Now Reading
Geen slaap tijdens The Force Awakens
2

Geen slaap tijdens The Force Awakens

by Bas Heldermandecember 17, 2015
Overview
Titel

Star Wars: The Force Awakens

Regisseur

J.J. Abrahams

Jaar

2015

Op uitnodiging van Adobe mochten wij aanwezig zijn bij de première van de meest besproken film van 2015, Star Wars: The Force Awakens. Echt geweldig, bedankt, Adobe!

Al sinds begin oktober was #TFA een enorme mediahype. Want, natuurlijk, het is de nieuwe Star Wars. Het begin van een nieuwe trilogie, met nieuwe mensen in nieuwe hoofdrollen. En midden in die hype hield Disney zijn lippen stijf op elkaar, veel meer dan de trailer was niet bekend over de film. Je mag gerust weten, mijn verwachtingen waren torenhoog. Kán Disney een film als Star Wars maken, wordt het niet té Disney, haalt de film de kwaliteit van de vorige films? Het antwoord is absoluut: ja.

Het verhaal (zonder echte spoilers)

Als je kijkt naar de eerste 2 trilogieën van Star Wars, dan volgen die een redelijk gelijk pad. Je ontmoet de (nieuwe) hoofdrolspelers, zij leren – min of meer tegen hun wil – de Force te gebruiken en in de laatste film gaat de main bad guy z’n koppie eraf. Met The Force Awakens wijkt Disney daar alvast niet veel vanaf. Na afloop van de première sprak ik een aantal mensen die niet per se fan waren of zelfs nog geen enkele Star Wars-film hadden gekeken (WTF!) en zij waren redelijk unaniem over de verhaallijn: erg dun.

Als iemand die wél alle films heeft gezien, maar toch nog niet zo vaak dat ik ze kan dromen, ben ik het niet met ze eens. The Force Awakens zit vol met referenties naar de oude films, klassieke Star Wars-scenes (zoals een hele grote Death Star (ja ze hebben er weer een gebouwd), met X Wing Starfighters door een geul vliegen, ruzie in de bar en robothumor) en verrassingen en plotwendingen die een fantastische aanloop geven naar het tweede deel van deze trilogie.

Als je niet helemaal bekend bent met Star Wars, dan raad ik je dus aan om in ieder geval even te lezen wat er in Return of the Jedi gebeurde, zo’n 20 jaar vóór The Force Awakens.

Spektakel voor je oog (en je hartje)

Terwijl animatie in films steeds gebruikelijker wordt, heeft regisseur J.J. Abrahams ervoor gekozen om mínder te animeren en meer met “echte” beelden (of robots, of mannen in robots) te werken. Die keuze pakt enorm goed uit en geeft de film een persoonlijke sfeer. Het acteerwerk van Daisy Ridley en vooral John Boyega is bovendien super, ze zetten hun karakters geloofwaardig neer, op een manier die ik in eerdere Star Wars-films eigenlijk niet gezien heb.

Ga kijken!

Toen de aftiteling startte, bleef het opvallend stil in de zaal. Geen applaus, geen gejuich. Misschien zat iedereen, net als ik, te wachten op deel 2 van de nieuwe trilogie. Want shit, wat een briljante film!

Hoewel de verhaallijn zelf niet helemaal nieuw is, de strijdende teams niet helemaal nieuw zijn en een deel van de cast ook absoluut niet nieuw meer is, is Star Wars: The Force Awakens wel echt een nieuwe film. Het is J.J. Abrahams gelukt om een waardig vervolg te geven aan de Star Wars saga. Dus ben je fan of niet, deze film moet je gewoon meemaken!

 

 

Pluspunten

Star Wars
Star Wars
Star Wars

Minpunten

De vliegtuigen hadden een iets meer ingrijpende upgrade mogen krijgen

What's your reaction?
Eens
100%
Oneens
0%
Neutraal
0%
About The Author
Bas Helderman
2 Comments
  • december 23, 2015 at 1:56 pm

    Het is eigenlijk gewoon A New Hope in een nieuw jasje, maar dat mag de pret natuurlijk niet drukken. Daar waar er in de Original Trilogy maar 1 vrouw is met een volwaardige rol, bevat deze film meer etnische diversiteit en een vrouwelijke hoofdrol. Het lijkt misschien een klein iets, maar het is echt een enorme stap vooruit. Dat gezegd hebbend: ik heb ‘m al twee keer gezien en bereid mee te gaan met iedereen die nog een biosmaatje zoekt voor deze film. (=

Leave a Response