Now Reading
De Voyager-Terug-op-TV-Top-7
0

De Voyager-Terug-op-TV-Top-7

by Remon de Grootapril 7, 2015
Overview
Titel

Star Trek - Voyager

Regisseur

Michael Piller e.a.

Jaar

1995-2001

Het is stardate 30032015, en er is geen Voyager meer op tv. Daarom dus deze Top-7 boordevol goede redenen waarom deze SF-serie weer terug de buis op moet. Welk argument heeft de eerste plaats?

(7) Zelfs niet-Trekkie blijft wakker

Trekkies, dat zijn de hardcore Star Trek-fans. Alleen deze levensvorm is mentaal in staat oude langdradige SF-klassiekers als Search for Spock te citeren tot op de letter. Respect! Überhaupt dat je die ouderwetse films af kan kijken. Mijn attentiespanne laat het niet toe in ieder geval. trekkies

Wat dat betreft maakt de Star Trek spin-off Voyager het mij makkelijk om wakker te blijven en dat argument prijkt dan ook op de zevende plaats. Deze spin-off is namelijk veel donkerder. Anders dan zijn voorganger is dit niet weer een schip dat zomaar wat op en neer dobbert. Nee, zij is verdwaald. En je vraagt jezelf constant af: gaat de bemanning ooit nog aarde bereiken? Meer moet je eigenlijk niet willen verklappen!

(6) Rellen in de ruimte

Met stip op nummer 6, is het feit dat Voyager boeit door kosmisch gekissebis tussen de ruimtevaarders onderling. Zelfs een vreedzame Starfleet-employee hoeft niet met iedereen door één deur te kunnen. Je bent 70 miljoen lichtjaren van aarde vandaan. Hier ben je noodgedwongen met elkaar opgescheept. Dan is frictie toch begrijpelijk?

Neelix-tuvok2

Want, eerlijk is eerlijk: je manager Captain Janeway zoekt ook maar lukraak je collega’s uit. Ze vraagt zich helemaal niet af of iemand wel in een team past. De kapitein heeft eigenlijk schijt aan sollicitatiecommissies of persoonlijkheidsprofielen. Zo kan het dat je als droge, pragmatische hoogbegaafde Vulcan Tuvok (acteur: Tim Russ) wordt opgescheept met Talaxiaanse kok Neelix (Ethan Philips). En ja, die Neelix mag dan zijn hart op de juiste plaats hebben, dit compenseert hij met de belevingswereld van een zesjarige. Neelix-tuvok-caretaker

(5) Voyager beneveld

Sommige special effects in Voyager bezorgen je vooral de slappe lach. Zo is daar de allesvernietigende alien Species 8472. Die is zeker op de grote breedbeeldschermen van nu een lachertje. Hij ziet er zo primitief geanimeerd uit, dat hij regelrecht uit je Playstation 1 lijkt ontsnapt. Zou het misschien het lelijke broertje zijn van Abe uit Oddworld, voor wie het nog kent.

Species8472 Abe's_Oddysee_Cover

Desalniettemin is het knap en creatief hoe het special effects team alles uit het budget kon halen. Zo toeft het mooie Voyager schaalmodelletje uiterst geloofwaardig door het geanimeerde Delta-kwadrantstelsel. Ook zie je echte buitenaardse steden in wat eigenlijk hyperrealistische schilderijen zijn.

RomulanCapital2154

Enne: om echte ruimtenevels te simuleren, gebruikten technici de volgende truuk. Zij pakten het weerschijnen van licht in een bierfles om het te manipuleren tot het voor een ruimtenevel door kon gaan. Ha, dat wist je vast nog niet!

(4) Catchy oneliners

Het bizarre vocabulaire in deze serie is goed voor een vierde positie. Ik bedoel: valt aan een wildvreemde uit te leggen dat hij the space continuum niet mag verpesten? Maak je goede sier op een verjaardag door je betoog te voorzien van Vulcan-stopwoordjes als  ‘Nevertheless‘ of ‘However‘? Natuurlijk! Dus daarmee is aangetoond dat veel oneliners in de serie ook in het dagelijks leven erg bruikbaar zijn.

(3) Kekke kosmische kostuumpjes

Hirogen

 

Wie de film Predator kent, denkt al gauw dat Hirogen-ras uit de Voyager-serie een achterneefje is van dit schepsel. Net als Predator zijn zij echte jagers en ieder andere levensvorm is hun angstvallige prooi. Tja, zoiets verdient dan weer niet een originaliteitsprijs. Maar door hun coole zilveren geharnaste  kostuums komt dit character er toch maar weer mee (melk)weg voor de derde positie. Hoogtepunt is de Hirogen in de episodes The Killing Game, dat zich afspeelt in WOII. Die episode is door al het gekostumeerd spektakel één van mijn favorieten. Maar we mogen ook de Phage niet vergeten met hun gruwelijke maskers met buitenaardse builenpest. Dan zijn we bij nummer 2 beland. Phage_240

(2) You will be assimilated!

Diep in de ruimte is de Hyve en die krijgt de troostpositie in deze Top-7. In die Hyve stuurt de Borg-queen namelijk een miljardenlegioen aan van Borg. Zij zijn half mens/alien en half machine. Deze badass Borgs injecteren zoveel mogelijk levenssoorten met chips en apparatuur om ze maar in te lijven in hun virtuele netwerk. Juist omdat ze computergestuurd zijn, is er niemand in het hele universum die hun programmering tegenhoudt. Gelukkig slaagt Voyager erin om een van hun dames in te lijven, of toch niet? Dat is dan weer een plot briljant gespeeld door Jery Ryan als Seven of Nine.

Seven_of_Nine_speaks_for_the_Borg

Dat mensen ooit hun identiteit op zouden geven aan Hyves. En dat ze zich massaal zouden overgeven aan een universele wereld van apparaatjes en computertjes, wisten ze bij Star Trek dus allang. Die vooruitziende blik verdient een tweede plaats.

(1) Haar kickass Captain

Aanvankelijk zou Genevieve Bujold Janeway spelen. De vraag is waarom, want er zijn beelden hoe ieder dialoog met Bujold in Voyager volledig doodslaat. Gelukkig lieten ze al snel de Texaanse powerlady Kate Mulgrew de rol van Starfleet-captain Janeway vertolken. Mulgrew staat met overtuiging haar mannetje als het arrogante wezen Q seksistisch de wenkbrauwen fronst. Zij als captain geeft niet op, wanneer een wilde Kazon-krijger haar neerslaat omdat ze maar een vrouw is.

Janeway

Ook moet haar maag ontzettend sterk zijn. Zeker als je bedenkt hoeveel koffie ze in de serie drinkt. Of als je beseft hoeveel mislukte baksels van Kok Neelix ze moet doorstaan. Nee, je kunt nooit genoeg redenen noemen waarom deze eerste vrouwelijke Star Trek-officier zo cool is. En wie raakt er niet vertederd als ze een Borg-dissidente opneemt als haar dochter?

En met dit argument op de eerste plaats zijn we aan het einde gekomen van deze Top-7.

Uiteraard hopen wij bij Redseats dat je in de pen klimt om Voyager weer op tv te krijgen. Schrijft het ze, die zenders, dat je deze serie weer op televisie wil. Waarom zou je niet? Voor smoezen om geen brandbrieven te schrijven, verwijzen we je met alle liefde naar de comments! 🙂

What's your reaction?
Eens
100%
Oneens
0%
Neutraal
0%
About The Author
Remon de Groot
Schrijfbedrijf Remon ben ik dus als freelance tekstbureau. En ik onderzoek, schrijf, slijp en poets mijn teksten zodanig op dat je doelgroep aandacht krijgt voor jouw boodschap. Als je wilt schuif ik zelfs als schrijfcoach bij je aan denkbeeldige tafel, stip correcties aan en vertel jou hoe je vlot schrijft. Oftewel: samen strak schrijven. Maar ik kan ook je tekst gewoon nakijken op spelling, eindredactie dus. Wist je trouwens dat Google allemaal ‘spiders’ op het web heeft lopen die je tekst net zo vlug moeten snappen als je lezer. Daarom schrijf ik SEO (Search Engine Optimization). Mijn certificaat hangt hiervoor zelfs aan de muur. www.schrijfbedrijfremon.nl

Leave a Response