het genot van een joint, gaat Alex, in algemeen beschaafd Nederlands, apeshit. Ze breekt de kamer af, takelt zichzelf toe, en belt Erik dat er is ingebroken. Aan zijn gezicht te zien, gelooft hij het niet helemaal. Haje wel, en Alex krijgt eindelijk de aandacht waar ze zo naar verlangt.

vluchths13_5_liv_marieke

Plot-blunder van jewelste

Leyla zit ook niet stil. Ze bedenkt een plannetje om aan Paulus de Boskabouter (in het script nog steeds aangeduid als ‘Meneer’) te ontsnappen. Het lukt, en ze vlucht samen met haar zoontje door de bossen. In datzelfde bos maken Liv, Marieke (Roos Ouwehand) en Mart (Tygo Jansen) een wandeling.

Het is leuk bedacht, want Mart komt Simons andere zoontje tegen, maar qua locatie klopt het natuurlijk van geen kant. Ten eerste gaat Liv geen 2,5 uur rijden voor een picknick. Ten tweede moet ze vlakbij het vakantiehuisje zijn, maar denkt daar geen moment aan. Ten derde is dit Vlucht HS13 en niet LOST, waar huisjes (en complete eilanden) van locatie kunnen veranderen.

Overige observaties

• Jeroen Spitzenberger speelt geweldig. Al die scènes waarin hij alleen een onderbroek aanheeft, brengen het beste in hem naar boven.

• Het coole nummer waarbij Alex zich omkleedt is ‘Pedestrian at Best‘ van Courtney Barnett.

• Speelt Simon zelf ook nog een rol van betekenis? Laten we het even hebben over Daniël Boissevain en wat een ondankbare taak hij in de serie heeft. Alle tijd die de schrijvers besteden aan dinertjes, opruimwoede, kantoorpraatjes en Katja Schuurman die slaperig de trap afsloft, had beter gebruikt kunnen worden voor ontsnappingspogingen van Simon. In plaats daarvan ligt hij al vier afleveringen lang passief op de achterbank/in de kofferbak.

What's your reaction?
Eens
60%
Oneens
40%
About The Author
R.M. van Dobben
Schrijft wat hij kijkt. Recenseert films, series en Boer Bakt Mol.
3 Comments
  • s
    oktober 2, 2016 at 10:31 am

    jongentjes komen elkaar helemaal niet tegen. Zijn in een heel ander bos.

  • Bram
    oktober 24, 2016 at 6:41 am

    Inderdaad, in die scene wordt gewoon heen en weer gesprongen tussen twee locaties waar op hetzelfde moment ongeveer hetzelfde gebeurt. Dat de jongetjes elkaar aankijken is een suggestie. Een bekende montagetechniek.

Leave a Response