Spotlight
Now Reading
Maleficent: pracht en praal en tóch ingetogen
1
Overview
Titel

Maleficent

Regisseur

Robert Stromberg

Jaar

2014

Op films ben ik gek, op bioscopen totaal niet. Meestal wacht ik net zolang met gaan totdat alle drukte voorbij is. En ook nu met Maleficent was ik laat, geef ik toe. Gelukkig nog wel net op tijd. Want Maleficent is een bioscoopbezoekje waard.

Het verhaal

Maleficent kennen we allemaal uit het sprookje Doornroosje. Zij is de boze heks die de vloek uitspreekt over de prinses. In Maleficent zien we eindelijk haar kant van het verhaal. Zij blijkt helemaal niet zo evil, maar vooral verraden en gekwetst en ze heeft daar groot gelijk in.

De magische Maleficent raakt bevriend met Stefan. Dat is geen logische vriendschap. Maleficent komt uit een magisch land, dat overloopt van de magische wezens. Het jochie Stefan is een mens. En de magische wezens en mensen leven niet vredig naast elkaar. Toch weten de twee kinderen een vriendschap op te bouwen. Eentje die Stefan later gebruikt om Maleficent op een gruwelijke manier te verraden.

Uit wraak vervloekt ze zijn enige dochter: zij zal zich op haar 16e verjaardag prikken aan een spinnenwiel en in een slaap vallen die op de dood lijkt. Maar naarmate de jaren vorderen ontdooit het door verraad versteende hart van Maleficent en realiseert ze zich dat prinses Aurora misschien wel haar enige redding is.

Jouw verhaal, haar verhaal en de waarheid

Wat een heerlijkheid die andere zienswijze op Maleficent. Ik kan me nog goed herinneren dat jaarlijks Doornroosje in de bios draaide waar mijn moeder werkte. En elk jaar weer kwamen kinderen huilend naar buiten rennen op het moment dat Malafide (haar Nederlandse naam) in beeld kwam. Doodsbang waren deze kinderen, die inmiddels volwassen moeten zijn. Maleficent is een perfecte kans om je van dat trauma te ontdoen.

Vanaf de eerste scene ben je verliefd op het kind met de grote hoorns en indrukwekkende vleugels. En dat houdt stand wanneer ze later steeds meer gaat lijken op de versie die we kennen van de originele Disney-film. Angelina Jolie zet haar op indrukwekkende wijze neer en weet je aan haar te binden, zonder daar al teveel woorden aan vuil te maken.

Ingetogen

Dat is ook meteen het ingetogen deel van deze film. Hoewel het vol zit met special effects en CGI en Jolie dus rondloopt met hoorns en vleugels, blijft het verhaal het meest relevant. Er wordt relatief weinig gesproken in de film. De voice over die je het hele verhaal vertelt, is het meest aan het woord. Verder word je vooral meegetrokken in de gevoelswereld van Maleficent, het grote onrecht dat haar is aangedaan en de onschuld van het meisje Aurora.

Sprookjes anno nu

Waar het origineel van Disney kinderen nachtmerries bezorgde, zal dat bij deze versie uitblijven. Het is een ouderwetsch mooi sprookjesverhaal, met een aantal elementen die bij deze tijd horen.

– spoiler vanaf hier – 

Mijn favoriete element dat is aangepast aan nu, is het feit dat de prins Aurora helemaal niet redt. Geen hulpeloos meisje dat door een kus van een manmens wordt wakker gekust. Maar een echte liefde, die veel echter is dan die cheesy jaren ’50 versie.

En ja, ook het feit dat Jolie als Maleficent zo stoer en voor de duvel niet bang is, staat me vreselijk aan.

Duimen voor de bad guy

Opgelucht was ik, toen de film eindigde zoals een sprookje behoort te eindigen: goed. Want de trend is nogal om elk leuk verhaal te vertalen naar iets donkers, zwaars en serieus (denk aan Charlize Theron in Snow White and the huntsman). Wat heb ik zitten duimen voor Maleficent in die warme bios zeg. En wat zat ik te hopen dat ze allemaal nog lang en gelukkig zouden leven.

En jawel, ik kon met een goed gevoel de bios verlaten. Maar dat zou eigenlijk geen verrassing mogen zijn. Het is nou eenmaal een sprookje.

 

Pluspunten

Prachtige special effects, die toch niet de boventoon voeren. Jolie weet een compleet verhaal te vertellen met enkel haar gezichtsuitdrukkingen.

Minpunten

De introductie tot het echte verhaal duurt wat lang. Aan de andere kant zorgt dat er wel voor dat je ook echt opgaat in de wereld van Maleficent.

Jouw mening
User Rating
Rate Here
Acteerwerk
84%
Special Effects
83%
Kortom

Kijken. Alleen, met de kinderen, met een excuusnichtje...als je maar gaat.

User Rating
5 ratings
You have rated this
What's your reaction?
Eens
0%
Oneens
0%
Neutraal
0%
About The Author
Xaviera Ringeling
Films zijn voor mij herinneringen, aan een tijd, een moment, een persoon. Daar schrijf ik hier over. Ik zal nooit beweren een echte film buff te zijn. Maar ik heb genoeg slechte films gezien om nog 4 blogs te vullen. Vandaar dus...RedSeats: for the best seat in the house!
1 Comments
 • Miriam
  oktober 4, 2014 at 2:48 am
  Rating
  Acteerwerk78%
  Special Effects74%

  Ik heb hem ook eindelijk gezien. Hij was beter dan ik had verwacht, vooral na de toch meer negatieve recensies die ik had gelezen, maar ik vond hem niet zo geweldig als jij hem vond 😉 Verhaal heeft niet veel om het lijf imo, maar het acteerwerk was in orde en de special effects waren wel mooi (op het vliegen na dan!)

Leave a Response

Acteerwerk
Special Effects