Now Reading
Game of Thrones: All Men Must Die
0
Overview
Titel

Game of Thrones

Regisseur

Alan Taylor, David Nutter, Alex Graves, Daniel Minahan en anderen.

Jaar

2011-heden

Op 12 april begint eindelijk het vijfde seizoen van Game of Thrones, maar hoe zat het nou ook alweer met het verhaal? Wie is er dood, wie leeft er nog en wie is er op sterven na dood?

Seizoen vier van Game of Thrones was wederom een ingewikkeld en gelaagd verhaal met tientallen verhaallijnen die allemaal met elkaar in verbinding stonden. Voor diegene die nog niet helemaal bij is met Game of Thrones kan maar beter niet verder lezen en zo snel mogelijk die box uit de kast trekken en de Blu-Ray speler aanzetten.

Moeder der draken

In het vierde seizoen draaide het vooral om de opmars van Daenerys Targaryen, de moeder der draken (gespeeld door Emilia Clarke). In de loop van het seizoen trok ze met haar leger van stad naar stad om de slaven daar te bevrijden van hun meesters. Bij elke overwinning stelde ze dat de slaven vanaf dat moment vrije mensen waren en dat ze in vrijheid konden aansluiten bij haar strijd tegen de onderdrukkers, de koningen en meesters. Van daaruit komt ook de ondertitel van seizoen 4 ‘All men must die’ (alle mannen moeten sterven). Tijdens dit seizoen deed er een nieuw personage zijn intreden. Onze eigen Michiel Huisman speelt Daario Naharis, een bevelhebber in het leger van Daenerys. Tussen die twee personages groeide een bepaalde chemie en hoewel Michiel’s rol nog relatief klein was, verwacht ik dat hij meer aan bod zal gaan komen in seizoen 5.

Emilia Clark en Michiel Huisman

Emilia Clarke en Michiel Huisman

De drie draken van Daenerys groeiden op tijdens dit seizoen en ze leerde dat ze hen niet langer onder controle heeft. Zo verbrandden de draken een hele kudde geiten en tegen het einde van het seizoen verschroeide één draak een peuter. Om haar doel te bereiken heeft ze het volk en de bevrijdde slaven in de toekomst nodig. Daarom besloot Daenerys aan het einde van het seizoen, met pijn in haar hart, haar draken aan de ketting te leggen. Het doel van Daenerys blijft de troon op te eisen uit naam van haar vermoordde familie en zo Koningin te worden van heel Westeros.

De dood van een koning

Het vierde seizoen was in één opzicht gelijk aan alle andere: er moeten personages dood. ‘Hoe gruwelijker, hoe beter’ moeten de schrijvers gedacht hebben. Na de onthoofding van Eddard Stark (seizoen 1), de verbranding en verhanging van twee kinderen (seizoen 2), de afgehakte hand van Jaime Lannister (seizoen 3) en de gruwelijke moorden op Catelyn en Robb Stark (seizoen 3) was het tijd voor iets nieuws: vergiftiging. Tijdens zijn bruiloft eindigde de tirannie van Koning Joffrey Baratheon (gespeeld door Jack Gleeson) door gif in zijn bruidstaart. Persoonlijk vond ik het erg jammer dat er een einde kwam aan zijn personage. Hij was een sadistisch mannetje, maar bracht altijd onverwachte acties en wendingen in het verhaal.

Ook zijn opa, de manipulatieve Tywin Lannister (gespeeld door Charles Dance), vond na vier seizoenen de dood. Op het toilet werd hij neergeschoten met een kruisboog door niemand minder dan zijn eigen zoon Tyrion Lannister (gespeeld door Peter Dinklage). Tyrion stond op het punt ter dood te worden veroordeeld voor de moord op Koning Joffrey. Hij werd al zijn hele leven door zijn vader Tywin onderdrukt en ten onrechte verantwoordelijk gehouden voor de dood van zijn moeder. Nu hij ook de dood van zijn neefje Joffrey in de schoenen kreeg geschoven was de maat voor hem vol en doodde hij zijn vader, om vervolgens te vluchten voor zijn aanstaande ter dood veroordeling. We gaan Tyrion nog veel terugzien in seizoen 5.

Peter Dinklage als Tyrion Lannister (rechts).

Peter Dinklage als Tyrion Lannister (rechts).

Op sterven na dood

Er was nog een personage dat wachtte op zijn dood aan het einde van seizoen 4: Sandor ‘The Hound’ Clegane (gespeeld door Rory McCann). The Hound stond al lang op het lijstje van Arya Stark (gespeeld door Maisie Williams) om te sterven. Hij was namelijk de bodyguard van King Joffrey. De koning die haar vader, Eddard Stark, in seizoen 1 liet onthoofden.

The Hound en Arya trokken het gehele vierde seizoen met elkaar op. The Hound gebruikte haar als onderpand om geld te krijgen van haar familie en zij had hem nodig voor haar eigen bescherming. Onderweg ontstond er een band tussen de twee en hielpen ze elkaar. Dat betekende echter niet dat Arya hem niet dood wilde hebben. In de laatste aflevering van seizoen 4 kwamen ze Brienne of Tarth (gespeeld door Gwendoline Christie) tegen. Brienne had een eed gezworen aan de moeder van Arya. Ze zou ten alle tijden Arya en haar zus Sansa beschermen en thuis brengen. Dit deed Brienne dan ook en ging een episch zwaardgevecht met The Hound om Arya te bevrijden. Brienne won dit gevecht en sloeg hem tot pulp. Ze liet hem op sterven na dood achter, maar verloor Arya uit het oog.

Arya eindigde het vierde seizoen op een schip. Ze regelde dit schip door haar mysterieuze munt in te leveren die ze van Jaqen H’ghar had gekregen. Hij gaf haar deze munt om te gebruiken op een moment dat ze hulp nodig. Als ze dan de woorden valar morghulis zou uitspreken zou ze geholpen worden. Zo zagen we Arya vertrekken naar Braavos.

Rode Carice en sneeuwwitte Jon

De rode priesteres wordt gespeeld door de Nederlandse Carice van Houten. Haar personage wordt ook wel Melisandre genoemd. Het personage van Carice werd door seizoen twee, drie en vier heen steeds groter. Ze is een manipulatieve vrouw die Stannis Baratheon (gespeeld door Stephen Dillane) om haar vinger heeft gewonden. Stannis zegt zelf de rechthebbende eigenaar te zijn van de troon van Westeros en streed een bloedige strijd om op die troon te komen. Zo vermoordde hij, met behulp van Melisandre, zijn eigen broer om de macht te krijgen over zijn land. Stannis en Melisandre zullen een groot aandeel hebben in seizoen 5 en proberen Westeros te veroveren.

Carice van Houten als Melisandre.

Carice van Houten als Melisandre.

Jon Snow (gespeeld door Kit Harington) maakte ook een hoop mee in het vierde seizoen van Game of Thrones. Hij verloor zijn vader en stiefmoeder (Eddard en Catelyn Stark), hij verloor zijn broer Robb Stark, hij denkt dat zijn zusjes Arya en Sansa en zijn broertjes Bran en Rickon ook zijn vermoord. Hij werd verliefd op een wildling, Ygritte (gespeeld door Rose Leslie), die hem later met pijl en boog neerschoot. Het leger van de wildlings viel in seizoen 4 Castle Black aan met honderden soldaten, reuzen en mammoeten. Tijdens deze belegering stierf Ygritte in de armen van Jon. Na de mislukte belegering ging Jon naar het kamp van de wildlings om hun leider te doden. Tijdens het gesprek met de leider kwamen ze tot de conclusie dat ze elkaar nodig hebben om te strijden tegen de White Walkers. Tegen het einde van dit gesprek kwam Stannis Baratheon met zijn leger, en met Melisandre, het kamp binnenstormen en nam iedereen gevangen.

Was dat alles?

Nee, bij lange na niet. Alles van Game of Thrones samenvatten in een simpele blog is vrijwel onmogelijk. Naast deze grote verhaallijnen kan ik ook nog vertellen over de reis van Bran Stark die samen met Jojen en Meera op zoek ging naar de raaf met drie ogen. Dat Sansa Stark en Tyrion gedwongen werden met elkaar te trouwen. Ik kan het nog hebben over de gruwelijke martelingen die Theon Greyjoy onderging, uitgevoerd door de bijzonder sadistische Ramsay Bolton. Ook kan ik nog vertellen over Samwell Tarley die zijn ‘vriendin’ en haar baby succesvol beschermde tegen een White Walker. Of  over Lysa Arryn die een gedwongen duik nam door de maandeur en ter aarde stortte op weg naar haar dood. Kortom: om helemaal niets te missen kan je beter die DVD of Blu-Ray box openen en seizoen 4 nog eens kijken.

Ramsay Bolton (in het midden).

Ramsay Bolton (in het midden).

D-day: 12 april

Aflevering 1 van seizoen 5 zal op zondag 12 april uitgezonden worden in Amerika en om 3:00 uur ’s nachts al te zien zijn bij HBO Nederland, zodat je niet zo lang hoeft te wachten. De afleveringen worden ook op de maandag om 20:30 uur uitgezonden, maar dat is voor de mensen die op maandag gewoon vroeg op moeten staan voor hun werk. De trailer van seizoen 5 ziet er veelbelovend uit en de schrijver heeft al een verontrustende uitspraak gedaan: “Seizoen 5 zal voor de fans een hartverscheurend seizoen zijn.” Hiermee doelt hij op personages die zullen sterven in seizoen 5. Zelfs de mensen die de originele boeken van George R. R. Martin hebben gelezen zullen schokkend reageren, omdat er personages in de serie sterven die in het boek gewoon blijven leven. Al met al kan ik niet wachten op het begin van dit seizoen én op het al aangekondigde zesde seizoen, maar dat duurt zeker nog een jaar voordat we het te zien krijgen.

Trailer Game of Thrones seizoen 5:

What's your reaction?
Eens
100%
Oneens
0%
Neutraal
0%
About The Author
Raymond

Leave a Response