Now Reading
De 15 Beste Videoclips met Bekende Acteurs
0

De 15 Beste Videoclips met Bekende Acteurs

by R.M. van Dobbenseptember 4, 2015

Acteurs houden van schnabbelen. Reclamespots, bedrijfsfilmpjes en realityprogramma’s zijn altijd geliefd geweest als extra zakcentje, maar de beste schnabbel is een rol in een videoclip.

Amerikaanse acteurs en actrices duiken geregeld op in shiny commercials, en niet alleen om hun eigen nieuwe luchtje aan te prijzen. Zo maakte Jean-Claude van Damme (Universal Soldier) vorig jaar een split tussen twee (rijdende!) vrachtwagens, waren Betty White (Hot in Cleveland), Joan Collins (Dynasty), Danny Trejo (Machete) en Steve Buscemi (Fargo) ‘very hungry’ in verschillende reclamespots van een bekende chocoladereep (met nootjes), en blijft ook China nog steeds een lucratieve business voor commercials – die overigens alleen daar te zien zijn. Hoe de opnames er daar ongeveer aan toegaan, laat Bill Murray mooi zien in de film Lost in Translation.

Hillywood

In Nederland hebben acteurs het een stuk minder voor het uitkiezen. Miljoenen kostende reclamefilmpjes worden hier niet gemaakt. Dat Jan Kooiman kortgeleden samen met Sylvester Stallone opdook in een knipoog naar actiefilms uit de jaren 80 (een soort hommage aan Rambo, maar dan met barbecuesaus), mag een uitzondering heten. Nee, hier zijn het voornamelijk wasmiddelreclames waar Hillywood te pas en te onpas voor op komt draven, en natuurlijk realityprogramma’s. Expeditie Robinson, Wie is de Mol, De Slimste Mens, alleen kandidaten met als beroep ‘BN’er’ schijnen nog door de selectie te komen (BN’er staat tegenwoordig bijna gelijk aan acteur).

Drie-minuten-kunstwerkjes

Maar dan nu die andere schnabbelpost: de videoclip. Deze floreerde van begin jaren 80 tot ergens halverwege de jaren 00. MTV zag er een jaar of 10 geleden geen brood meer in, zette vol in op datingshows, Jackass, Teen Wolf en Paris Hilton, waardoor de drie-minuten-kunstwerkjes (van wegberijders zoals bijvoorbeeld Michael Jackson, Peter Gabriel en Guns N’ Roses) werden verbannen naar het internet. Dat de meeste videoclips in onderstaande lijst van de 15 Beste Videoclips met Bekende Acteurs van vóór 2005 dateren is dan ook geen toeval.

15. Elton John – I Want Love

Waar zijn partner in crime George Michael het jarenlang liet opknappen door wereldberoemde modellen, gaf Elton John in 2001 de hoofdrol in ‘I Want Love’ aan rising star Robert Downey Jr. In één single shot – dus zonder dat erin is geknipt -, playbackt Downey Jr. als ware hij Sir Elton Hercules John zelve. Hij loopt gedurende het nummer rond in een simpel grijs T-shirt, door een lege villa, de Greystone Mansion – een veelgebruikte locatie voor filmopnames. Zo zijn er verscheidene beroemde films en series opgenomen, waaronder The Big Lebowski, The Bodyguard, X-Men, The Social Network, Alias, Knight Rider en de videoclip ‘I’d Do Anything for Love (But I Won’t Do That)’ van Meat Loaf.

14. Fatboy Slim – Weapon of Choice

Het lijkt wel alsof Norman Cook (beter bekend als Fatboy Slim) in dezelfde kamer als Elton John zat, toen hij het concept voor ‘Weapon of Choice’ bedacht. Eveneens uit 2001, gaat de clip over een bekende acteur, in een leeg hotel, die wordt gevolgd door de camera. Daar houdt de vergelijking ook meteen op, want er komt weinig playback aan te pas. Beweging des te meer. Regisseur Spike Jonze (Being John Malkovich, Her en de legendarische videoclip ‘Buddy Holly’ van Weezer) zette Christopher Walken (True Romance, Catch Me if You Can), een acteur bekend om zijn vele rollen als bad guy, aan het dansen. En vliegen.

13. Marco Borsato – De Waarheid

Het is even de vraag of Daphne Deckers een actrice is – zoals gezegd, de scheidslijn met BN’er is flinterdun – maar gezien ze toch een belangrijke rol had in All Stars (en, vooruit, een veredelde figurantenrol in de James Bond-film Tomorrow Never Dies), mag ook Marco’s ‘De Waarheid’ in de lijst. Hij zit zelf naast een projector, die beelden van Deckers op het doek toont, in stemmig zwart-wit. Op het laatst zien we haar op een op en top Hollands bospad, en verschijnt Borsato, die haar vertelt dat de ‘Aarde niet meer rond is’ (‘en de vogels niet meer vliegen’). Van zo’n boodschap zou ik ook schrikken.

12. Lit – Miserable

In 1958 was het Allison Hayes, in 1993 Daryl Hannah en in 2000 speelde Pamela Anderson de ’50 Ft. Woman’, in de videoclip van Lit. De postgrungeband speelt het nummer ‘Miserable’ op allerlei plekken op, onder en naast haar gigantische lichaam. Anderson ondergaat het gelaten, tot ze er genoeg van heeft en als eerste de bassist opeet. Achtereenvolgens hapt, zuigt en gooit ze de drummer, gitarist en zanger naar binnen. Je kunt veel van La Anderson zeggen, maar niet dat ze geen gezonde eetlust heeft.

11. Jim Bakkum – Doe Dit Doe Dat

Jim Bakkum, de runner-up van de eerste Idols uit 2003, werd na afloop van de talentenjacht zanger (‘Tell Me’), musicalster (Grease), presentator (Shownieuws), acteur (Seinpost Den Haag) en doet heden ten dage alles tegelijk. In 2007 strikte hij voor de videoclip van ‘Doe Dit Doe Dat’ Nicolette van Dam (Voetbalvrouwen). Er gebeurt niet veel meer dan Jim die zijn spullen pakt, door de gang loopt en in de auto stapt, met Van Dam die hem continu achterna loopt. Ondanks dat hij volgens de songtekst ‘helemaal niets’ wil, zit er tóch een zoenscène in. Zou hij het script zelf geschreven hebben?

10. Bon Jovi – Always

Als Jon Bon Jovi zijn nummer ‘Always’ niet had teruggetrokken als soundtrack van de film Romeo Is Bleeding, zouden we waarschijnlijk een compleet andere videoclip gekregen hebben. Gelukkig vond hij de film zo slecht, dat Carla Gugino (Wayward Pines, Sin City) en Keri Russell (The Americans, Dawn of the Planet of the Apes) werden ingehuurd. Tezamen met Jon Bon Jovi lookalike Jack Noseworthy (Dead at 21, U-571) en Jason Wiles (Third Watch, Scream the series) gaat de plot over vreemdgaan, modeltekenen, nog eens vreemdgaan en een huis in de fik steken.

9. Zeus – My Demons

Nog vóór Draadstaal, De Lama’s, Ik Hou van Holland en de band Jurk!, zat Jeroen van Koningsbrugge in de Engelstalige nedergrungeband Zeus, die door alles wat erna kwam tegenwoordig op een laag pitje staat. De single ‘My Demons’ was in 2005 niet bepaald een doorslaand succes, maar desalniettemin bevat de clip Nederlandse theater royalty: Halina Reijn. Ze probeert zich staande te houden in een soort homevideo montage van een zeer gewelddadige liefdesrelatie. Zo zag u Jeroen van Koningsbrugge nog nooit.

8. Soul Asylum – Just Like Anyone

Toen Carrie Mathison nog een klein Carrie Mathisonnetje was. Soul Asylum (u weet wel, van ‘Runaway Train’) castte Claire Danes (Homeland) als lelijk eendje dat zich afvraagt hoe het is om ‘just like anyone’ te zijn. De clip stamt uit 1995, dus nog voor haar grote doorbraak met Romeo + Juliet. Ze speelt een onzekere teenager, die tevergeefs probeert twee vreemd gevormde bulten op haar rug te verbergen. Ondanks dat ze publiekelijk, tijdens een schoolfeest, voor schut wordt gezet, krijgt het verhaal toch nog een zoetsappig happy end.

7. Weird Al Yankovic – Tacky

Na Elton John’s ‘I Want Love’ nog een zogeheten one-shot. In ‘Tacky’ (een parodie op Pharrell Williams’ ‘Happy’), nemen verschillende bekende acteurs het playbacken van elkaar over. Door een oud, leeg, maar in perfecte staat verkerend vaudeville theater zien we allereerst Weird Al zelf, daarna Aisha Tyler (CSI, 24, Friends), Margaret Cho (Face/Off, Drop Dead Diva), Eric Stonestreet (Modern Family, Bad Teacher), Kristen Schaal (The Last Man on Earth, 30 Rock), Jack Black (School of Rock, The Brink) en tenslotte nogmaals Weird Al.

6. Racoon – No Mercy

Het verhaal van ‘No Mercy’: een potje poker. Niets meer, niets minder. Wie bel je dan om aan tafel plaats te nemen? Precies: hockeyster-turned-internationaal-pokerspeelster Fatima Moreira de Melo. Terwijl zanger Bart van der Weide zich elders in het casino beklaagt over soldaten en koningen die geen genade krijgen, speelt Moreira de Melo de andere bandleden één voor één naar huis. Voor wie nu denkt: Fatima Moreira de Melo actrice? Die had in 2009 toch iets beter naar Onderweg naar Morgen moeten kijken.

5. Bruce Springsteen – Dancing in the Dark

Het leek zo ontzettend spontaan, the Boss die tijdens een concert iemand uit het publiek haalt, om ten overstaan van het hele stadion samen op ‘Dancing in the Dark’ te dansen. De droom van elk bakvisje. Toch jammer dat ’t allemaal geënsceneerd bleek en dat het bakvisje in kwestie (Courteney Cox) door een castingbureau naar voren was geschoven. Toen ze eenmaal wereldberoemd werd als Monica Geller uit de serie Friends, en een relatie kreeg met zanger Adam Duritz, deed ze er nog eentje: ‘A Long December’ van Counting Crows. De zwaarmoedigheid van die clip steekt schril af tegen hoe vrolijk het allemaal ooit begon, dansend met Bruce in het donker.

4. Abel – Onderweg

Volgens sommigen het beste Nederlandstalige nummer ooit gemaakt, en hoewel over smaak niet valt te twisten, bevat de clip welzeker een legendarisch shot van twee hoofden op een dekbed; simpeler kan bijna niet. Zanger Joris Rasenberg (tegenwoordig muziekdocent) zingt het refrein, waarna de camera 180 graden draait en Birgit Schuurman (Lieve Lust, Black Out) het overneemt: ‘Je kent m’n stem niet…’ Soms zit het briljante in het eenvoudigste der dingen.

3. Fluitsma & Van Tijn – 15 Miljoen Mensen

Het is een beetje een moetje, deze nationale klassieker, want in de officiële videoclip is er geen BN’er te bekennen. De meeste mensen zullen zich echter niet de clip, maar alleen de reclamespot uit 1996 van de toenmalige Postbank herinneren, waar Jochem Fluitsma en Eric van Tijn het nummer in eerste instantie voor hadden gecomponeerd. Daarin zijn onder anderen Bettine Vriesekoop, Herman Brood en Hans Kraay Sr. te zien.

2. Aerosmith – Cryin’ / Amazing / Crazy

Het drieluik van Aerosmith, met iedere keer Alicia Silverstone (Clueless, Batman & Robin) in de hoofdrol, dat midden jaren 90 zowel de band als Silverstone tot ongekende populariteitshoogten stuwde. In ‘Cryin” kreeg ze tegenspel van Stephen Dorff (Blade) en Josh Holloway (Lost), in ‘Amazing’ van Jason London (Dazed and Confused) en in ‘Crazy’ van Steven Tyler’s dochter Liv Tyler (The Lord of the Rings, Armageddon) en model Dean Kelly. Die laatste is minder schattig dan hij in de clip lijkt: hij zit momenteel een achtjarige gevangenisstraf uit wegens een waslijst aan zedenmisdaden.


1. Max – Zin in Jou

Op nummer 1, want in deze lijst gaat kwantiteit voor kwaliteit. In 1996 maakte het theatergezelschap Mug met de Gouden Tand (van onder anderen Marcel Musters), de voorstelling ‘Co-Star’, waar het aanstekelijke (zomer)nummer ‘Zin in Jou’ uit voortkwam. Onder de naam Max werd het op single uitgebracht en voor de clip is zo te zien iedere who’s who uit de Nederlandse theaterscene gebeld; een bonte parade van BN’ers komt voorbij, waaronder Antonie Kamerling, Isa Hoes, Margreet Dolman, Eric van Sauers, Willeke Alberti, Cornald Maas, Hanneke Groenteman, Olga Zuiderhoek, Jette van der Meij, Joep Onderdelinden en vele anderen. Het nummer zelf is een bewerking van ‘Şıkıdım’, van de Turkse zanger Tarkan.

 

 

 

What's your reaction?
Eens
0%
Oneens
0%
Neutraal
0%
About The Author
R.M. van Dobben
Schrijft wat hij kijkt. Recenseert films, series en Boer Bakt Mol.

Leave a Response