Spotlight
Now Reading
Al Pacino, een slechterik in hart en nieren
1

Al Pacino, een slechterik in hart en nieren

by Nick Keijzerapril 26, 2016

De Amerikaanse toneel- en filmacteur Al Pacino heeft in zijn leven al vele ‘slechte’ rollen gespeeld. Hij heeft vooral bekendheid vergaard door zijn rol als misdadiger Michael Corleone in the Godfather-trilogie en als de Cubaanse drugsbaron Tony Montana in Scarface. Tegenwoordig speelt hij niet altijd meer de slechterik. Dat bewijst hij met zijn rol in Manglehorn. Of klopt dat verhaal toch niet helemaal?

Al jong raakte Al Pacino gefascineerd door film

Al PacinoToen Alfredo James Pacino nog maar een kleine jongen was, werd zijn interesse voor film al snel duidelijk. Hij hield ervan om stemmen van filmacteurs te imiteren en verhalen van films na te spelen. Op school maakte hij onderdeel uit van het schooltoneel.

Na de basisschool ging hij naar de High School of Performing Arts in Manhattan, die hij nooit afmaakte. De ‘gewone’ vakken interesseerden hem niet. Hij moest overleven van vele verschillende baantjes. Dit geld spaarde hij op om er acteerlessen van te nemen. Na het spelen in diverse theaterproducties, volgde zijn eerste kleine acteerrol in een film: Me, Nathalie. Daarna volgde al snel zijn grote doorbraak met zijn rol in The Godfather.

Van drugsbaron, bankovervaller en misdadiger tot slotenmaker

Als topacteur heeft Al Pacino al heel veel verschillende rollen in films mogen vertolken. Meestal speelt Al Pacino de slechterik. Een paar voorbeelden:

the godfatherThe Godfather
In the Godfather speelt Al Pacino de misdadiger Michael Corleone. Michael is de jongste zoon van Vito Corleone. Vito Corleone houdt zich als maffiabaas bezig met allerlei louche zaken. Michael wil in eerste instantie niets met de zaken van zijn vader te maken hebben. Maar dan wordt er een aanslag gepleegd op Vito en raakt Michael toch betrokken bij de familiezaak.

 

scarface

Scarface
In Scarface vertolkt hij de rol van drugsbaron Tony Montana. Tony Montana is een jonge Cubaan die wegvluchtte vanuit Cuba naar Amerika. Daar wordt hij opgevangen in een vluchtelingenkamp waar hij al snel uit weet te ontsnappen. Vervolgens komt hij erachter dat hij alleen kan overleven als hij zich in het criminele circuit begeeft. Hij maakt kennis met cocaïnesmokkelpraktijken en werkt zich op tot drugsbaron met enorm veel macht.

 

dog day afternoonDog Day Afternoon
In Dog Day Afternoon speelt Al Pacino bankovervaller Sonny, een biseksuele man die een bankoverval pleegt om de geslachtsverandering van zijn minnaar te kunnen betalen. Hij pleegt de overval samen met zijn vriend Sal, maar ze komen er vervolgens achter dat de bank amper geld in kas heeft. Buiten arriveert de politie al en de overval die zich inmiddels tot een gijzeling heeft ontpopt, lijkt hierdoor volledig mis te gaan.

 

manglehorn-filmManglehorn
Maar Al Pacino is niet altijd een slechterik of gangster op het witte doek. Dat bewijst hij met zijn rol als A.J. Manglehorn in de film Manglehorn. Hij speelt een slotenmaker die nadat zijn hart gebroken is, zijn leven weer probeert op te pakken. Hij leidt een kalm leven in een klein dorpje en is volledig gefocust op zijn passie voor sloten. Daarnaast heeft hij een lieve vrouw en een zoon. Maar niets is wat het lijkt. Hij kan het niet verdragen dat hij zijn grote liefde veertig jaar geleden heeft laten schieten voor een criminele daad. Hij schrijft haar nog steeds brieven. En er is nog meer aan de hand met A.J. Manglehorn… Manglehorn is maar wat bang om ontmaskerd te worden als misdadiger.

 

Pensioen? Wat is dat?

al pacino pensioenAl Pacino heeft voor een ‘slechte’ acteur wel heel veel grote films op zijn lijstje staan. Inmiddels is hij 75 jaar en nog steeds niet van plan om te stoppen als slechterik.

In een interview gaf hij aan niet te weten wat het woord ‘pensioen’ betekent en zijn leeftijd zeker niet als belemmering te zien voor zijn carrière. Wanneer een rol hem interesseert, boeit of uitdaagt, is er geen enkele reden waarom hij de kans niet zou grijpen.

 

Benieuwd in welke films Al Pacino nog meer gespeeld heeft? Klik dan hier.

What's your reaction?
Eens
0%
Oneens
0%
Neutraal
0%
About The Author
Nick Keijzer
Delft. 1985. Schrijven. Passie. Theater. Reizen. Boeken. Liedjes. Nieuwsgierig. Blogs schrijven voor onder meer: Klik Proces Klik Proces Sollicitatiehulp Jobbird ManMag Doei.
1 Comments

Leave a Response