Now Reading
The Den: een Chatroulette-horror
2
Review

The Den: een Chatroulette-horror

by oktober 3, 2014
Overview
Titel

The Den

Regisseur

Zachary Donohue

Jaar

2013

Zelf heb ik zeker één hele keer gebruikgemaakt van Chatroulette. Na een paar minuten had ik wel weer genoeg van al die rondvliegende geslachtsdelen. Gelukkig wist The Den mij wel te vermaken.

Oké, je ziet een paar perverse mannetjes en hun penissen voorbijkomen, voor de rest draait het in The Den vooral om moord. Maar voordat ik het verdere verhaal vertel, ga ik starten met een kort stukje internetgeschiedenis.

Chatroulette, ken je het nog?

Vier jaar geleden was het een ware internethype. Via de website Chatroulette kon je praten met mensen over de hele wereld. Het enige wat je moest doen was toestemming geven voor het aanzetten van je webcam en klikken op ‘start’. Et voilà, je keek je gesprekspartner in de ogen. Of niet, want door op ‘next’ te klikken kon je direct door naar de volgende.

Voor mijn gevoel is Chatroulette redelijk passé. Toch zijn er nog genoeg actieve gebruikers want de website bestaat nog steeds. Je kan dus zelf ervaren wat Chatroulette is. Doe het vooral voordat je met de film begint!

Het verhaal

Elizabeth ‘Liz’ Benton ontvangt een subsidie voor haar afstudeerscriptie. Ze start een onderzoek naar het menselijk gedrag van gebruikers op de video-chatsite The Den. Ieder gesprek dat ze heeft legt ze vast. Tijdens een willekeurige videochat ziet ze hoe een jonge vrouw wordt vermoord. De politie kan niet veel voor haar betekenen omdat het een internetmoord betreft. Iedereen hoopt dat het een virale grap is, maar Liz komt er al snel achter dat het veel meer is dan alleen die ene grap.

Wie heeft het op Liz gemunt?

Ondanks de korte speelduur bouwt The Den het verhaal rustig op. Naast alle gesprekken met vreemden, vrienden en familie, zien we ook nog hoe Liz enkele malen spreekt met het noodlottige slachtoffer. Bij de eerste gesprekken is het al vrij duidelijk dat iets niet helemaal klopt.

Zodra de eerste moord gepleegd is, blijkt niemand rondom Liz meer veilig. Als kijker word je enkele malen op het verkeerde spoor gezet over wie die dader is. Hierin valt The Den tegen. Het antwoord op ‘wie heeft het op Liz gemunt’ stelt teleur omdat het niets is wat je als filmkijker nog niet eerder hebt gezien. Jammer!

Someone’s watching you

Wat nou als iemand jou in de gaten houdt?The Den is een redelijk originele toevoeging aan het ‘found footage horror’-genre. Voor de doorgewinterde horrorkijker vloeit er misschien te weinig bloed, weet je wanneer het tijd is voor de schrikmomenten en – laten we eerlijk zijn – een internetmoord is niets nieuws op het witte doek. Toch is The Den een prima film vanwege de hoge creepy-factor. Het idee dat iemand je computer hackt, ik moet er niet aan denken. Omdat je als kijker naar het laptopscherm van Liz kijkt wordt het ongemakkelijke gevoel vergroot. Je ziet hoe de hacker praat met haar vrienden en familie en je ziet hoe hij haar ’s avonds filmt (waarbij ik wel gelijk dacht: mens, klap je laptop dan ook gewoon dicht ’s avonds).

O, en met die laatste tussenhaakjesgedachte heb ik gelijk het grootste minpunt van de film te pakken. Van een horror verwacht ik echt niet altijd logische acties of gebeurtenissen, maar soms zijn ze te frustrerend voor woorden. Zo zal ik nooit begrijpen dat je het masker van je aanvaller niet afrukt op het moment dat je de overhand hebt (in dit geval, als je aanvaller dood op de vloer ligt). Sommige personages maken nogal twijfelachtige keuzes.

75 minuten vermaak

Nadat ik de avond ervoor de zeer teleurstellende horror Deliver Us from Evil had gezien in de bioscoop, kreeg ik zin in een door Rotten Tomatoes positief gerecenseerde horror. Bij toeval kwam ik uit bij deze film met een vrij onbekende cast (hoofdrolspeelster Melanie Pepalia herken je misschien uit Suits) en ik heb me geen minuut verveeld. Nu heb ik de film ’s nachts gekeken, een tijdstip waarop horrors net iets beter uit de verf komen en de voorspelbare schrikmomenten lekker effectief zijn. Maar ook na een tweede kijkbeurt kan ik The Den aanraden voor een avondje horrorontspanning.

Pluspunten

Lekker kort
Hoge creepy factor
Herkenbaar voor computer/internetgebruikers
Verfrissend voor een horror in het found footage genre

Minpunten

Maar het blijft een film in het found footage genre
Effectieve maar voorspelbare schrikmomenten
Bij sommige acties vraag je je toch af, maar waarom?!
Het einde hebben we vaker gezien

Jouw mening
Our Rating
User Rating
Rate Here
Acteerwerk
78%
0%
78%
Our Rating
User Rating
1 rating
You have rated this
What's your reaction?
Eens
0%
Oneens
0%
Neutraal
0%
About The Author
Miriam
Filmliefhebber en daarmee regelmatig bioscoopbezoeker. Maar bovenal bekend als een seriefanaat a.k.a. "Oh Miriam kent die serie wel!"
2 Comments
 • Janna
  oktober 5, 2014 at 3:25 pm

  Ik wilde via de slides procenten geven. Nu heb ik hem per ongeluk bij verhaal op 100% gezet via mobiel, en ik kan het niet meer aanpassen. Kan dat kloppen?

 • Miriam
  oktober 6, 2014 at 9:35 pm

  Hoi Janna,

  Het klopt dat als je bij het sliden eenmaal de slider loslaat, je het percentage niet meer kan aanpassen. Dit is ook het geval op telefoons. Ik denk niet dat het iets is dat aangepast kan worden, zal wel een plugin zijn. Maar ik kan het altijd even aankaarten!

Leave a Response

Acteerwerk