Actie
Now Reading
RoboCop? RoboFlop!
0
Overview
Titel

RoboCop

Regisseur

José Padilha

Jaar

2014

Het is zo jammer dat ‘gouwe ouwe’ hits overhaastig worden nagemaakt door mensen met dollartekens in hun ogen. RoboFl… uh ik bedoel RoboCop, is daar een duidelijk voorbeeld van. Eens een kaskraker, nu een flop.

Zwakke verhaallijn

Rechercheur Alex Murphy (gespeeld door Joel Kinnaman) is een corrupte agent op het spoor, die de wapenhandel in 2028 doet floreren. In films komt het regelmatig neer op de ‘good cop, bad cop’ en dat is in RoboCop niet anders. Agenten schijnen de meest lastige tegenstanders te zijn. Alex Murphy raakt dan ook zwaar gewond door een bomaanslag die mede mogelijk gemaakt wordt door zijn collega’s. Hij wordt onder de vleugels van Omnicorp, het bedrijf dat robots produceert, ‘beter’ gemaakt. Ze snijden alles van Murphy weg, wat is aangetast door de aanslag. Hij houdt het merendeel van zijn gezicht, zijn longen, zijn slokdarm, strottenhoofd en rechterhand nog over. Daar omheen bouwen ze een geavanceerde machine die zonder emotie misdaad moet opsporen en stoppen. Omnicorp, geleid door Raymond Sellars (Michael Keaton) heeft echter nog een hele andere agenda. Ze willen, goedschiks of kwaadschiks, heel Amerika overnemen met een korps aan RoboCops.

robocop

Van 1987 naar 2014

Voor de standaard van de jaren ’80 was de originele RoboCop (1987) een goede film en een groot succes. Na de eerste RoboCop volgden nog twee delen. Het origineel werd geregisseerd door ‘onze’ eigen Paul Verhoeven. RoboCop werd zo goed ontvangen, dat dit de grote buitenlandse doorbraak betekende voor Verhoeven.

Na de originele reeks werden er meerdere pogingen gedaan om de successerie verder uit te melken. Zo werd er in 1994 een erg slecht ontvangen TV serie gemaakt en in 2000 een net zo ‘goed’ ontvangen miniserie. De verwachtingen voor de 2014 versie waren dan ook hoog. Met meerdere grote namen aan boord, Joel Kinnaman (The Killing), Michael Keaton (Birdman), Gary Oldman (The Dark Knight) en Samuel L. Jackson (Star Wars), kon het niet misgaan. Toch?

robocop3

Samuel L. Jackson als Pat Novak

Irritant mannetje

Pat Novak (gespeeld door Samuel L. Jackson) is een erg irritant mannetje in deze nieuwe RoboCop. Nu is Jackson dat in de filmwereld ook wel aan het worden. Hij speelt in alles wat hij maar aangeboden krijgt en dat zijn niet altijd de beste projecten.

In deze film is vooral zijn personage erg irritant. Door de hele film speelt hij geen echt actieve rol, maar zien we stukken van het TV programma van Pat Novak. Hij praat voor ons stukken van de film aan elkaar door verslag te doen over RoboCop. Dit hadden ze naar mijn mening nooit moeten doen. Het meest irritante is, dat de film eindigt (kleine spoiler alert) met ditzelfde TV programma. Ik zal niet verklappen op welke manier het eindigt, maar voor mij is dit een indicatie dat ze sterk rekening houden met een vervolg, waarbij Pat de slechterik zal zijn. Al moeten we afvragen of ze überhaupt potentie zien in een tweede film.

robocop2

Lichtpuntjes in de film

Naast het acteerwerk – wat zeker wel voldoende is in deze film – en de slecht uitgewerkte verhaallijn, zijn de echte lichtpuntjes in de film de visuele effecten. Het animeren van de robot ledematen en het lichaam van rechercheur Murphy is zeer mooi gedaan. Deze RoboCop verdient geen zware onvoldoende, maar het is wel een film die op vrijwel alle vlakken een zwakke indruk maakt. Al met al een prima film om een keer een bak popcorn bij te verorberen op een lui moment, maar zeker geen moderne klassieker.

Trailer van RoboCop:

RoboCop is verkrijgbaar op DVD en Blu-Ray.

Jouw mening
Our Rating
User Rating
Rate Here
Verhaallijn
50%
Acteerwerk
60%
Special Effects
85%
Regie
60%
60%
Our Rating
User Rating
You have rated this
What's your reaction?
Eens
0%
Oneens
0%
Neutraal
0%
About The Author
Raymond

Leave a Response

Verhaallijn
Acteerwerk
Special Effects
Regie