Spotlight
Now Reading
Wild: meeslepend relaas van eenzame wandelaarster
0

Wild: meeslepend relaas van eenzame wandelaarster

by Eva Salomonjuni 9, 2015
Overview
Titel

Wild

Regisseur

Jean-Marc Vallée

Jaar

2015

Ondanks de lovende recensies leek de film Wild mij nooit erg boeiend. Toch maakte de twee Oscarnominaties me nieuwsgierig genoeg om te kijken.

Waargebeurd

Wild gaat over Cheryl Strayed, een vrouw die in haar eentje de Pacific Crest Trail van zo’n 1700 kilometer gaat wandelen met als doel zichzelf te terug vinden. Tijdens de reis blikt ze terug op een dramatische periode in haar leven die haar naar deze tocht heeft gebracht. De film is gebaseerd op een waargebeurd verhaal, wat mij altijd erg nieuwsgierig maakt. Cheryl Strayed bestaat echt en ze schreef een boek over haar ervaringen op de PCT en de reden dat ze deze is gaan lopen. Als kijker ga je met Cheryl mee op reis. Met een bijna ondraagbare backpack op haar rug, zet ze aan het begin van de film haar eerste stappen richting de grens van Canada.

cheryl

De ‘echte’ Cheryl Strayed

Flashbacks

Langzaam maar zeker wordt duidelijk waarom Cheryl dit pad gaat bewandelen. Op een bijzondere manier wordt teruggeblikt op haar leven en de gebeurtenissen die daarin zo bepalend waren. Terwijl Cheryl in de hitte lange woestijnpaden bewandelt of alleen tussen de sneeuw in haar tent ligt, zien we korte flashbacks van van haar verleden. Steeds komt Cheryl kleine dingen tegen tijdens haar tocht waardoor ze aan haar verleden wordt herinnerd: een liedje dat haar aan haar moeder doet denken, of de tatoeage die ze vlak voor de scheiding samen met haar ex-man liet zetten. Eerst zijn de flashbacks nog kort en moeilijk te begrijpen, maar hoe vaker we terugblikken, hoe duidelijker het verhaal wordt.

Tijdens deze scènes leren we langzaam de belangrijke personen uit Cheryl’s leven kennen: haar moeder Bobbi, haar ex-man Paul en haar beste vriendin Aimee. Langzaam valt alles samen met de heroïneverslaving die lange tijd haar leven heeft beheerst, waardoor ze veel foute keuzes heeft gemaakt.

Misschien ligt het aan mij, maar de emoties in Wild liepen zo hoog op dat ik soms even op pauze moest drukken. Juist de subtiele manier waarop wordt teruggeblikt op leed uit het verleden, de langzame ontknoping en de slopende wandeltocht, maken het verhaal zo meeslepend.

Acteerwerk

Reese Witherspoon werd genomineerd voor een Academy Award voor de beste vrouwelijke hoofdrol. Dat is volgens mij volkomen terecht, want de vrolijke actrice die ik ken uit mijn tienerjaren door films als Legally Blonde en Cruel Intentions, zette een meesterlijke performance neer. Hoewel ik toch nog een beetje moest wennen aan het feit dat de lieve Reese Witherspoon in deze film expliciet seks heeft en drugs gebruikt, maakte ze voor mij de film tot een groot succes. Het lijden tijdens haar zware wandeltocht en het verdriet uit haar verleden maakt ze voelbaar alsof het jou zelf is overkomen.

Ook voegen de bijrollen veel toe aan de film. Hoewel we andere personages maar deels leren kennen en niet lang zien, zijn er een paar die je bijblijven. Vooral de rol van Cheryl haar moeder wordt knap vertolkt door de sympathieke Laura Dern. Ook komt er in Wild talent van Nederlandse bodem voorbij, want ongeveer halverwege de film maken we kennis Jonathan, die gespeeld wordt door Michiel Huisman. Helaas speelt hij maar een kleine rol, maar voor veel vrouwen is het ongetwijfeld een reden om te kijken.

FOX_9534.psd

Aanrader?

Ondanks mijn sceptische houding vooraf, zal deze film me nog lang bijblijven. Emotie, prachtige natuurbeelden en mooie muziek, maakten Wild een plezier om naar te kijken. Je moet wel in de stemming zijn voor een film als Wild: veel ellende tegelijk en een langzaam tempo maken de film niet voor iedere filmavond geschikt. Maar een aanrader is het zeker.

 

 

 

Pluspunten

Acteerwerk, muziek en prachtige natuurbeelden

Minpunten

Soms wat langzaam

What's your reaction?
Eens
0%
Oneens
0%
Neutraal
0%
About The Author
Eva Salomon

Leave a Response