Now Reading
5 stalker films waar je de kriebels van krijgt
1

5 stalker films waar je de kriebels van krijgt

by Nick Keijzerapril 22, 2016

In onze nachtmerries worden we allemaal wel eens achterna gezeten. Stalking is daarom een populair onderwerp voor een horrorfilm of thriller. Dat stalkers in het echt ook rondlopen, maakt het nog extra eng.

À la folie … pas du tout (2002)

A-la-folie-pas-du-tout-filmAngélique, een jonge student aan de kunstacademie, wordt verliefd op een dokter. De dokter is getrouwd en daarom ziet haar vriend David het niet zo zitten. Angélique is echter overtuigd dat dokter Loïc Le Garrec zijn vrouw zal verlaten voor haar.

Dokter Le Garrec verlaat zijn vrouw na een miskraam en Angélique bereidt zich voor op een romantische vakantie naar Florence. Le Garrec komt helaas niet opdagen. Hij kiest ervoor om de relatie met zijn vrouw te proberen te herstellen. Dit zorgt ervoor dat Angélique instort en zich steeds vreemder begint te gedragen.

De eerste helft van de film zien we het verhaal vanuit Angélique’s perspectief, de tweede helft zien we vanuit dokter Le Garrecs perspectief. Door de originele opbouw en de zwarte humor is dit een film die je niet snel zal vergeten.

Geregisseerd door: Laetitia Colombani
Met: Audrey Tautou, Samuel Le Bihan, Isabelle Carré

Cape Fear (1991)

cape-fear-filmMax Cady is veroordeeld voor verkrachting en komt na 14 jaar vrij. Hij zoekt de advocaat, Sam Bowden, die hem indertijd verdedigde. Sam Bowden hield bewijsmateriaal verborgen, zodat zijn client veroordeeld werd.

In de gevangenis leerde Max Cady lezen en studeerde hij rechten. Hij las het verslag van zijn eigen proces. Zo kwam Cady erachter dat zijn advocaat hem had kunnen vrijpleiten. Max Cady wordt vrijgelaten en zoekt zijn advocaat op. Hij wil Sam Bowden laten boeten. Max bedreigt Bowden en stalkt zijn familie.

Het indrukwekkende acteerwerk en de levensechte personages maken deze film het kijken waard. Één van de vele filmklassiekers van regisseur Martin Scorcese.

Geregisseerd door: Martin Scorcese
Met: Robert De Niro, Nick Nolte, Jessica Lange en Juliette Lewis.

The Boy Next Door (2015)

the-boy-next-door-filmLerares Claire is getrouwd met Garrett. Het huwelijk staat op springen, want Garrett is vreemd gegaan. Claire wil een break en Garrett vertrekt tijdelijk uit huis. Dan krijgt Claire een nieuwe aantrekkelijke en jonge buurman, Noah.

Claire voelt zich aangetrokken tot hem en ze hebben een one night stand. Claire krijgt de ochtend erna spijt en vertelt Noah dat ze niets met hem wil. Noah is enorm kwaad en wreekt zich door Claire te stalken.

De hoofdpersoon wordt overtuigend gespeeld door Jennifer Lopez. Ryan Guzmans acteertalenten in de The Boy Next Door tillen de film naar een hoger level. Noah’s wijze van stalken bezorgt je de rillingen over je lijf.

Geregisseerd door: Rob Cohen
Met: Jennifer Lopez, Ryan Guzman en Kristen Chenoweth

Fatal Attraction (1987)

fatal-attraction-filmDan Gallagher is een succesvolle advocaat. Hij is bovendien gelukkig getrouwd en dol op zijn dochter. Ondanks dat heeft hij een affaire met Alex, als zijn vrouw en dochter een weekendje weg zijn. Na twee avonden besluit Dan een einde aan zijn relatie met Alex te maken. Alex snijdt haar polsen door om te zorgen dat Dan bij haar blijft.

Dan gaat toch bij haar weg en Alex begint hem te stalken. Dan verhuist met zijn familie naar een andere plaats, maar zelfs dat houdt Alex niet tegen.

Fatal Attraction is een geslaagde thriller. De film heeft 2 eindes die allebei op de DVD te zien zijn.

Geregisseerd door: Adrian Lyne
Met: Michael Douglas, Glen Glose en Anne Archer

One Hour Photo (2002)

one_hour_photo_filmSeymour “Sy” Parrish ontwikkelt foto’s in een electronica- en meubelzaak. Hij is eenzaam en het enige waar hij plezier uithaalt zijn de foto’s van zijn klanten. Hij raakt geobsedeerd door de Yorkin familie. De familie bestaat uit vader Will, moeder Nina en hun zoon Jake. Sy maakt in het geheim kopieën van hun foto’s en plakt ze op de muur van zijn enorme garage.

Sy probeert een steeds hechtere relatie met de familie te krijgen, maar Will en Nina houden afstand. Sy ontdekt dan dat de Yorkin familie niet zo perfect is als hij dacht en dat maakt hem razend.

Robin Williams speelt hier een totaal andere rol dan je van hem gewend bent. Maar weinig acteurs kunnen een personage neerzetten dat super creepy is, maar waar je tegelijk ook medelijden mee hebt. Williams speelt opvallend ingetogen. Een ode aan deze geweldige acteur.

De prestatie van Robin Williams samen met de uitstekende regie zorgt dat deze thriller van begin tot het eind weet te boeien. Gelukkig hebben we tegenwoordig digitale camera’s.

Geregisseerd door: Mark Romanek
Met: Robin Williams, Connie Nielsen en Michael Vartan

What's your reaction?
Eens
0%
Oneens
50%
Neutraal
50%
About The Author
Nick Keijzer
Delft. 1985. Schrijven. Passie. Theater. Reizen. Boeken. Liedjes. Nieuwsgierig. Blogs schrijven voor onder meer: Klik Proces Klik Proces Sollicitatiehulp Jobbird ManMag Doei.
1 Comments

Leave a Response