Actie
Now Reading
Identity: spannende whodunit met een twist
0
Overview
Titel

Identity

Regisseur

James Mangold

Jaar

2003

John Cusack. De ene keer werkt hij me erg op de zenuwen, de andere keer vind ik hem erg goed. In Identity kan hij er in elk geval mee door. En dat geldt eigenlijk voor de hele film.

maxresdefault

Identity vertelt het verhaal van een groep mensen die elkaar niet kennen, maar samen stranden in een goedkoop motel tijdens een stormachtige nacht. Een koppeltje dat net is getrouwd. Een stiefvader, zijn stiefzoon en zijn vrouw. Zij wordt tijdens het verwisselen van een lekke band  aangereden. Een verouderde actrice in een limousine en de chauffeur van de limo die de vrouw heeft aangereden. Een prostituee met een geheim en een politieagent met een gevangene die ook een schuilplaats zoeken voor de storm.

Geen van hen kan weg, door de extreme weersomstandigheden. En dan ontdekken ze de eerste lijken. Wie is de schuldige? De gevangene op transport? De nare motelmedewerker? Of is het nu juist iemand waarvan je het niet verwacht? Elke keer word je net op het verkeerde been gezet. Elke keer blijkt je favoriete schuldige het niet te zijn geweest.

Parallel aan dit verhaal worden beelden van een beroepsprocedure getoond van een seriemoordenaar met meerdere persoonlijkheden. Hij heeft nog 24 uur voordat zijn vonnis wordt voltrokken en krijgt nog één laatste kans om vrij te komen op grond van ontoerekeningsvatbaarheid. Wat heeft hij met de gebeurtenissen bij het motel te maken?

Kandelaar of dolk?

Identity is een ouderwetse whodunit. Was het de kolonel in de bibliotheek met een kandelaar? Of was het de dominee, met de dolk in de eetkamer? De film start spannend en blijft dat tot de laatste scène. Ook al omdat al heel gauw wordt geopperd dat er bovennatuurlijke krachten in het spel zijn. Of dat zo is, laat ik natuurlijk in het midden, maar mij heb je dan meteen binnen, als liefhebber van álles wat maar enigszins riekt naar the unexplained.

Mijn tip voor deze film: kijk het tijdens een romantisch avondje samen. Skip de romcoms, die moeten sowieso worden afgeschaft en kies Identity die je op het puntje van je stoel houdt of in de armen van je lief.

Net te vroeg

Hoewel ik natuurlijk geen spoilers met je ga delen, wil ik nog wel dit kwijt: de clou van de film komt eigenlijk net iets te vroeg. Ongeveer op de driekwart wordt duidelijk wat de basis van het verhaal is. En hoewel daarmee de spanning niet helemaal weg is, was het mooier geweest als de grote clou helemaal tot het einde was bewaard. Dat had me nog net iets meer op het puntje van mijn stoel gehouden. Maar geen zorgen, ook het einde biedt nog een kleine climax. Al is die wat mij betreft wel minder interessant dan de climax die eigenlijk de basis van de film is.

vlcsnap1354628

Pruitt Taylot Vince

Is Identity een aanrader? John Cusack en Ray Liotta zijn in elk geval goed. En de rol van ter dood veroordeelde wordt door Pruitt Taylot Vince ook prima neergezet. Wie? Heb je ooit Mississippi Burning gezien, dan ken je hem nog als de licht geretardeerde KKK’er (of is dat een pleonasme?) en ben je zijn gezicht (net als ik) nooit vergeten. Zeker een kijkje waard dus.

 

Kopen & Kijken

Identity kun je hier bestellen

Jouw mening
User Rating
Rate Here
Acteerwerk
User Rating
You have rated this
What's your reaction?
Eens
100%
Oneens
0%
Neutraal
0%
About The Author
Xaviera Ringeling
Films zijn voor mij herinneringen, aan een tijd, een moment, een persoon. Daar schrijf ik hier over. Ik zal nooit beweren een echte film buff te zijn. Maar ik heb genoeg slechte films gezien om nog 4 blogs te vullen. Vandaar dus...RedSeats: for the best seat in the house!

Leave a Response

Acteerwerk