Now Reading
Griezelen met 7 horrorfilms gebaseerd op waargebeurde verhalen
1

Halloween is net voorbij, maar het opzetten van een lekkere horrorfilm tijdens deze donkere dagen mag altijd. Wist je trouwens dat er best veel horrors zijn gebaseerd op waargebeurde verhalen?

Net als vele andere fans van het genre, kunnen horrorfilms mij niet bloederig genoeg zijn. Vampiers, zombies, paranormaal, gore, slashers, psychologisch… ik kijk echt alles. Je zult mij niet snel bang krijgen. Toch zijn horrors waarvan je weet dat ze gebaseerd zijn op waargebeurde feiten, ongemakkelijker om te zien. Alhoewel we misschien beter de term “geïnspireerd” kunnen gebruiken. Het blijft Hollywood en in het geval van bijvoorbeeld paranormale horrors gaat het vooral om de verhalen van mensen die het naar eigen zeggen hebben meegemaakt. Maar ach, het blijft een eng idee toch?

1. Open Water (2003)

In Open Water besluiten Daniel en Susan tijdens hun tropische vakantie mee te gaan met een duiktrip. Helaas vertrekt de boot waarmee ze aankwamen per ongeluk zonder hen. Het stel raakt in paniek in het koude water en weet niet wat ze moeten doen. Vooral niet als ze erachter komen dat haaien op de loer liggen.

Gebaseerd op: tijdens een duiktrip met 24 andere toeristen in het Great Barrier Reef, werden Tom en Eileen Lonergan per ongeluk achtergelaten op zee. Het duurde maar liefst twee dagen voordat men erachter kwam dat het getrouwde stel niet mee terug was gekomen. De lichamen van Tom en Eileen zijn nooit gevonden.

2. The Girl Next Door (2007)

Na het overlijden van hun ouders, worden Meg en haar zusje Susan verwelkomd in het huis van Ruth en haar drie zoons. Buurtjongeren komen graag langs bij ‘coole’ moeder Ruth. Helaas lijken Meg en haar zusje niets goed te kunnen doen. Als Meg één van de zoons slaat en wegrent omdat hij haar betast, slaat Ruth haar jongere zusje als een vorm van straf. Meg doet aangifte maar dit leidt tot niets. Als buurjongen David de dag na de aangifte komt logeren, ontdekt hij dat Meg is vastgebonden in de kelder. En dit is nog maar het begin…

Gebaseerd op: Jack Ketchum’s gelijknamige boek. Het boek is fictie, maar wel gebaseerd op een gruwelijke moord. In 1965 werd de 16-jarige Silvia maandenlang gemarteld, verminkt en vernederd door Gertrude Baniszweksi, haar kinderen en buurtkinderen. De mishandeling leidde ertoe dat ze overleed op 26 oktober 1965 aan een hersenbloeding, shock en ondervoeding. Naast The Girl Next Door is ook de film An American Crime (2007) gebaseerd op Sylvia’s verhaal. Deze film richt zich op de feiten van de zaak.

The Girl Next Door - Griezelen met 7 horrorfilms gebaseerd op waargebeurde verhalen

3. Wolf Creek (2005)

De drie vrienden Kristy, Ben en Liza gaan backpacken in het Wolf Creek National Park in Australië. Na een dag te hebben gewandeld, keren ze terug naar de auto die het niet meer doet. Ze krijgen onverwachts hulp van vreemdeling Mick. Hij sleept de auto met de drie vrienden erin naar zijn huis om deze te maken. Maar de o zo vriendelijke Mick heeft een dubbele agenda.

Gebaseerd op: twee verschillende gebeurtenissen. In 2001 werd Britse toerist Peter Falconio vermoord door Bradley John Murdoch. Zijn vriendin Joanne Lees werd vastgebonden en in zijn auto gesleept, maar ze wist te ontsnappen. Peter’s lichaam is nooit gevonden. Mick is geïnspireerd op de daadwerkelijke seriemoordenaar Ivan Milat. Hij reed nietsvermoedende lifters naar het bos om ze daar te martelen en vermoorden. Een opmerking: het script van regisseur Greg McLean lag 6 jaar voor de release van Wolf Creek al klaar. Intussen hoorde hij over Milat en Murdoch. Naast het feit dat hij het karakter Mick op basis van deze informatie heeft aangepast, zijn er ook details van beide zaken opgenomen in de film. Hoewel Wolf Creek dus start met “The following is based on actual events” heeft hij eerder inspiratie opgedaan uit de zaken. Een gevalletje omgekeerde wereld!

4. Snowtown (2011)

De tweede Australische film op deze lijst. In Snowtown maken we kennis met de 16-jarige Jamie. Hij heeft het thuis niet gemakkelijk en dat is nogal zacht uitgedrukt. Jamie wordt voorgesteld aan de oudere John. De geweldadige John schuift zijn haat voor pedofielen en homoseksuelen niet onder stoelen of banken. Hij helpt Jamie en ontpopt zich tot een vaderfiguur. Echter, als steeds meer mensen “verdwijnen”, krijgt Jamie bedenkingen bij zijn nieuwe vaderfiguur.

Gebaseerd op: de Snowtown murders, of bodies-in-barrels murders. In de jaren ’90 werd het Australische plaatsje Snowtown opgeschrikt door 12 moorden. De overblijfselen van 8 lichamen werden gevonden in tonnen. Hoewel John Bunting werd gezien als de aanstichter, de leider – hij pleegde de moorden niet alleen. Hij deed dit samen met Robert Joe Wagner, Mark Ray Haydon én James ‘Jamie’ Spyridon Vlassikis.

5. The Conjuring (2013)

Paranormaal onderzoekers Ed en Lorraine Warren worden ingeschakeld door Carolyn Perron. Carolyn, haar man Roger en hun vijf dochters zijn net verhuisd naar Harrisville. Een kwaadaardige entiteit bevindt zich in het huis en deze laat zich niet zomaar wegjagen, zelfs niet door wereldbekende paranormaal onderzoekers.

Gebaseerd op: een zaak uit het leven van de echte paranormaal onderzoekers Ed en Lorraine. Zij hebben het gezin Perron in 1971 geholpen met een kwaadaardige geest. Of het een waargebeurd verhaal is, mag je zelf beslissen. De Warren’s en Perron’s geloven in ieder geval van wel. Ed en Lorraine’s namen zijn niet alleen gelinkt aan The Conjuring, maar ook aan een andere horrorfilm, namelijk The Haunting in Connecticut (2009).

The Conjuring - Griezelen met 7 horrorfilms gebaseerd op waargebeurde verhalen

6. Ils (2006)

De Franse film Ils opent met een moord op een moeder en dochter ergens in Roemenië. De volgende dag zien we hoe lerares Clementine naar huis rijdt. ’s Nachts in bed wordt Clementine gewekt door muziek van buiten. Al snel komen Clementine en haar man Lucas erachter dat ze niet alleen zijn, indringers bevinden zich in het huis. Wat ze nog niet weten, is dat de moord van de avond ervoor vlak bij hun huis plaatsvond.

Gebaseerd op: ergens in Tsjechië schijnt een Oostenrijks stel tijdens hun vakantie vermoord te zijn door drie tieners, echter is er nooit concreet bewijs gevonden. Bij home invasion films (waarbij bijvoorbeeld stalkers, moordenaars of andere engerds je huis binnendringen) gebeurt het trouwens vaker dat mensen er vanuit gaan dat een film waargebeurd is (Funny Games, 1997/2007) of dat het allemaal wel meevalt met het waargebeurde verhaal (The Strangers, 2008). Bij de laatste vormde Helter Skelter en een reeks inbraken uit de jeugd van de regisseur een bron van inspiratie.

7. Backcountry (2014)

Alex is een liefhebber van kamperen en neemt zijn vriendin Jenn mee naar zijn favoriete plek, de Blackfoot Trail. Tegen Jenn’s wil in, vertrekken ze zonder mobiele telefoon. Een kaart is ook niet nodig omdat Alex precies weet waar hij moet zijn en hoe hij bij de Trail moet komen… denkt hij.

Gebaseerd op: het verhaal van Jacqueline Perry en Mark Jordan. Het stel verdwaalt niet, dit aspect is voor extra spanning toegevoegd aan de film. Echter worden Jacqueline en Mark in 2005 aangevallen tijdens een kampeertrip in het Canadese Missinaibi Lake Provincial Park. Door wie of wat zie je terug in Backcountry. Mark raakt gewond maar weet zijn vrouw naar hun kajak te brengen. Uiteindelijk worden ze opgepikt en probeert een arts Jacqueline te behandelen, maar ze overlijdt aan haar verwondingen.

Backcountry - Griezelen met 7 horrorfilms gebaseerd op waargebeurde verhalen

Naast deze 7 films zijn er nog talloze andere horrorfilms die zijn geïnspireerd op waargebeurde verhalen. Wat dacht je van The Exorcism of Emily Rose (2005), The Hills Have Eyes (1977/2006), The Entity (1982) en natuurlijk biopics als Monster (2003), Dahmer (2002), Karla (2006) en Henry: Portrait of a Serial Killer (1986).

Welke films uit deze lijst heb jij gezien of mis je jouw favoriet? Laat het ons weten in een reactie!

What's your reaction?
Eens
36%
Oneens
36%
Neutraal
29%
About The Author
Miriam
Filmliefhebber en daarmee regelmatig bioscoopbezoeker. Maar bovenal bekend als een seriefanaat a.k.a. "Oh Miriam kent die serie wel!"
1 Comments

Leave a Response