Now Reading
[Series] Moord, intriges en verraad in The Blacklist
0
Review

[Series] Moord, intriges en verraad in The Blacklist

by april 21, 2015
Never trust a criminal.. until you have to.
Overview
Titel

Blacklist

Regisseur

Jon Bokenkamp

Jaar

2013 - nu

Raymond ‘Red’ Reddington is één van de meest gezochte criminelen ter wereld. Plotseling geeft hij zichzelf aan bij de FBI. Waarom zou hij dit doen?

James Spader

Een leven na Boston Legal

James Spader is altijd één van mijn lievelingsacteurs geweest. Vooral in zijn rol van advocaat Alan Shore in de spin-off van The Practice, Boston Legal. De betogen van Alan Shore in deze serie zijn fenomenaal, een waar genot om naar te kijken en te luisteren. Ook de interactie tussen Alan en zijn flamingo vriend Denny Crane is het kijken waard.

Deze serie is al jaren geleden gestopt, maar mijn vriend en ik kijken geregeld de serie op DVD terug. Ik was blij verrast toen ik hoorde dat James Spader de hoofdrol in deze serie zou spelen.

De zwarte lijst van Red

Sinds kort staat het eerste seizoen van The Blacklist op Netflix. In deze serie speelt James Spader de rol van Raymond ‘Red‘ Reddington. Eén van de meest gezochte criminelen ter wereld. Hij speelde een belangrijke rol in de onderwereld, hij loste namelijk onderlinge problemen tussen criminelen op.

Red heeft een zogenaamde Blacklist, een zwarte lijst waar verschillende criminelen op staan die hij op zijn eigen manier wil uitschakelen. Dit doet hij op een gruwelijke, meedogenloze manier.

Dubbel gevoel

Red is een charmante man, je zou in eerste instantie niet denken dat je met een crimineel te maken hebt. Hij is slim, maakt gevatte opmerkingen, maar is daarentegen ook een echte manipulator. Het ligt voor de hand dat hij niet te vertrouwen is. Maar aan de andere kant heeft hij wel veel kennis die de FBI goed gebruiken kan.

Duister kantje

Red is niet altijd een crimineel geweest. Voordat hij zich in duistere kringen bevond was hij werkzaam bij de overheid. In de eerste aflevering van de serie geeft hij zichzelf aan bij de FBI. De reden hiervan is in het begin onduidelijk. Red geeft aan dat hij de FBI wil helpen om een terroristische aanval te voorkomen. Een verleidelijk aanbod, Red heeft inside informatie heeft.

Maar hij heeft één voorwaarde: hij wil alleen maar samenwerken met Elizabeth ‘Liz‘  Keen. Waarom? Dat wil hij (nog?) niet vertellen!

Elizabeth Keen

De nog jonge Liz, gespeeld door Megan Boone, valt met haar neus in de boter op de eerste dag dat zij voor de FBI moet werken. Dit is namelijk dezelfde dag dat topcrimineel Red zichzelf aangeeft en zegt alleen met haar te willen samenwerken. Hij noemt haar liefkozend ‘Lizzy‘ en heeft zelfs persoonlijke informatie over haar.

Liz vindt het moeilijk om met deze situatie om te gaan. Wat wil Red van haar? En waarom wil hij juist met haar samenwerken?

the-blacklist-season-two

Ontrouwe echtgenoot?

Na haar eerste dag bij de FBI treft Liz haar man Tom thuis zwaargewond aan. Als zij dit aan Red vertelt, zegt hij dat haar man Tom niet is wie hij zegt dat hij is. Liz gelooft hem in eerste instantie niet en kan het zich ook niet voorstellen. Ze zijn al een hele tijd samen en staan zelfs op het punt om samen een kindje te adopteren.

Niet veel later vindt ze een doos met valse identiteitskaarten met een foto van Tom en zelfs een wapen. Kan zij haar man nog wel vertrouwen? Of probeert iemand haar in de val te lokken? Zou Red er iets mee te maken hebben?

Aanrader!

In deze serie is niemand wie hij of zij op het eerste gezicht lijkt en er zijn veel plotwendingen. Je wordt af en toe op het verkeerde spoor gezet, wat er voor zorgt dat je niet meer kunt stoppen met kijken als je eenmaal begonnen bent. Je wilt weten wie Red is en wat de rol van Tom Keen is in dit geheel.

Liz is in deze serie niet altijd een even interessant personage. Sterker nog, haar rol werkt soms redelijk op de zenuwen. Ze is ontzettend onzeker, wispelturig en naïef. Niet echt de ideale combinatie. Gelukkig maakt de rol van James Spader veel goed, hij draagt de serie. Het lijkt of de rol van Red speciaal voor hem geschreven is. Als hij niet in deze serie gezeten had, vraag ik mij af of de serie nog wel interessant genoeg was om naar te kijken.

In Nederland is momenteel alleen het eerste seizoen te zien via Netflix. Hopelijk is het tweede seizoen ook snel beschikbaar!

Pluspunten

James Spader, need I say more?
De serie blijft je aandacht houden door de verschillende plotwendingen.
Muziek versterkt het beeld

Minpunten

Het afwerken van de Blacklist van 'Red' is soms eentonig.
De rol van Megan Boone werkt soms op je zenuwen. Haar personage kan soms wel érg naïef zijn.

Jouw mening
Our Rating
User Rating
Rate Here
Verhaallijn
76%
80%
Acteerwerk
79%
86%
Special Effects
71%
45%
Regie
78%
98%
Kortom

Alleen James Spader zou al reden genoeg moeten zijn om deze serie te kijken. Maar gelukkig is de serie zelf ook een aanrader. Door de vele plotwendingen blijft het je aandacht vasthouden.

76%
Our Rating
77%
User Rating
2 ratings
You have rated this
What's your reaction?
Oneens
0%
Neutraal
0%
About The Author
Maaike Zijm
Film kijken is één van mijn hobby's, vooral 's avonds laat met mijn laptop op schoot. Ik ben iemand die altijd aan het multitasken is. Ik hou vooral van filmhuis films. Films kunnen mij niet dramatisch genoeg zijn. Mijn vriend heeft dezelfde hobby. Thuis hebben we dan ook inmiddels een enorme verzameling dvd's en blu-ray's staan. Zo veel, dat alleen de beste films een plekje op de plank krijgen. Deze staan 'uiteraard' per genre en alfabetisch gesorteerd..

Leave a Response

Verhaallijn
Acteerwerk
Special Effects
Regie