Now Reading
Tuinieren op Mars … ’t Is eens wat anders!
595 91 0
Review

Tuinieren op Mars … ’t Is eens wat anders!

by december 8, 2015
Overview
Titel

The Martian

Regisseur

Ridley Scott

Jaar

2015

Ridley Scott, de schepper van filmklassiekers als Blade Runner en Alien, keert terug naar zijn geliefkoosd genre. En Matt Damon blijft moederziel alleen achter op de inmiddels beruchte rode planeet en transformeert in een soort “stand up comedian” met Mars als bühne.

Waar gaat het over?

Zes dagen geleden was astronaut Mark Watney één van de eerste mensen die een voet op Mars zette. Nu is hij er zeker van dat hij de eerste is die er zal sterven. Na een zandstorm blijft hij alleen achter. Zijn team waant hem dood en Mark kan geen contact opnemen met aarde om te laten weten dat hij nog leeft. En zelfs al zou hij daarin slagen, tegen de tijd dat een reddingsploeg hem zal bereiken, zijn zijn levensvoorraden reeds lang uitgeput.The MartianDear America, remember that astronaut we killed and had a really nice funeral for?
Turns out he’s alive, and we left him on Mars.
Our bad,
sincerely NASA.

Inspiratiebron voor NASA ?

Allereerst hoop ik dat NASA zijn conclusies trekt na het bekijken van deze film; namelijk dat ze een deel van hun budget herschikken. Ten eerste kunnen ze die peperdure sluizen wel schrappen en vervangen door cellofaan dat met behulp van duct tape is bevestigd. En het vrijgekomen budget kunnen ze dan gebruiken om een reserve communicatiesysteem te voorzien in het basisstation, zodanig dat een eventueel achtergelaten bemanningslid alsnog contact kan opnemen met het controlecentrum in Houston. Leuk om dan voor de eerste keer te horen: “Houston, I have a problem.” Dat was het eerste dat door mijn hoofd flitste na het bekijken van deze overigens denderende sf gemaakt door de onvolprezen, “my all time favorite”, briljante regisseur Ridley Scott. Zijn (voor mij) flagrante misstap Exodus, is hem bij deze vergeven.

The Martian

Bron : Official Trailer – 20th Century Fox

Mars

Mars is hot. Niet letterlijk natuurlijk. Maar de recente onthullingen van NASA over stromend water en de zonnestormen die Mars hebben veranderd in een koude droge planeet, zorgden ervoor dat Mars in het middelpunt van de belangstelling kwam te staan. Echt sciencefictionachtig is deze film dan ook niet meer, want tegen 2023 wil men al nederzettingen stichten op Mars. In tegenstelling tot wat men in The Martian toont, zullen deze kolonisten wel vertrekken met een “one way ticket”. De vrijwilligers kunnen maar best uitgebreid afscheid nemen, want hun eindbestemming is het lokale crematorium op Mars. Initieel zou dit niet gebeuren met de wetenschappers in The Martian. Totdat er een vreselijke storm op komt dagen waardoor ze genoodzaakt zijn hun biezen te pakken en met een rotvaart zichzelf van de rode planeet te katapulteren. Ze hebben echter geen rekening gehouden met rondvliegend puin waardoor Mark Watney (Matt Damon) gespietst wordt zoals een overheerlijke souvlaki. En dan zit je daar moederziel alleen op die verdomde planeet, lichtjaren verwijderd van je thuisplaneet. De Remi van Mars. Of de nieuwe Robinson Crusoe. Maar dan zonder een oceaan en geen Vrijdag om je gezelschap te houden.

The Martian

Bron : The Observants

The Martian versus Interstellar

Matt Damon heeft blijkbaar een voorkeur om de gestrande ruimtereiziger te spelen, want dit deed hij ook al in Interstellar. Het grote verschil met Interstellar zit hem in de wetenschappelijke accuraatheid. Alles wat Mark verzint om toch te overleven en de omstandigheden in The Martian, blijken theoretisch mogelijk (alleen de verwoestende storm aan het begin is een verzinsel). Dit in tegenstelling tot Interstellar waar alles gebaseerd is op theorieën die nog niet aan de werkelijkheid zijn getoetst. We hebben weet van “zwarte gaten” en dat het een soort interstellaire doorgeefluiken zijn. Maar waar je terechtkomt als je zo’n gat in dondert en welk effect dit heeft op de tijd is in mijn ogen toch nog altijd een raadsel. Spijtig genoeg heeft The Martian ook nog wat vergelijkingspunten met Gravity, dat andere ruimte-epos dat uitdraait op een overlevingstocht avant la lettre, namelijk dat de tegenslagen elkaar vliegensvlug opvolgen. Het enige verschil is dat het bij Gravity wel schromelijk overdreven overkomt.

The Martian

Bron : Tech Insider

Science geeks, spanning en humor

Wat me vooral beviel, was de perfecte balans tussen het wetenschappelijk gebrabbel, de spanningsopbouw en de perfect gedoseerde humoristische momenten. Het wetenschappelijk gedeelte was zelfs voor een leek als ik perfect te volgen. Mede dankzij de soms degelijke ondersteuning en uitleg via de videolog die Mark bijhield vanaf dag één. Nodeloos te zeggen dat de film gevuld is met zenuwslopende, spannende momenten. Maar vooral de komische momenten maken dit een genietbare film. Een perfecte opdracht voor Matt Damon die met een charmante, jongensachtige glimlach elk probleem oplost met een nonchalante kwinkslag en een dosis positivisme en zelfrelativering. Zelfs het controlecentrum van NASA, dat tot de nok gevuld is met humorloze, serieuze wetenschappelijke nerds, zorgt van tijd tot tijd voor een ontspannende glimlach. Ik had nooit gedacht dat de combinatie van nichterige discomuziek, oude afleveringen van Happy Days en in aluminium verpakte menselijke ontlastingen, me kon amuseren.

The Martian

Bron : Comingsoon.net

Sterrencast

Dat er niet op een dollarbiljetje gekeken werd, is niet alleen te zien aan de gefabriceerde beelden, maar ook aan de sterrencast. Naast Damon schitteren ook Jeff Daniels (Dumb and Dumber), Sean Bean (Boromir), Chiwetel Ejiofor (12 Years a slave), Jessica Chastain (Interstellar) en Sebastian Stan (Winter Soldier). Stuk voor stuk schitterende vertolkingen. En verder worden het heelal, het Marslandschap en de ruimtevaartuigen mooi in beeld gebracht. Spijtig genoeg was bij de apotheose het MacGyver-gehalte weeral enorm hoog. Laten we hopen dat de Russen niet in hun eer gekrenkt zijn omdat de Chinezen nu eens de meubelen mochten redden. Gelukkig werden we gespaard van massaal wapperende Amerikaanse vlaggetjes. Maar ondanks de “We love NASA” en “We will prevail” sfeer, is het toch een knalfilm die het opnieuw bekijken waard is. Een top overlevingsdrama.

Jouw mening
User Rating
Rate Here
Verhaallijn
Acteerwerk
Special Effects
User Rating
2 ratings
You have rated this
What's your reaction?
Eens
100%
Oneens
0%
Neutraal
0%
About The Author
Peter Pluymers
Ik ben Peter, 49 jaar, getrouwd en pappa van 2 schattige ukkies (Karolien 6 en Filip 4). Ik ben een echte film-freak. Ik heb geen idee meer hoeveel ik er heb gezien in mijn leven. Ik kijk werkelijk alles (alleen musicals en echte romantische chick flicks kunnen me niet echt bekoren), maar mijn voorkeur gaat toch uit naar horror en SF. Liefst van alles kijk ik naar onbekende (en meestal onbeminde) low-budget films, want daar kom je af en toe wel eens een pareltje tegen die gespaard bleef van elk denkbaar commercieel managementplan ! Mijn filmblog vind je hier : http://meningvanfilmfreak.blogspot.be/

Leave a Response

Verhaallijn
Acteerwerk
Special Effects