Actie
Now Reading
Ken je klassiekers: Die Hard
0

Ken je klassiekers: Die Hard

by R.M. van Dobbenmaart 6, 2015
Overview
Titel

Die Hard

Regisseur

John McTiernan

Jaar

1988

Op dinsdag 3 maart zendt RTL7 de moeder aller actiefilms uit: de eerste Die Hard uit 1988. De klassieker die iedereen gezien moet hebben.

Het verhaal is simpel. Bruce Willis (toen alleen nog bekend van de comedyserie Moonlighting) speelt de New Yorkse politieagent John McClane, die met kerst zijn vrouw Holly komt opzoeken in Los Angeles. De kantoorborrel in de wolkenkrabber Nakatomi Plaza waar hij haar ontmoet, wordt echter bruut verstoord door een bende Duitse terroristen, aangevoerd door ene Hans Gruber. Een rol van Alan Rickman, die een arsenaal aan bad guys in zich heeft, waaronder de sherif van Nottingham in ‘Robin Hood: Prince of Thieves’, al zullen jongeren hem vooral kennen van de Harry-Potter-films.

Gruber is uit op het geld in de kluis en houdt Holly (Bonnie Bedelia, tegenwoordig te zien in de serie Parenthood) en haar collega’s gegijzeld. Hij heeft echter buiten McClane gerekend, die het ene na het andere bendelid opruimt.

Gewone jongen

De actiefilms uit de jaren 80 werden gedomineerd door een handjevol krachtpatsers. De Stallones en Schwarzeneggers hadden het monopolie op big budget ge-pief-paf-poef. Waar Rambo in een lendendoekje zo’n beetje heel Vietnam doorkruiste, en Conan the Barbarian hetzelfde deed in een fantasiewereld, speelde Bruce Willis een gewone jongen. Politieagent, stoer maar ook onzeker, met een moeizame liefdesrelatie, en gevoel voor humor. Een actieheld die niet 18 uur per dag in de sportschool doorbracht; een unicum voor die tijd. En dat niet alleen: de film speelde zich grotendeels op maar één locatie af.

Yippie-ka-yay

Aan het roer stond regisseur John McTiernan, die net Predator (Schwarzenegger in de jungle op zoek naar een onzichtbaar marsmannetje met dreadlocks) had gemaakt. Het bleek de juiste keus, want de film werd een wereldhit, Willis een superster, ‘yippie-ka-yay, motherf*cker’ een fameuze filmquote, en Die Hard een klassieker die nog 4 sequels zou voortbrengen.

De sequels

Omdat McTiernan het te druk had met The Hunt for Red October, werd Renny Harlin (The Long Kiss Goodnight) ingevlogen voor Die Hard 2: Die Harder uit 1990. Dit keer geen flatgebouw maar een vliegveld, en er wordt flink uitgepakt met de stunts. Zo blaast McClane onder andere een compleet vliegtuig op.

Voor het derde deel, Die Hard with a Vengeance uit 1995, is McTiernan weer terug in de regiestoel en zien we McClane voor het eerst in zijn natuurlijke habitat: New York. Na een explosie op klaarlichte dag volgt een spannend kat-en-muis-spel tussen hem, Zeus Carver (Samuel L. Jackson) en de mysterieuze Simon (Jeremy Irons).

De aanslagen van 9/11 doen Bruce Willis besluiten om geen actiefilms meer te maken. John McClane is verleden tijd. Althans, voor even. In 2007 verschijnt dan toch Live Free Or Die Hard. Een amusant, maar weinig verheffend deel, met rollen van Timothy Olyphant (Justified) en Kevin Smith (die altijd Kevin Smith speelt).

Twee jaar geleden kwam A Good Day to Die Hard uit, waarin McClane Moskou op stelten zet, maar die kun je beter vergeten.

What's your reaction?
Eens
0%
Oneens
0%
Neutraal
0%
About The Author
R.M. van Dobben
Schrijft wat hij kijkt. Recenseert films, series en Boer Bakt Mol.

Leave a Response