Now Reading
Kniekousen, paardenstaartjes en barbaarse praktijken
4

Kniekousen, paardenstaartjes en barbaarse praktijken

by Xaviera Ringelingmaart 13, 2014
Overview
Titel

Sucker punch

Regisseur

Zack Snyder

Jaar

2011

Meestal als ik een film ga kijken, heb ik daar een reden voor. Ik heb de trailer gezien, het boek gelezen, een recensie ergens opgepikt of iemand heeft me erover verteld en me enthousiast gemaakt voor het verhaal. In het meest minimale geval, heb ik zelf de Wikipedia-pagina opgezocht, zodat ik in elk geval een klein beetje een idee heb van wat ik op het punt sta te kijken. Heel soms kijk ik een film helemaal out of the blue. Dat deed ik met Sucker Punch. Wat een vreemde ervaring.

De film gaat over een meisje, dat in een poging om haar zusje te redden van haar vreselijke vader, dat zusje per ongeluk doodschiet. Haar vader brengt haar daarop naar een gekkenhuis waar hij iemand omkoopt om een illegale lobotomie op haar uit te voeren. Ze heeft precies vijf dagen om dat vreselijke lot te ontlopen.

Best een spannende premisse. Toch?

Om zichzelf tegen deze vreselijke realiteit te beschermen, vlucht Baby Doll – want zo heet ze – in een fantasiewereld. Eentje waarin ze een wees is en terecht is gekomen in een chique nachtclub. Haar mede-patiënten zijn collega-dansers, de omgekochte werknemer van het gekkenhuis is de eigenaar van deze fantasienachtclub.

Nog steeds een interessante premisse

Maar dan vlucht ze ook in haar fantasie, weer in een fantasie. Nu is ze op een missie: ontsnappen. Om te slagen, moet ze een aantal items zien te verzamelen, maar dan weer in de nachtclub.

Oké, zonder allerlei pretentieus geblaat over de manier waarop deze film eruitziet (filmisch mooi hoor) en over de kwaliteit van special effects en vechtscènes (spectaculair), blijft de film toch niet overeind omdat het net één fantasie teveel is.

Net als bij Inception is er gewoon een punt waarop de veelheid aan premissen de rest van het verhaal verdrinken. En bij alternatieve realiteit numero 2, was voor mij dat punt aangebroken. Zeker als je bedenkt dat realiteit numero 1 (de echte realiteit van de film) al bizar genoeg is.

Wel goed

Wat deze film wel goed doet, althans in de eerste alternatieve realiteit, is je meenemen in een soort eindeloze droefheid. De kleurstelling van Sucker Punch is grijzig en grauw. De scènes zitten vol angst, wreedheid en onderdrukking. Het verdriet spat van het doek (mijn televisie) af. En het contrast tussen die emotie en de schoonheid, maar ook bijna pornografische uitstraling van de vrouwen is wel bijzonder.

In realiteit nummer 2, zijn de vrouwen juist weer stoere killers. En ook dat is vast een fantasie van menig man: stoere babes, met jonge-meisjesuitstraling. Weet ik niet hoor, maar dat lees ik wel eens.

Kweetniet

Ik weet eerlijk gezegd nog niet zo goed wat ik van deze film vind. Aan de ene kant heb ik de hele film afgekeken en vond ik het dus voldoende vermakelijk en interessant. Aan de andere kant werd ik een beetje moe van de onnodige vechtscènes en het feit dat de film weigert te kiezen wat het is: een film over vreselijke praktijken en onrecht, een film over uitbuiting van vrouwen, of misschien toch een film waarin vooral spektakel belangrijk is en het verhaal secundair.

Laat ik in elk geval waarschuwen dat het geen film is voor de zaterdagavond. Althans, niet als je daarna nog heel vrolijk wilt zijn. Zelfs als het hele verhaal aan je voorbijgaat en je alleen naar de lange benen onder de mini-rokjes kijkt, is de film zo donker in beeld gebracht, dat alleen een dikke comedy dat weer kan fixen.

Kopen en kijken

Bestel de DVD van Sucker Punch hier

[bol_product_links block_id=”bol_537722b44b293_selected-products” products=”1002004011470798″ name=”Sucker Punch” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Jouw mening
User Rating
Rate Here
Acteerwerk
75%
Special Effects
100%
User Rating
2 ratings
You have rated this
What's your reaction?
Eens
0%
Oneens
0%
Neutraal
0%
About The Author
Xaviera Ringeling
Films zijn voor mij herinneringen, aan een tijd, een moment, een persoon. Daar schrijf ik hier over. Ik zal nooit beweren een echte film buff te zijn. Maar ik heb genoeg slechte films gezien om nog 4 blogs te vullen. Vandaar dus...RedSeats: for the best seat in the house!
4 Comments
 • maart 13, 2014 at 11:33 am
  Pluspunten

  Juist het escapisme en de koppelingen tussen die werelden vond ik goed in elkaar geknutseld. Sommige zaken wat cliché, maar wel een zeer boeiende film het geheel klopt en vult elkaar aan om daar overheen te kijken, de dubbele moraal, een film vol fotomodellen zetten en dan misbruik aan de kaak stellen.

  En alles met zwaarden is wel ergens te waarderen, maar dat is mijn eigen afwijking :)

  Minpunten

  Op sommige punten wat zwakke plotdevices en dialogen.

  Rating
  Acteerwerk70%
  Special Effects100%

  Denk dat ik deze film in een top tien wel een plek zou geven.

 • januari 13, 2018 at 1:18 am
  Pluspunten

  I'd like to find out more? I'd like to find out some additional information.

  Minpunten

  I'd like to find out more? I'd like to find out some additional information.

  I’d like to find out more? I’d like to find out some additional information.

Leave a Response

Acteerwerk
Special Effects