Now Reading
Marie – Antoinette: “Let them eat cake!”
0
Review

Marie – Antoinette: “Let them eat cake!”

by januari 20, 2015
Overview
Titel

Marie Antoinette

Regisseur

Sofia Coppola

Jaar

2006

Terwijl het Franse volk honger lijdt, feest koningin Marie Antoinette er op los in het paleis van Versailles in deze film. Hoezo heeft het volk honger? Er is toch taart genoeg? 

Rock ’n Roll koningin

Kirsten Dunst speelt in deze film koningin Marie Antoinette, de vrouw van de Franse koning Lodewijk XVI in de 18e eeuw. Je zou misschien een kostuumdrama verwachten. Maar zodra je de intro van deze film ziet, weet je al dat dit een bijzondere film gaat worden. Knalroze letters, punkmuziek, stapels met roze cupcakes.. Zou deze film wel écht gaan over Marie Antoinette?

Marie Antoinette

Marie Antoinette

Al op jonge leeftijd wordt de Oostenrijkse Marie Antoinette uitgehuwelijkt aan de Franse kroonprins Louis August. Dit huwelijk zou goed moeten zijn voor de verstandhouding tussen Oostenrijk en Frankrijk. Na het huwelijk wonen zij samen in het gigantische paleis Versailles.

Het leven in Versailles

Vanaf het moment dat Marie Antoinette in Versailles woont, wordt haar leven overgenomen. Alles wordt voor haar bepaald en zijn er bedienden om haar te ondersteunen. Ze krijgt alles wat ze wil, het kan niet op. De financiële middelen lijken op dit moment nog oneindig. Ondanks dat ze omringd is door veel mensen, voelt Marie Antoinette zich erg eenzaam. Al vrij snel komt ze er achter dat de man waar ze mee getrouwd is, zich eigenlijk niet om haar bekommerd.

eten aan het hof

Staatsschuld

Als Louis XV overlijdt, worden Marie Antoinette en Louis de nieuwe koning en koningin van Frankrijk. Zij zijn nog vrij jong, eigenlijk te jong om een land te regeren. Ze hebben geen idee hoe dat moet, ondanks dat ze bijgestaan worden door een aantal mensen van adel met verstand van zaken. Op dat moment gaat het al niet zo goed met Frankrijk. De staatsschuld is enorm en het land is bijna bankroet. Marie Antoinette en Louis maken zich daar niet zo druk om. Ze leven in hun eigen wereldje in Versailles. Wat er buiten het paleis om gebeurt, lijkt niemand te interesseren. Dit alles wordt omlijst met muziek uit de eighties, zoals New OrderThe Cure en Siouxsie and the Banshees. Een bijzondere mix!

marie antoinette

Baren van een dauphin

Eén van de belangrijkste taken van Marie Antoinette is het baren van een nakomeling. Een dauphin, een toekomstige kroonprins. Hierbij wordt een grote druk op haar gelegd en iedereen op het hof lijkt zich met deze situatie te bemoeien. Zwanger worden blijkt een hele opgave, Louis is namelijk seksueel helemaal niet in haar geïnteresseerd. Na veel moeite wordt zij toch zwanger. Jammer genoeg een meisje…

Franse Revolutie

Het leven buiten het paleis Versailles wordt eigenlijk niet belicht. Dat is waarschijnlijk bewust gedaan. Je merkt in de film dat de adel in Versailles ook geen idee heeft wat er zich allemaal buiten het paleis afspeelt. Ze zijn alleen maar bezig met zichzelf.

De financiële situatie van Frankrijk wordt steeds slechter. Dit komt ook door het beleid van koning Louis XVI, hij blijft geld uitgeven als water. De boeren en burgers moeten steeds meer belasting betalen, er heerst armoede en het volk heeft honger. Louis en Marie Antoinette komen in een neerwaartse spiraal terecht en het volk komt massaal in opstand.

Historische context

De film is gebaseerd op een biografie van Marie Antoinette, geschreven door Antonia Fraser. Vaak kwam Marie Antoinette negatief in de geschiedenisboekjes terecht. Net zoals de uitspraak ‘Let them eat cake!’. Dat zij gezegd zou hebben als een oplossing voor het hongerende Franse volk. Dit is nooit bewezen, maar geeft wel een indicatie over hoe er over haar gedacht werd. Marie Antoinette is nooit een populair persoon geweest. Deze film maakt haar toch iets menselijker, het wekt medelijden en sympathie op. Ook laat het zien hoe zij haar eenzaamheid ontvlucht in haar eigen kleine wereldje bij paleis Versailles, het Petit Trianon. Hier had Marie Antoinette haar eigen kleine paleisje waar zij zich kon terugtrekken.

Haat – liefdeverhouding

Als je de historische achtergrond van de Franse Revolutie niet kent, is de film misschien moeilijk te begrijpen. Je weet dan niet goed wat er buiten Versailles aan de hand is. Deze film is een aanrader, maar verwacht geen regulier kostuumdrama.

Met deze film heb ik een haat – liefdeverhouding. Aan de ene kant voelt het als een rare mix, het leven in de 18e eeuw gecombineerd met moderne elementen en eighties punkmuziek. Aan de andere kant schetst het ook heel mooi het beeld hoe het waarschijnlijk in Versailles geweest is. Het oppervlakkige leven, de enorme weelde, maar ook een donker kantjeDit is mooi neergezet in deze film, met gebruik van muziek en kleur. Het eerste deel van de film is kleurrijk en heeft vrolijke muziek. Het leven lijkt een groot feest, met overal roze cupcakes en de mooiste jurken. Het laatste deel is juist treurig, donker en heeft dramatische muziek op de achtergrond. Je ziet letterlijk het leven in Versailles ten onder gaan en daarmee ook het leven van Marie Antoinette en Louis XVI.

Netflix

De film is op Netflix te bekijken.

IMDB

Lees hier over Marie Antoinette op IMDB

Meer weten over Versailles?

 

 

 

 

Pluspunten

- Prachtige kleding
- Het decor is een genot om naar te kijken
- Kirsten Dunst speelt geweldig, de rol is haar op het lijf geschreven

Minpunten

- Oppervlakkig verhaal
- Gebruik van moderne muziek voelt soms misplaatst
- Historisch niet correct
- Soms wel erg 'over the top'
- Bepaalde verhaallijnen worden niet uitgediept

Jouw mening
Our Rating
User Rating
Rate Here
Verhaallijn
68%
69%
Acteerwerk
70%
75%
Regie
80%
76%
Kortom

Deze film is een aanrader, maar verwacht geen regulier kostuumdrama.
Bereid je voor op een unieke filmervaring. Met veel roze cupcakes, de mooiste jurken en het prachtige paleis Versailles als decor!

75%
Our Rating
73%
User Rating
1 rating
You have rated this
What's your reaction?
Oneens
0%
Neutraal
0%
About The Author
Maaike Zijm
Film kijken is één van mijn hobby's, vooral 's avonds laat met mijn laptop op schoot. Ik ben iemand die altijd aan het multitasken is. Ik hou vooral van filmhuis films. Films kunnen mij niet dramatisch genoeg zijn. Mijn vriend heeft dezelfde hobby. Thuis hebben we dan ook inmiddels een enorme verzameling dvd's en blu-ray's staan. Zo veel, dat alleen de beste films een plekje op de plank krijgen. Deze staan 'uiteraard' per genre en alfabetisch gesorteerd..

Leave a Response

Verhaallijn
Acteerwerk
Regie