Now Reading
Bradley al eens iemand een veeg uit de pan zien geven?
475 85 1
Review

Bradley al eens iemand een veeg uit de pan zien geven?

by februari 5, 2016
Overview
Titel

Burnt

Regisseur

John Wells

Jaar

2015

Bradley Cooper als sterrenchef, in eerste instantie klinkt dit aanlokkelijk. Het eindresultaat is echter slechts een vermakelijke film, gevuld met clichés en een voorspelbare verhaallijn. De enige waarschuwing die ik je kan meegeven is dat het raadzaam is op voorhand je honger te stillen. Het gevolg is anders een geplunderde koelkast.

Waar gaat het over?

Adam Jones is een chef-kok die zijn Parijse restaurant met Michelinsterren is kwijtgeraakt. Nadat hij enige tijd niet in de keuken heeft gestaan, besluit hij zijn team weer samen te brengen in Londen, met als doel het beste restaurant ooit op te richten. Hij probeert voor drie Michelinsterren te gaan.

Burnt

Everything must be perfect

 

 

 

 

 

 

 

 

 

“To get even one Michelin star, you have to be like Luke Skywalker.
To get two, you have to be… whoever Alec Guinness was.
But if you manage to get three… You’re Yoda.
Well, what if he’s Darth Vader?”

Culinair verzadigingspunt

Adam Jones (BradleyAmerican SniperCooper) heeft zijn vingers vroeger gebrand aan het leiden van een redelijk losbandig leven vol alcohol, vrouwen en drugs. Als topchef is zijn voornaamste bezorgdheid het creëren van perfect bereide en niet aangebrande exquise gerechten. En vervolgens is hij ook nog eens gebrand op het verkrijgen van die derde Michelinster voor het Londense restaurant dat hij opstart na enkele celibataire ontwenningsjaren. Drie stellingen die perfect als inspiratiebron konden dienen voor het verzinnen van de filmtitel “Burnt”.

Misschien begin je gefrustreerd te zuchten na het lezen van de korte inhoud. Althans ik deed dit toch nadat ik vernam dat het alweer over een gerenommeerde keukenchef ging. Maar terugdenkend aan de film “Chef” gun ik “Burnt” dan ook het voordeel van de twijfel, daar ik “Chef” uiteindelijk toch ook niet zo slecht vond. Mijn mening over kookprogramma’s is in het algemeen niet echt gewijzigd. Zoals ik het al verwoordde : “De terminologie van bakken, flamberen, braden, stomen, fileren, au bain-marie, stoven, pocheren, ragout, karamelliseren, gratineren, glaceren, dresseren, concasseren en het hype-woord van de laatste jaren “cuisson”, ben ik nu eens kotsbeu. Het zijn niet de gerechten die me de strot uitkomen, maar wel het overaanbod aan televisieprogramma’s waar ze massaal en vol enthousiasme in staan te kokkerellen”. Overloop de televisiezenders maar eens op een doorsneeavond en je komt geheid weer één of andere would-be Jamie Oliver tegen die vervaarlijk met een pollepel staat te zwaaien.

Burnt

Bron : Boomstick Comics

Cooking as an art

Koken is tegenwoordig verheven tot kunst en wereldbefaamde meesterkoks worden op een gelijkaardige manier geadoreerd als befaamde rocksterren tegenwoordig. Ze worden overladen met lof, hebben massaal veel fans die zich kwijlend vergapen aan de door hun idool gecreëerde lekkernijen en worden al kokkerellend megarijk door hun gepubliceerde kookboeken en televisieprogramma’s. En natuurlijk bleef een doorbraak op filmgebied niet uit. Het is dus alleen nog maar wachten op de eerste danshit, ingezongen door zo’n keukenpiet die al shakend zijn cholesterolrijke lichaam afbeult in een flashy videoclip. Juist zoals in “Chef” worden we getrakteerd op in beeld gebrachte overheerlijke gerechten die er uitzien als echte kunstwerken. Op de momenten dat heerlijke diners klaargestoomd worden, krijgen we een soort fotoreeks te zien van allerhande kleurrijke gerechten. De ene al smakelijker uitziend dan de andere. En dit in een tempo dat kan wedijveren met het tempo van sommige dialogen. Op die momenten vond ik de film hoogst amusant en boeiend om te volgen. De snedige soms redelijk grappige dialogen afgewisseld met prachtgerechten. Maar ik moet eerlijkheidshalve toch ook toegeven (het verwijt “cultuurbarbaar” zal wel naar mijn hoofd geslingerd worden) dat mijn smaakpapillen ook enthousiast reageerden bij het zien van die sappige hamburger in een fastfoodketen.

Burnt

Bron : Official Trailer “Burnt”

Bradley Cooper als toetje

Voor de vrouwelijke kijkers is er dan ook nog het voordeel in de vorm van Bradley Cooper, die er zo appetijtelijk uitziet als zijn zelfbereide gerechten. Ik ben dan wel 100% hetero, maar ik kan best begrijpen dat (zelfs lesbische) vrouwen voor zijn charmes bezwijken. Die charmante glimlach, die diepblauwe heldere ogen, dat ongeremde gedrag. Een mooiprater met een stoer uiterlijk. En hij staat ook nog eens zijn mannetje in de keuken. Niet voor niets dat vele vrouwen zichzelf liefst zouden willen aanbieden als dessert en liefst met een toefje slagroom. Eerlijk is eerlijk, Cooper speelt een degelijke rol. Zo kalm en beheerst als hij was in “American sniper”, zo opvliegend en arrogant is hij hier. Sienna Miller laat zich niet overdonderen en weet zich staande te houden naast Cooper. Maar vooral Daniel Brühl is schitterend als Adams oude vriend. Er zijn ook nog piepkleine rolletjes weggelegd voor Emma Thompson en Uma Thurman.

Burnt

Bron : Official Trailer “Burnt”

Ultra feel-good movie

Een wervelende film gevuld met getalenteerde acteurs en actrices. Dat klinkt veelbelovend en zorgt voor een energieke film. Alleen kan deze film niet ontsnappen aan het fenomeen oppervlakkigheid. Het is allemaal een beetje te voorspelbaar en enorm clichématig. Je voelt automatisch welke richting het uit zal gaan. Zo intens als het er aan toeging in de keuken in het begin van de film, zo gemoedelijk eindigt het allemaal. Ze hadden evengoed kunnen eindigen aan een groot kampvuur terwijl ze “Vrolijke vrienden” samen zingen en elkaar vriendschappelijk omhelzen. En wat er exact gebeurd is in Parijs, daar kun je alleen maar naar gissen want daar blijven ze nogal vaag over. Naar mijn gevoel ging het van een hoog-culinair, inventief smaakkanon naar een flets, alledaags gerecht. En toch vond ik het een schitterende film op een onverklaarbare manier. Je houdt er in ieder geval een hongergevoel aan over!

Jouw mening
Our Rating
User Rating
Rate Here
Verhaallijn
Acteerwerk
Regie
Our Rating
User Rating
You have rated this
What's your reaction?
Eens
0%
Oneens
0%
Neutraal
0%
About The Author
Peter Pluymers
Ik ben Peter, 49 jaar, getrouwd en pappa van 2 schattige ukkies (Karolien 6 en Filip 4). Ik ben een echte film-freak. Ik heb geen idee meer hoeveel ik er heb gezien in mijn leven. Ik kijk werkelijk alles (alleen musicals en echte romantische chick flicks kunnen me niet echt bekoren), maar mijn voorkeur gaat toch uit naar horror en SF. Liefst van alles kijk ik naar onbekende (en meestal onbeminde) low-budget films, want daar kom je af en toe wel eens een pareltje tegen die gespaard bleef van elk denkbaar commercieel managementplan ! Mijn filmblog vind je hier : http://meningvanfilmfreak.blogspot.be/
1 Comments

Leave a Response

Verhaallijn
Acteerwerk
Regie