Spotlight
Now Reading
Het Geheim van Tom Hanks
0

Het Geheim van Tom Hanks

by R.M. van Dobbenapril 17, 2015

Tom Hanks is één van de populairste, beste en bestbetaalde hedendaagse acteurs. Al decennia lang. De éminence grise van Hollywood. Maar waarom eigenlijk?

Opwarmertje

Mocht er iemand zijn die denkt: Tom Hanks, Tom Hanks, ik heb de naam wel eens voorbij horen komen, maar… Dan heeft The Late Late Show With James Corden de perfecte opfriscursus voor je. In een Lama-esque draaideurspel verkleden de talkshowpresentator en de acteur zich in 7 minuten als zoveel mogelijk personages uit Hanks’ oeuvre.

De Jaren 80

De carrière van Hanks begint in 1980 met een bijrolletje in de matige horrorfilm He Knows You’re Alone, maar binnen een aantal jaar weet hij zich op te werken tot leading man. Het zijn voornamelijk sympathieke rollen in sympathieke films. De ideale schoonzoon is geboren. Hij beleeft een romance met een zeemeermin (Splash), probeert een in elkaar vallend huis op te knappen (The Money Pit), begeleidt een veelbelovende stand-up comedienne (Punchline), reist af naar een eiland (Joe Versus The Volcano) en gaat de misdaad te lijf met een bordeauxdog (Turner & Hooch).

Het zijn typische niets-aan-de-hand-jaren-tachtig-films. Zo worden ze anno 2015 niet meer gemaakt, al zijn het ook weer geen echte klassiekers. Guilty pleasures is misschien het goede woord.

De Jaren 90

De ommekeer komt begin jaren negentig. Hanks zoekt – naar Oscarwaardige rollen – en vindt. Het AIDS-drama Philadelphia, de mislukte maanmissie Apollo 13 en het emotionele special-effects-spektakel Forrest Gump. Met deze diepgravende rollen is zijn naam in Hollywood nu definitief gevestigd. Ideale schoonzoon, maar niet oppervlakkig.

Drie jaar na Houston, we have a problem wordt hij door Mr. Hollywood himself, Steven Spielberg, gevraagd voor de hoofdrol in Tweede Wereldoorlog-epos Saving Private Ryan. Eigenlijk wordt met deze film de tijd van verdieping alweer afgesloten. Hanks speelt het ietwat vlakke personage Captain Miller, maar het had voor hetzelfde geld Paul Edgecomb (The Green Mile) kunnen zijn, Mr. White (That Thing You Do), Joe Fox (You’ve Got Mail) of Tom Hanks zelf.

De Jaren 00

In het nieuwe millennium maakt hij van deze vlakheid zijn signatuur. Geen AIDS-patiënten meer, geen verstandelijk beperkten. Hij spoelt wel nog aan op een onbewoond eiland (Castaway), zit een professionele fraudeur achterna (Catch Me If You Can), wordt opgesloten op een vliegveld, met een accentje, dat wel (The Terminal), maar hij wil maar niet de diepte ingaan. Dat hoofdstuk is afgesloten. Alsof hij zich tien jaar eerder als veelzijdig acteur heeft bewezen en dat dat dus niet meer nodig is.

De laatste jaren zijn het met name de boekverfilmingen van Dan Brown (The Da Vinci Code, Angels & Demons en het nog te verschijnen Inferno) en het voor 6 Oscars genomineerde Captain Phillips die opvallen.

Het Geheim

Je zou het een zwakte kunnen noemen. Hanks heeft zich de uitstraling aangemeten van een pak Brinta. Maar eigenlijk is deze schijnbare oppervlakkigheid van een Mona Lisa-achtige schoonheid. Net als bij het beroemde schilderij van Leonardo Da Vinci kun je al je emoties erop projecteren. Waar Hanks 35 jaar geleden zoveel mogelijk deed en halsbrekende toeren uithaalde (zoals in Big), is hij nu een levend standbeeld geworden. Acteren door níet te acteren. Waar generatiegenoten (Mel Gibson, Kevin Costner, Kelsey Grammer, John Travolta) zich nog wel eens verliezen in overacting, houdt Hanks het klein. Tom Hanks speelt Tom Hanks, althans een uitgeklede versie van Tom Hanks. Een blanco portret van zichzelf, waar je alles in kunt zien. Door niemand te spelen is hij iedereen. Dat is het geheim van de smid.

What's your reaction?
Eens
50%
Oneens
0%
Neutraal
50%
About The Author
R.M. van Dobben
Schrijft wat hij kijkt. Recenseert films, series en Boer Bakt Mol.

Leave a Response