Now Reading
Open Grave: ingetogen horror met een vleugje Agatha Christie
1
Overview
Titel

Open Grave

Regisseur

Gonzalo López-Gallego

Jaar

2013

Horror is tegenwoordig main stream. Net als sci-fi, is het niet langer het domein van een handjevol filmmakers en héél af en toe een grote naam. Zombies zijn hip en vampieren zelfs sexy. Horror is het nieuwe zwart.

Dat betekent natuurlijk niet meteen dat álle horrorfilms ook goed zijn. Zelf ben ik een groot fan van het genre, maar van elke 15 horrorfilms die ik zie, is er misschien maar eentje die in de buurt van goed komt. En dat is in een goede maand.

Open grave is wat dat betreft een aangename verrassing. Een horror over het einde der tijden, met een vleugje detective en voldoende spanning om het einde te halen.

Het verhaal

Zoals gezegd is Open grave ook een detective. Ik kan dus maar heel weinig zeggen over het verhaal, zonder de clou aan je te verklappen. Maar ik waag een poging:

Een man wordt wakker in een groot open graf, tussen de lijken. Hij weet niet meer wie hij is en waarom hij daar is, maar besluit uit het massagraf te klimmen en op zoek te gaan naar antwoorden op zijn vragen. Hij breekt in bij een woning die vlak bij de plek staat waar hij wakker is geworden en loopt daar een groep mensen tegen het lijf die geen van allen meer weten wie ze zijn.

Samen moeten ze zien te achterhalen waarom er lijken in de bomen hangen en wat er met de dolende mensen aan de hand is, die verdomd veel op zombies lijken. Maar om dat te doen moeten ze zich eerst herinneren wie ze zijn en met welk doel ze bij elkaar zijn.

Acteurs maken de film

Open grave is geen slasher- of gruwelfilm. Natuurlijk is er wat bloed en wordt er hier en daar in iemand gehapt, maar de film leunt vooral op de spanning die het uitvogelen van de identiteit van de acteurs met zich meebrengt.

Langzaam maar zeker wordt met flashbacks steeds duidelijker wat er aan de hand is en waarom ze bij elkaar zijn. En hoewel flashbacks soms een beetje goedkoop kunnen zijn, is het te danken aan het prima acteerwerk van diezelfde acteurs dat dat hier niet het geval is.

Hoofdrolspeler Sharlto Copley ken je misschien nog wel uit District 9, de sci-fi die zich afspeelt in een door aliens overlopen Johannesburg. In Open grave zet hij een karakter neer die je er meteen van verdenkt dat hij fout is. Maar langzamerhand ga je daar steeds meer vraagtekens bij zetten.

Verder herken je misschien ook Joseph Morgan uit The Originals, de vampierenserie waarin hij een van de hoofdrollen speelt. Zijn prestaties schieten in Open grave juist tekort. Maar gezien hij geen supergrote rol heeft, is dat niet vreselijk relevant.

Het einde

Door de film heen zijn er verschillende momenten waarop je op het verkeerde been wordt gezet en de kans is dus groot dat je het einde niet aan ziet komen. Is het superorigineel? Nee! Maar door de manier waarop de spanning wordt opgebouwd klopt het toch helemaal en is er niet het licht gefrustreerde gevoel dat je soms bij dit soort einden hebt. Ik kan je natuurlijk niet vertellen wat het einde is, dus daar moet je het na het zien van de film nog maar eens met me over komen hebben hier.

Geen verwachtingen

Ik ging zonder enige verwachting zitten (bankhangen) voor Open grave. Dat is waarschijnlijk de beste manier om deze film tegemoet te treden. Is het horror waar je niet meer van kunt slapen? Alleen als je een extreem watje bent. Is het spannend genoeg om het de zit waard te maken? Dat zeker wel.

 

 

Pluspunten

Spannende film met goede acteurs!

Minpunten

Wel spannend, maar het wordt maar niet eng. Al ben ik een paar keer wel flink geschrokken.

Jouw mening
User Rating
Rate Here
Acteerwerk
Regie
Kortom

Prima film voor de zaterdagavond waarop je eens lekker thuis wilt blijven.

User Rating
You have rated this
What's your reaction?
Eens
0%
Oneens
0%
Neutraal
0%
About The Author
Xaviera Ringeling
Films zijn voor mij herinneringen, aan een tijd, een moment, een persoon. Daar schrijf ik hier over. Ik zal nooit beweren een echte film buff te zijn. Maar ik heb genoeg slechte films gezien om nog 4 blogs te vullen. Vandaar dus...RedSeats: for the best seat in the house!
1 Comments

Leave a Response

Acteerwerk
Regie