Now Reading
2015 vs. het 2015 van Back to the Future
0

2015 vs. het 2015 van Back to the Future

by R.M. van Dobbenaugustus 11, 2015

Films die zich in de toekomst afspelen zijn altijd leuk, vooral als de ‘film-toekomst’ door de tijd wordt ingehaald. Het jaar 2015 werd 26 jaar geleden voorspeld door Back to the Future II.

Aan het einde van de eerste Back to the Future-film (1985), vliegen Marty McFly (Michael J. Fox), Jennifer Parker (Claudia Wells, in het tweede deel gespeeld door Elisabeth Shue) en Dr. Emmett ‘Doc’ Brown (Christopher Lloyd) recht op de camera af, de toekomst tegemoet. Dit open einde schreeuwde natuurlijk om een vervolg. Regisseur Robert Zemeckis had echter helemaal geen sequel in gedachten toen hij de hoofdrolspelers in een vliegende auto wegstuurde; het leek hem slechts een mooie afsluiting van de film. De kijker mocht zelf fantaseren over het vervolg van hun tijdreis-avontuur.

backtothefuture_einde

Zo leuk mogelijk

Pas toen de film een enorm succes werd, en er hoe dan ook een deel 2 moest komen, werd Zemeckis min of meer gedwongen naar 21 oktober 2015 af te reizen. Iets waar hij weinig plezier aan beleefde. Films die de toekomst voorspellen, vond hij eigenlijk maar vervelend; het klopte toch nooit. Daarom besloot hij voor Back to the Future, Part II (uit 1989) het jaar 2015 zo leuk mogelijk vorm te geven, in plaats van zo realistisch mogelijk.

backtothefuture_stropdassen

Klopt het een beetje?

Zemeckis zette vol in op mode en technologie, en liet zijn fantasie de vrije loop. Het bleek de juiste insteek, met de kennis van nu. Al had hij van het eerste duidelijk minder verstand dan het laatste; mode blijft lastig te voorspellen. Zeg nooit nooit, want misschien is de wereld anno 2015 gewoon nog niet klaar voor het dragen van zelfstrikkende schoenen, jassen die zich met één druk op de knop aan je lichaam aanpassen, transparante stropdassen, twee kleurrijke stropdassen naast elkaar, of met je broekzakken binnenstebuiten de straat opgaan.

backtothefuture_hologram

Technologie

Sinds 1989 heeft er een technologische spurt plaatsgevonden, dat had Zemeckis goed gezien. Ga maar na. In een tijd waar vrijwel niemand een mobiele telefoon had, bedacht hij het videobellen, in onze tijd beter bekend als Skypen. In BTTF II wordt er televisie gekeken met een videobril, een soort Google Glass, dus. Het uitlaten van de hond, dat kan ook efficiënter, moet hij gedacht hebben. In de film wordt dat gedaan door kleine drones, actueler kan bijna niet. Als het buiten donker wordt, verlichten de stoepranden automatisch. Ook deze techniek is langzaam aan een opmars bezig, met ‘poëtische tech-kunstenaar’ Daan Roosegaarde als belangrijkste voorloper. Onder andere ‘The Rainbow Station’ op Amsterdam Centraal, de ‘Smart Highway’ in Oss en het ‘Van Gogh Path’ in Nuenen – bij de laatste twee projecten laadt speciale verf zich gedurende de dag op, zodat het ’s avonds licht geeft – zijn van hem. In restaurants wordt je niet meer geholpen door een serveerster van vlees en bloed, maar door een computerscherm. Dit is ook uitgekomen. Onder andere bij fastfoodketens als McDonald’s, hoef je je bestelling alleen nog maar in te typen. Wanneer Marty McFly letterlijk de toekomst binnenloopt, ziet hij een reclamebord voor ‘Jaws 19’. Ondanks dat deze filmserie al na deel 4 (Jaws: The Revenge) gestopt is, zijn haaien populairder dan ooit, getuige het succes van Discovery’s jaarlijkse Shark Week, en de Sharknado films. Het reclamebord bevat ook een hologram: de Jaws-haai komt vanaf de gevel, buigt voorover en McFly lijkt opgepeuzeld te gaan worden. Het is pas sinds een paar jaar dat hologrammen incidenteel ingezet worden, vooralsnog alleen tijdens popconcerten (2Pac, Beyonce) en cabaretvoorstellingen (Jochem Myjer).

backtothefuture_fax

De plank mis

Er zijn natuurlijk ook dingen in de film die nog iets teveel in de jaren tachtig zijn blijven hangen, zoals de fax. Printen is tegenwoordig nauwelijks nog nodig, laat staan dat we in elke kamer een fax hebben staan. In BTTF II zijn er geen advocaten meer, deze zijn allemaal abolished (afgeschaft). Dit lijkt me een voorbeeld van wishful thinking, al hebben we sinds enkele jaren wel het ‘snelrecht’ en ‘supersnelrecht’. Dit zijn echter geen procedures die advocaten buiten spel zetten, maar bespoedigen wel de gang naar de rechter (zoals in de film gebeurt met de bende van Griff Tannen). Een andere technologische uitvinding uit het brein van Zemeckis die de plank achteraf gezien misslaat: vuilnisbakken die je op straat achtervolgen, mocht je opeens iets weg willen gooien. Ook leuk bedacht, maar waarschijnlijk onmogelijk is de pizza ter grootte van een koffiekoekje, dat in de magnetron – binnen 2 seconden – wordt afgebakken tot een quattro stagioni waar het hele gezin van kan eten. En dan natuurlijk de vliegende auto’s. Van alle toekomstgadgets, was dit degene waar de regisseur het minste vertrouwen in had ooit werkelijkheid te worden, maar een film over de toekomst zonder vliegende auto’s is als een schaaltje appelmoes zonder kers erop. Deze moesten erin.

backtothefuture_glasses

De tijd vooruit

Over bepaalde uitvindingen was de film over het jaar 2015 nog iets te optimistisch, maar Zemeckis zat wel in de goede richting. Zo is het zeer aannemelijk dat de vingerafdruk binnen een aantal jaar voor meer toepassingen dan het unlocken van je telefoon wordt ingezet. In BTTF II is het je huissleutel. Je hoeft je duim maar tegen de voordeur te houden en hij gaat open. In de film is ook het gebruik van zogeheten ‘bionic implants’ heel normaal. Geïmplanteerde gadgets die je sterker, sneller en slimmer maken. De medische wereld staat anno 2015 inderdaad niet stil; van aerodynamische beenprotheses waarmee je zelfs aan de Olympische Spelen kunt deelnemen, tot revolutionair stamcelonderzoek. Ook met DNA wordt geëxperimenteerd; is het straks mogelijk bij je geboorte (of ervoor) de ziektes die je hoogstwaarschijnlijk zult ontwikkelen eruit te filteren? In de toekomst van Zemeckis kun je niet alleen televisie kijken op een soort virtual-reality-bril, maar ook vanaf een soort ‘tele-gordijn’. Er wordt op dit moment gewerkt aan een opvouwbare mobiele telefoon, wat behoorlijk in de buurt komt van een oprolbaar (televisie)scherm. Over een aantal jaar zou alles best wel eens opvouw- en rolbaar kunnen zijn.

backtothefuture_hoverboard

Hoverboard

En dan natuurlijk, last but not least, het bekendste stuk Back to the Future memorabilium: het zogenaamde ‘Hoverboard’ – het skateboard zonder wieltjes. Jarenlang onmogelijk geacht, tot ene Catalin Alexandru Duru er dit jaar eigenhandig eentje nabouwde. Zie onderstaande clip voor het bewijs (of briljant in elkaar gezette hoax).

Wat kunnen we verwachten?

Laten we tot slot nog even terug naar de toekomst kijken, aan de hand van films die zich ongeveer over 26 jaar afspelen, rond 2041, dan weten we wat we ongeveer kunnen verwachten. We gaan in elk geval de ruimte in, en ver ook, als we Event Horizon moeten geloven. In 2047 reizen we door wormholes dat het een lieve lust is. Drie jaar eerder kunnen we (wederom, net als in Back to the Future) door de tijd reizen. In Looper zien we hoe dat desastreus kan uitpakken; je toekomstige zelf tegenkomen. In 2043 is de wereld verworden tot een anarchistische puinhoop, volgens Paul Verhoeven. Maar goed dat we dan half-mens, half-robot politieagenten hebben om de orde te bewaken (Robocop). Elf jaar later is dat gelukkig gewoon weer 100% mensenwerk. Veel werk is dat tegen die tijd overigens niet meer; alle serieuze delicten worden accuraat voorspeld en de verdachten worden preventief opgesloten (Minority Report). We hoeven echter nog niet bang te zijn dat apen binnenkort de wereld overnemen (Planet of the Apes). Dat gebeurt pas in 3955.

planetoftheapes

What's your reaction?
Eens
100%
Oneens
0%
Neutraal
0%
About The Author
R.M. van Dobben
Schrijft wat hij kijkt. Recenseert films, series en Boer Bakt Mol.

Leave a Response