Now Reading
De vele gezichten van Victor Frankenstein
1

De vele gezichten van Victor Frankenstein

by Nick Keijzermei 3, 2016

Iedereen kent Frankenstein. Het verhaal werd maar liefst 52 keer verfilmd (parodieën en satires niet meegerekend). Ontdek hier het verhaal achter Frankenstein en de films/series die geïnspireerd zijn door het genie en zijn angstaanjagende creatie.

Hoe het allemaal begon

mary-shelley-frankensteinVictor Frankenstein is de hoofdpersoon uit de roman ‘Frankenstein’, geschreven door Mary Shelley. Mary Shelley en haar toekomstige man Percy Bysshe Shelley logeerden in het kasteel van Lord Byron. Het was een vreselijke zomer. Het regende constant en het gezelschap zat hele dagen binnen spookverhalen te lezen om de tijd te doden.

Op een avond stelde Lord Byron iedereen voor een spookverhaal te schrijven. Mary Shelley kreeg een afschuwelijke nachtmerrie. Ze zag een bleke student knielen bij een eigengemaakte creatie: een afschuwelijk uitziende man. Door een of andere machine kreeg de man stuiptrekkingen en kwam tot leven.

Victor Frankenstein in het verhaal

  • Is de wetenschapper, niet het monster.
  • Raakt gefascineerd door het idee om zelf iets tot leven te wekken.
  • Hij bestudeert jarenlang eenzaam de menselijke anatomie en de dood.
  • Verzamelt allerlei oude menselijke lichaamsdelen en maakt daar een monster van. Op een stormachtige nacht brengt hij het monster tot leven (hoe dat gaat precies gaat, wordt niet verteld).

frankenstein_verhaalHet monster van Frankenstein in het verhaal

  • Is bijna 2,5 meter lang. In het boek staat er verder niet heel veel over zijn uiterlijk, alleen dat hij er angstaanjagend uitziet.
  • Begint als een heel onschuldig en vriendelijk wezen.
  • Hij wordt pas gevaarlijk als hij merkt dat mensen hem verafschuwen.

Films geïnspireerd door Frankenstein

Frankenstein (1910)
De eerste Frankensteinfilm werd gemaakt door Edison Studios, de filmstudio van uitvinder Thomas Edison. Er zit geen copyright meer op de film, dus je kunt hem gratis op youtube kijken.

frankensteinFrankenstein (1931)
Waar denk je aan bij Frankenstein? De meeste mensen denken aan een groen monster met schroeven door zijn nek. Dat beeld is afkomstig uit deze film. Het monster, gespeeld door Boris Karloff, is gevoelig en kwetsbaar. Frankenstein kreeg maar liefst zeven vervolgen, allemaal geproduceerd door Universal Pictures.

The Curse of Frankenstein (1957)
De eerste film van de beroemde Hammer Films filmstudio. Peter Cushing en Christopher Lee zijn overtuigend als Victor Frankenstein en het monster. Vooral de scène waarin het monster gecreëerd wordt, valt op. De camera kijkt geen moment weg als Frankenstein de bloederige organen en lichaamsdelen van het monster aan elkaar naait.

The Spirit of the Beehive (1973)
Deze film vertelt het verhaal van twee zussen, Ana en Isabel, in een klein Spaans stadje in 1940. Ana en Isabel gaan naar een voorstelling van de film Frankenstein uit 1910 en raken er helemaal door gefascineerd. The Spirit of the Beehive is een erg poëtische film over de grote verbeeldingskracht van kinderen.

Mary Shelley’s Frankenstein (1994)
Kenneth Branagh verzamelde een topcast voor deze film, onder andere Robert De Niro, Helena Bonham Carter en John Cleese. Van alle Frankenstein verfilmingen is Mary Shelley’s Frankenstein het meest trouw aan het boek.

Van Helsing (2004)
Hugh Jackman speelt de Nederlandse vampierjager Van Helsing. Het monster van Frankenstein is in de film intelligent en sympathiek. Hij lijkt erg op het monster in de serie films van Universal Pictures.

Victor Frankenstein (2015)
Het verhaal van Frankenstein wordt dit keer verteld door de assistent van dokter Frankenstein, Igor. Igor komt niet voor in het boek, maar wel in de filmreeks van Universal Pictures. Het gaat over de relatie tussen Igor en Victor Frankenstein. De film werd slecht ontvangen en heeft een score van 26 procent op Rotten Tomatoes.

Televisieseries geïnspireerd door Frankenstein

The Rocky Horror Picture Show
Een muzikale parodie op het verhaal. Wetenschapper Frank N. Furter wekt het monster Rocky tot leven. Rocky is super hitsig en niet onder controle te houden.

adams-family-lurch-frankensteinThe Addams Family
De butler van deze eigenaardige familie, Lurch, lijkt erg op en gedraagt zich net als het monster van Frankenstein in de meeste films.

Dino babies (aflevering: Franklinstein)
De eerste keer dat ik in aanraking kwam met Frankenstein was in de serie Dino babies. Dinosaurusbaby Linda vertelt een verhaal over Franklinstein. Het monster van Franklinstein ziet er net uit als de vijand van de dino babies: Dactoperydactylus. Hij is een enorme vreetzak.

Franklinstein maakt nog een vrouwelijk monster dat lekker eten kookt om het mannelijke monster terug te lokken (Dino Babies is niet erg geëmancipeerd). Het plan lukt en het monster eet nog lang en gelukkig.

Buffy the Vampire Slayer (aflevering: Some Assembly Required)
Twee jongens, Chris en Eric, op de school van Buffy zijn bezig om hun droomvrouw te maken uit de lichaamsdelen van drie verongelukte meisjes. Eén van de jongens heeft bovendien zijn broer, Daryl, tot leven gewekt.

Eric en Chris hebben nog een hoofd nodig voor hun droomvrouw. Daryl kiest daarvoor het meisje Cordelia. Ze moeten haar daarvoor eerst vermoorden. Gelukkig weten Buffy en haar vrienden Cordelia te redden.

 

Plof lekker op de bank en duik met deze films en series in de wereld van Frankenstein.
Ben jij een Frankensteinliefhebber? En heb jij nog goede Frankensteinfilm en -serie tips? Deel het met ons!

What's your reaction?
Eens
0%
Oneens
0%
Neutraal
0%
About The Author
Nick Keijzer
Delft. 1985. Schrijven. Passie. Theater. Reizen. Boeken. Liedjes. Nieuwsgierig. Blogs schrijven voor onder meer: Klik Proces Klik Proces Sollicitatiehulp Jobbird ManMag Doei.
1 Comments

Leave a Response