Now Reading
Stranger Things, aflevering 8: Happy end, droevig end en onheilspellend end
1

Stranger Things, aflevering 8: Happy end, droevig end en onheilspellend end

by R.M. van Dobbenaugustus 26, 2016

Zoals bij veel series het geval is, gaat de seizoensfinale helemaal los. Stranger Things, de grootste Netflix-hit van dit moment, is hierop geen uitzondering, met de action-packed aflevering ‘The Upside Down’.

Deze recensie bevat spoilers.

Jim Hopper (David Harbour) gooit het op een akkoordje. In ruil voor de locatie van Eleven (Millie Bobby Brown), krijgen hij en Joyce (Winona Ryder) Will terug, en beloven ze voor altijd en eeuwig over het laboratorium te zwijgen. Eén klein addertje onder het gras: ze mogen Will zelf gaan ophalen in de schaduwwereld.

strangerthings_8_steve

Steve weet van geen ophouden

Zonder dat Jim en Joyce het weten, worden ze geholpen door Nancy (Natalia Dyer) en Jonathan (Charlie Heaton). Zij proberen het monster uit zijn tent te lokken. Gewapend met pistool en honkbalknuppel (met extra spijkers), wachten ze tot de geur van hun bloed wordt opgepikt. Ze hebben met een mes in hun handpalm gesneden – wat trouwens de vervelendste plek is om een snee te hebben, maar goed – en in de gang staat een berenval klaar. De eerste die aanklopt, is echter… tromgeroffel… Steve (Joe Keery). Voordat hij kan vragen wat Nancy bij Jonathan thuis doet, en waarom haar hand in het verband zit, staat hij oog in oog met Sven Kockelmann. Ik bedoel, oog in oog met het monster.

Shelob-achtig nest

Jim en Joyce scharrelen door de schaduwwereld – waar het nonstop pluisjes regent – en vinden Will (Noah Schnapp). In een soort Shelob-achtig nest, is hij meer dood dan levend, maar het lukt om hem te reanimeren. In de echte wereld wordt het monster ondertussen beschoten door Nancy, afgeranseld door Steve (die hele coole honkbalknuppel-moves in huis heeft) en in de fik gestoken door Jonathan. Het mag allemaal niet baten. Ze verwonden het nachtmerrie-beest maar een beetje, voordat het terugkruipt in zijn hol.

strangerthings_8_drmartinbrenner

Dr. Martin Brenner

Dr. Martin Brenner (Matthew Modine) arriveert op volle oorlogssterkte bij de schuilplaats van Mike (Finn Wolfhard), Dustin (Gaten Matarazzo), Lucas (Caleb McLaughlin) en Eleven. De laatste kan een aantal bad guys uitschakelen – waaronder Connie Frazier (Catherine Dyer) – maar is dan zo uitgeput dat ze zich moeten overgeven. Maar dan krijgen ze hulp uit onverwachte hoek, als het monster door de muur komt gebroken. Die ruimt iedereen van het Hawkins National Laboratory op, en gaat dan achter de kinderen aan.

Ook al zien we het niet, we kunnen ervan uitgaan dat ook Dr. Martin Brenner het niet heeft overleefd. Ik heb ‘m in deze blogserie nauwelijks besproken, omdat hij weinig toevoegde en zijn persoonlijkheid is altijd een mysterie gebleven. En dat terwijl hij toch niet door de minste acteur – namelijk Matthew Modine (Full Metal Jacket, Weeds, The Dark Knight Rises) – werd gespeeld. We zullen zijn personage waarschijnlijk niet meer zien, en dat is jammer, want er had veel meer ingezeten.

De ultieme opoffering

Lucas is erg bedreven met de katapult, maar Eleven is de enige die het monster aankan. Als ultieme opoffering, verpulvert ze het monster – en zichzelf erbij. Een droevig einde, want ze had gedurende de serie talloze awesome momenten, maar het is denk ik de juiste beslissing. Het happy end komt van Will. Huize Byers is nog nooit zo’n happy family geweest. Alhoewel… The Duffer Brothers hebben al laten weten dat het tweede seizoen een stuk donkerder zal zijn, en daar wordt in de laatste minuten alvast een onheilspellend beginnetje mee gemaakt.

Overige observaties

• Kreeg Jessie Nickson-Lopez eerder een volwaardige aflevering toegeschreven, haar collega Paul Dichter krijgt slechts een story-credit.

• Hoewel eeuwig zonde dat Eleven zichzelf tot confetti heeft getransformeerd, was haar rol enigszins uitgespeeld. Als de broertjes Duffer haar hadden laten leven, en in het tweede seizoen elke keer als geheim wapen ingezet, dan was haar personage snel vervallen tot een gimmick.

• In de schaduwwereld, loopt Jim langs een soort monster-ei. Een opengebarsten cocon. Wat daar ook in zat, reken maar dat het in seizoen 2 op zoek gaat naar zijn moeder.

• Nog een ontdekking van Jim: de knuffel van zijn overleden dochter.

• Tijdens de ‘Eleven vs. het monster’-scène, knippert het licht dusdanig, dat je er nauwelijks naar kunt kijken. Heel irritant.

• ‘Goodbye, Mike.’

What's your reaction?
Eens
0%
Oneens
0%
About The Author
R.M. van Dobben
Schrijft wat hij kijkt. Recenseert films, series en Boer Bakt Mol.
1 Comments

Leave a Response