Actie
Now Reading
Exodus: Plagen & Gruwelijkheden
1
Overview
Titel

Exodus: Gods and Kings

Regisseur

Ridley Scott

Jaar

2014

Voor ‘Exodus: Gods and Kings’ moet je zeker tegen harde en bloedige beelden kunnen. Met goede special effects brengt regisseur Scott dit Bijbelse epos goed tot leven. 

Van Bijbel naar film

Volgens de originele auteur (Mozes himself) van het Bijbelboek Exodus gaf de farao de opdracht alle jonge jongetjes van het Hebreeuwse volk te doden. Mozes overleefde deze slachtpartij en groeide op aan het hof van de farao. Het verhaal van Exodus: Gods and Kings begint niet bij die afslachting, maar start bij een volwassen Mozes (Christian Bale, Batman in The Dark Knight) die is opgegroeid met de zoon van de farao. Ramses (Joel Edgerton) raakt na de dood van zijn vader, de farao, van het padje en de macht stijgt hem teveel naar zijn hoofd. Mozes wordt verbannen uit de hoofdstad en begint hier zijn (spirituele) reis en ontdekt God. Enkele jaren later begint hij aan zijn missie om het Hebreeuwse volk te redden uit de handen van de Egyptenaren. Deze missie hoeft Mozes niet alleen op zich te nemen, God helpt hem en neemt zijn tien plagen mee als breekijzer.

De rode draad van de film komt voor een groot gedeelte overeen met de Bijbelteksten, maar hier en daar zijn de schrijvers toch wat creatiever te werk gegaan. Dit maakt de film zeker niet minder goed, al zullen er altijd wel critici zijn die daar niet mee kunnen leven. Dat de Egyptenaren in de tijd van Mozes geen lieverdjes waren wordt tijdens de film al snel duidelijk.

exodus

De gruweldaden van Ramses in beeld

Regisseur Ridley Scott (van Alien en Gladiator) heeft ervoor gekozen veel gruwelijke beelden te laten zien in deze film. Hij is vaker de nodige bloedspetters en afgehakte ledematen niet uit de weg gegaan, maar in deze film legt hij de lat nog net iets hoger. Het ophangen van mensen, met bloed doordrenkte rivieren en dode kinderen worden goed in beeld gebracht en daar moet je maag maar net tegen kunnen (niet te veel snoepen tijdens de film dus), zeker in 3D! Naast al die plagen, de verhaallijn en gruwelijkheden heeft Scott nog een opvallende keuze gemaakt: de Almachtige. God wordt in de film vertolkt door de talentvolle Isaac Andrews. Isaac is een 11-jarig Brits jongetje dat hiervoor een paar kleine rollen heeft gespeeld. Naast de jonge Isaac zien we ook een meer ervaren en bekende cast in deze film: Aaron Paul (Breaking Bad), Sigourney Weaver (Avatar) en Ben Kingsley (Schindlers List).

Exodus trivia

Christan Bale zou eigenlijk de rol van Noah in de gelijknamige film Noah spelen. Toen dit niet doorging werd Bale gecast voor Mozes en moest hij flink aan de bak. Naast het feit dat hij te dik was en dus moest gaan afvallen, bestudeerde hij ook het Bijbelboek Exodus even snel.

Exodus eindoordeel

Zelf kan ik er erg goed mee leven dat de schrijvers wat creatiever zijn geweest dan de originele auteur in het jaar zoveel voor Christus. Wat ik alleen erg storend vind, is het afraffelen van de film. Natuurlijk moet er een keer een eind komen aan een film, maar de manier waarop ze drie verschillende plotwendingen in de laatste vijf minuten van de film proppen is zeer matig. Normaal gesproken heb ik zelf een bloedhekel aan pauzes tijdens een bioscoopfilm, maar deze film kan het zeker wel gebruiken. Vooral het middenstuk lijkt wat stroperig. Het acteerwerk is goed, op het vrij aangedikte accent van Bale na. De special effects zien er wel erg goed uit. Al met al een redelijke film en zeker leuk om een keer te kijken, maar hij zal niet in mijn favorieten lijstje terug te vinden zijn.

Exodus: Gods and Kings is nu te zien in de bioscoop en vanaf 29 april verkrijgbaar op DVD en Blu-ray.

Jouw mening
Our Rating
User Rating
Rate Here
Verhaallijn
65%
Acteerwerk
75%
Special Effects
85%
Regie
80%
75%
Our Rating
User Rating
You have rated this
What's your reaction?
Eens
100%
Oneens
0%
Neutraal
0%
About The Author
Raymond
1 Comments

Leave a Response

Verhaallijn
Acteerwerk
Special Effects
Regie