Now Reading
Hotel Transylvania (2012): menselijke monsters
2

Hotel Transylvania (2012): menselijke monsters

by mireillevdoktober 30, 2015
Overview
Titel

Hotel Transylvania

Regisseur

Genndy Tartakovsky

Jaar

2012

Een film over vampieren. In een kasteel. Gaap. De vampierverhalen komen zowat je neus uit. Echter, soms wordt je blij verrast.

Dat was het eerste wat ik dacht toen ik las dat Hotel Transylvania op TV kwam. Iets waar ik dus echt niet naar wilde kijken. Toen kwam het voorfilmpje op TV van deel twee dat in de bioscoop draait. En ik werd nieuwsgierig…

De film

De film begint in 1895. Het is eerst niet duidelijk wat er gebeurt. Dan blijkt dat Dracula een hotel heeft laten bouwen in Transsylvanië, verborgen voor de mensen. Mensen zijn monsters die hem en zijn vrienden altijd belagen en met hooivorken opjagen. Dat is een verfrissende kijk op horrorverhalen. Het hotel is niet alleen voor zijn vrienden, maar vooral om zijn geliefde dochter Mavis in een veilige omgeving op te laten groeien.

Dan gaat het verhaal naar het heden. De monsters brengen ieder jaar hun vakantie door in Hotel Transylvania, bevrijd van de vrees voor de angstaanjagende mensen. Dracula nodigt dit jaar zijn vrienden uit – Frankenstein en zijn vrouw Eunice, Wayne en Wanda de weerwolven met hun vreselijk grote gezin, Griffin de onzichtbare man, Murray de mummie, Bigfoot en anderen – om de 118e geboortedag van Mavis te vieren. Zij wil, als een echte teenager, naar ‘buiten’ om de wereld te ontdekken en de mensen te zien. Haar vader Dracula wil haar echter beschermen en binnen de muren van het hotel houden.

Als het feest bijna gaat beginnen, komt de 21-jarige Jonathan binnen wandelen; een mens gekleed in backpack-kleding. Hij wist door het bos te komen en struikelt bij het hotel zo naar binnen. Dracula ziet Jonathan al snel (die blijft dan ook niet rustig tussen alle monsters). Maar als bekend wordt dat de mensen het hotel hebben gevonden, is niemand veilig meer. Dracula vermomt de menselijke jongeman als een monster, om zo Jonathan te verbergen voor de gasten. Maar Mavis ziet Jonathan ook en Dracula moet hem dwingen om te doen alsof hij een monsterlijke feestplanner is. Al snel gelooft Mavis dat Jonathan de “zing” (ofwel de enige geliefde) van haar leven is. Ook Dracula zelf raakt bevriend met de jongen, ondanks zijn afkeer van en vooroordelen over de mensen in het algemeen. En dan komt het bedrog uit…

Het oordeel

Sommige dingen, die voor de monsters ‘gewoon’ zijn maar voor ons mensen enkel tot onze fantasie behoren, zijn erg grappig uitgewerkt in deze film. Bijvoorbeeld dat Mavis tijdens het ijsberen zo de muur en het plafond op loopt, haar eerste vlieglessen als jong vampiertje en de gekrompen hoofden die aan de kamerdeuren hangen in plaats van de ‘niet storen’ kaartjes.

De verhaallijn begint wat wazig, maar dan wordt duidelijk getoond dat de beste Dracula ook maar een vader is. Ook al is hij honderden jaren oud, hij maakt zich ongerust over zijn tienerdochter (van 118 jaar). Daarbij kan hij niet omgaan met de moderne snufjes die de rondreizende Jonathan bij zich heeft, wat een leuk en herkenbaar effect geeft. De spanning tussen vader en dochter aan de ene kant en de slapstickachtige vormen van het verbergen van een mens vlak onder de neus van de monsters aan de andere kant maken de film inleefbaar en grappig tegelijk. Het is niet zo maar een filmpje maar een goed doordacht verhaal over het volwassen worden en het loslaten van je dochter. En daarbij zijn vliegende tafels een bonus!

Er zit een vaart in de film, zodat je goed moet opletten om niets te missen. Ik moest zelfs de iPhone aan de kant leggen en de film iets terugdraaien. Voor mij een teken dat het goed in elkaar zit. Halverwege zit een momentje dat je even denkt ‘nu weet ik het wel’ maar dan pakken ze het tempo weer op. Het blijft spannend tot het einde, waarna ik achter bleef met een brede glimlach en slechts een beetje teleurgesteld omdat het afgelopen was.

Ik ben benieuwd of deel twee de humor en de menselijkheid, pardon, mónsterlijke kracht heeft weten te behouden.

Leuk weetje: het dorpje aan het eind van de film is gebaseerd op het dorp waar de ‘echte’ Dracula (Vlad the Impaler) geboren zou zijn.

Hebben jullie beide films al gezien? Laat het weten in de reacties.

What's your reaction?
Eens
0%
Oneens
0%
Neutraal
0%
About The Author
mireillevd
2 Comments

Leave a Response