Now Reading
3 Inspirerende Begeleiders Op Het Witte Doek
1

3 Inspirerende Begeleiders Op Het Witte Doek

by Nick Keijzerapril 1, 2016

Is de bel net gegaan of ben je helemaal klaar met het werken achter een bureau? Plof lekker neer op de bank, tijd voor Netflix! Ben je al de zoveelste aflevering van The Walking Dead aan het kijken en ben je die bloederige zombies even zat? Check dan deze inspirerende filmjuweeltjes.

Dit zijn drie films over toegewijde begeleiders, die jongeren op weg helpen naar een succesvolle en glansrijke toekomst en carrière. Laat je begeleiden door een geweldige coach, lerares of psycholoog. Zak relaxt onderuit op de bank, geniet en leer van deze motiverende begeleiders. Misschien kom jij wel tot nieuwe geweldige inzichten?

Samuel L. Jackson in Coach Carter

Coach carterDit waargebeurde verhaal vertelt over een strenge maar rechtvaardige basketbalcoach. Deze coach, genaamd Carter, wordt gespeeld door Samuel L. Jackson. Carter is een gedisciplineerde coach met een grote liefde voor basketbal, maar die goede schoolresultaten voorop stelt. En dat is nieuw voor de meeste spelers.

Hij sluit zijn zeer getalenteerde en onverslaanbare team dan ook uit van de competitie als hij erachter komt dat zijn spelers slechte schoolresultaten halen. Hierdoor krijgt hij veel kritiek van omstanders en zijn team, die er alles aan proberen te doen om weer te mogen spelen. Het gaat coach Carter niet om 3-punters maar om goede rapportcijfers.

De coach wil graag dat zijn spelers niet alleen winnaars zijn in het spel, maar ook winnaars in de toekomst. Hij probeert de kritiek te overwinnen en zijn jongens te begeleiden in hun studie. Hij wil ze ervan overtuigen dat een diploma halen de deur opent naar een mooie toekomst, zonder gevangenis, bendes en drugs. Pas dan win je de wedstrijd waar het om gaat.

Hilary Swank in Freedom Writers

Freedom writersHet verhaal speelt zich af in de jaren ‘90. Een school in Long Beach, in een achterstandswijk in Los Angeles is de locatie. De school ligt in het epicentrum van rassenrellen en bendes. Op Long Beach leven verschillende etnische groepen naast elkaar en de spanning tussen de leerlingen is te snijden.

De goedaardige Erin Gruwell, gespeeld door Hilary Swank, neemt op Long Beach haar eerste baan aan als lerares. Zij krijgt de minst presterende klas vol probleemjongeren toegewezen. Deze jongeren hebben elke dag te maken met armoede, bendes, geweld en moord. Ook is de haat tegenover elkaar flink aanwezig. Dit wetende, begint Erin toch met frisse moed en vol enthousiasme met haar eerste les. Haar klas zet haar direct op haar plek en zij wordt keihard afgewezen. Ze realiseert dat dit een behoorlijke uitdaging wordt. Daarnaast werkt de schoolleiding haar tegen en wordt haar privé leven er ook niet leuker op.

Ondanks alles zet ze toch door en probeert ze een andere aanpak. Ze probeert haar leerlingen te inspireren met literatuur, onder andere met het dagboek van Anne Frank. Ook moet de klas een eigen dagboek gaan bijhouden. Hierdoor kan ze een kijkje nemen in hun leven en komt ze erachter in welke moeilijke en gruwelijke omstandigheden ze moeten leven. Ze doet er alles aan om hun vertrouwen te winnen, te helpen en te stimuleren om hun studie af te maken. Zij zet alles op spel om haar leerlingen te begeleiden naar een betere toekomst.

Robin Williams in Good Will Hunting

GoodWillHuntingDeze film gaat over een Will Hunting (Matt Damon), een onhandelbare jongeman die voor de kost schoonmaakt op een Universiteit. Hij weet eigenlijk niet goed wat hij met zijn leven wil doen en houdt zich voornamelijk bezig met vechten en het omzeilen van de wet. Op een dag tijdens het schoonmaken ziet Will een ingewikkelde rekensom op een schoolbord staan. Deze som heeft een wiskundeleraar van de universiteit op het bord gezet, met als doel dat deze som opgelost wordt door zijn leerlingen.

Binnen een mum van tijd heeft Will de som opgelost, wat later opgemerkt wordt door deze leraar. Wat blijkt? Will heeft een talent voor wiskunde en een wel heel uitzonderlijk talent. Hij is een genie! De leraar start een zoektocht naar Will. Hij wilt graag dat Will zijn gave meer gaat ontwikkelen om zo een mooie carrière tegemoet te gaan.

De leraar vindt Will en komt er snel achter dat hij flink overhoop ligt met zichzelf en daarnaast met zijn omgeving. Als Will weer eens in de problemen komt en in aanraking komt met de politie, wordt hij vrijgelaten onder één voorwaarde. Deze leraar neemt hem onder zijn hoede en hij moet verplicht naar een psycholoog.

Hij stuurt hem naar de wijze psycholoog Sean McGuire (Robin Williams), die Will gaat helpen om zichzelf te vinden en zijn problemen op te lossen. Daarnaast wordt Sean, naast zijn psycholoog, zijn loopbaanbegeleider die hem probeert te begeleiden naar een betere toekomst en hopelijk een succesvolle carrière. Hij bewondert Will en ondanks de moeizame start krijgen ze een speciale band met elkaar. Ook ontmoet hij de mooie studente geneeskunde Skylar die een grote liefde ontwikkelt voor Will. Een mooie en ontroerende film over inspirerende mensen die een verloren jongeman helpen met de zoektocht naar zichzelf.

What's your reaction?
Eens
0%
Oneens
0%
Neutraal
0%
About The Author
Nick Keijzer
Delft. 1985. Schrijven. Passie. Theater. Reizen. Boeken. Liedjes. Nieuwsgierig. Blogs schrijven voor onder meer: Klik Proces Klik Proces Sollicitatiehulp Jobbird ManMag Doei.
1 Comments

Leave a Response