Now Reading
Stranger Things, aflevering 6: Weinig verhaalontwikkeling, weinig monster
1

Stranger Things, aflevering 6: Weinig verhaalontwikkeling, weinig monster

by R.M. van Dobbenaugustus 22, 2016

Met een titel als ‘The Monster’ zijn de verwachtingen hoog gespannen. Helaas zien we het gezichtsloze beest maar even en blijft de plot een beetje steken. Hoe onderhoudend de aflevering ook is.

Deze recensie bevat spoilers.

‘The Monster’ kun je een ‘filler episode’ noemen, met gebeurtenissen die het verhaal nauwelijks verder helpen. Zo krijgen Mike (Finn Wolfhard) en Dustin (Gaten Matarazzo) nog maar een keer bonje met de twee ‘mouth breathers’ van school, en gaat Lucas (Caleb McLaughlin) nog maar eens op pad met zijn kompas. Ook Steve en Jonathan die met elkaar ruzie maken, hebben we al eens eerder gezien. Maar afgezien daarvan, zijn dit soort afleveringen wel uitermate geschikt voor beginnende schrijvers om vlieguren te maken. Jessie Nickson-Lopez maakte al deel uit van het schrijversteam, maar heeft met ‘The Monster’ haar eerste serieuze credit te pakken.

strangerthings_6_nancywheeler

Nancy, Jonathan en Steve

Ik gaf er geen stuiver voor dat Nancy Wheeler (Natalia Dyer) de schaduwwereld zou overleven, maar het is haar toch gelukt. Het zal ermee te maken hebben dat het monster geen gezicht en dus ook geen ogen heeft. Geen spoor van Will of Barbara, overigens. Nog niet bekomen van de schrik, vraagt ze partner in crime Jonathan (Charlie Heaton) die avond om te blijven slapen. Dat ziet Steve (Joe Keery), die onmiddellijk zijn dickiness naar nieuwe hoogten (of moet ik zeggen een ultiem dieptepunt) opschroeft. Het kleine stadje Hawkins – waar iedereen elkaar kent – onderspuiten met ‘Nancy the slut Wheeler’? Heel classy, Stevey boy.

De hand van de schrijver

Na een goede nachtrust, is Nancy strijdbaarder dan ooit. Het zou goed kunnen dat het monster, net als haaien, bloed van mijlenver kan ruiken. Tijd voor een test. Ze slaan alle benodigdheden in voor de ‘monster hunting’, maar Steve gooit roet in het eten – of eigenlijk doet Jessie Nickson-Lopez dat. Het is íets te bedacht, hoe Nancy toevallig Steve vlakbij in een steegje ziet staan, dat hij met Jonathan op de vuist gaat, de politie meteen ter plaatse is en Jonathan wordt gearresteerd. Je hebt in series meestal een min of meer logisch cause and effect. In dit geval zie je de hand van de schrijver duidelijk ingrijpen. Met een paar kunstgrepen wordt het verhaal onnodig opgehouden.

strangerthings_6_jane

Jane

Jim Hopper (David Harbour) en Joyce Byers (Winona Ryder) zijn op bezoek bij Terry Ives (Aimee Mullins). Een vrouw wiens dochter Jane al 12 jaar wordt vermist. Jim heeft een donkerbruin vermoeden dat hij niet Will, maar een ander kind op het spoor is. Blijkbaar zou dat – van alle vermiste kinderen in Amerika – wel eens Jane kunnen zijn. Terry is echter niet aanspreekbaar. Van haar zus horen we dat ze jaren geleden aan een geheim CIA-mind-control-programma heeft meegedaan en daar als een kasplantje uit is gekomen.

Jane, hoewel dus bij de politie aangemerkt als ‘vermist’, was 12 jaar geleden een miskraam. Toch wacht Terry nog steeds tot ze op een dag komt aanlopen. Dat zou zo maar eens kunnen gebeuren, want alles wijst erop dat Jane Eleven (Millie Bobby Brown) is.

We zagen al eerder aanwijzingen dat in de serie Project MKUltra een rol speelt, met betrekking tot het Hawkins National Laboratory. Eén van de waar gebeurde experimenten die de CIA in de vijftiger en zestiger jaren heeft uitgevoerd. Ook de film The Men Who Stare at Goats is op deze Jedi-achtige testen gebaseerd.

Overige observaties

• Eleven die diepvrieswafels uit de supermarkt steelt: ‘Admit it, it was a little awesome.’

• Net zo awesome: Eleven die Mike redt van een doodsmak op het water, en daarna met een subtiel knikje de arm van de ‘mouth breather’ omklapt.

• Het is alweer even geleden, maar Benny-killer Connie Frazier (Catherine Dyer) verschijnt weer ten tonele. Als dat maar goed afloopt met de sympathieke leraar Mr. Clarke (Randy Havens).

• De sprong vanaf de steile rotswand en de regel ‘I drew first blood’; zijn dat verwijzingen naar Rambo, of zie ik spoken?

• Had ik al gezegd dat Eleven awesome is?

What's your reaction?
Eens
0%
Oneens
0%
About The Author
R.M. van Dobben
Schrijft wat hij kijkt. Recenseert films, series en Boer Bakt Mol.
1 Comments

Leave a Response