Now Reading
Gremlins houden erg lange winterslaap
0
Overview
Titel

Gremlins 1 & Gremlins 2: the new Batch

Regisseur

Steven Spielberg

Jaar

1984 en 1990

Al jaren wachten wij op Gremlins 3. Warner Brothers heeft namelijk een writersblock door de vele mogelijkheden van computeranimaties. Terwijl die ouderwetse poppen pas echt leuk zijn voor de fans.

In de vorige eeuw maken de groene Gremlins-ettertjes tweemaal hun habitat met de grond gelijk. Of het nou gaat om een aandoenlijk Canadees dorpje, of een groot New Yorks winkelcentrum, daarin zit geen onderscheid. Dat zorgt voor leuke films en een nog altijd levendige franchise. Tot op de dag van vandaag vind je in Nederland kermissen waar je een Gremlin-ballon of -pop kan winnen. De Gremlins leven dus nog altijd voort en zijn goed genoeg voor een derde Gremlins-film, zou je denken. In Hollywood beweegt echter niet veel.

Gizmo 3

Groene geruchten

Gaat er ooit nog een Gremlins 3 komen? Die vraag blijft lastig. Al jaren gonst het groene geruchten. Acteurs die de personen Bill en Kate speelden – Zach Galigan en Phoebe Kates – koesteren bijvoorbeeld geen acteerambities meer. Nou ja, eerstgenoemde figureerde nog in Star Trek Voyager, maar dat is het dan ook wel. Verder ziet het er somber uit voor een derde deel.Gremlins

Dante’s inferno

Eigenlijk is het laatste nieuws een visje dat producer Joe Dante opgooit in een interview uit 2011. “Onze eerdere storylines waren erg beperkt door de mogelijkheden van onze Gremlin-poppen. Nu zien wij dankzij computeranimaties allerlei opties voor verhaallijnen, daarom duurt het zo lang”, zegt producer Joe Dante. Hij probeert ons eigenlijk te vertellen dat hij door de bomen het bos niet meer ziet. Maar Joe, Joeeeeee! Wij willen geen fancy-opgeschmuckte-computeranimatie-stuff. Wij willen graag oldschool poppen, Joe!

Gremlin-commercial

Dat die poppen fun zijn, vindt ook een reclamebureau jaren later na Gremlins 2. In een advertentiecampagnes uit 2008 zet zij de slijmerige terroristjes in voor een IT-commercial. Zij terroriseren een computerbedrijf, geheel in Gremlins-stijl: grappig, gemeen maar niet overdreven bloeddorstig. Op de journalistieke vraag waarom ze nog poppen gebruiken, is het antwoord duidelijk: “Dit doen wij voor de fans. De poppen zijn zo leuk en herkenbaar.”

Gizmo

Chinese plaaggeest

Waarom ook niet? De Gremlins spreken tot de verbeelding. Kijk maar naar de hoofdpersoon Gizmo. Zijn pluizige vacht met bruine vlek bij linkeroog, de roze flaporen en zijn schattige gekir. Wat is die Gizmo de Mogwai toch ubercute. Dat mogwai in het Chinees plaaggeest betekent, doet daar niets aan af. Gizmo prikkelt zo de fantasie. Wie wilde als klein kind zo’n beestje niet als huisdier? Gewoon om mee te nemen naar school, of om te laten spelen met je gangbare kat.

Spil Spielberg

Het succes van de films legde regisseur Steven Spielberg ooit uit: “Gremlins is geen realiteit. Het is een film waarvan je wilt dat een deel wel in het echt zou gebeuren en van een ander gedeelte wil je dat liever niet.” Gremlins heeft namelijk ook ware horror-componenten, want als Gizmo water over zich heen krijgt, vervijfvoudigt hij. Er ploppen dan kwaadaardige klonen, hoepla, uit zijn vachtje, aangevoerd door een boze leider met hanenkam: Stripe in deel 1 of Mohawk in deel 2.

Gremlins 3

Andere Warner Brother

Deze groene wezentjes zijn de Gremlins. Een naam die ze overigens min of meer erven van een karaktertje uit Bugs Bunny, jup ook WB. In een aflevering van Bugs zijn de rollen voor het plagerige konijn omgedraaid en probeert een pre-Gremlin van alles om zijn vliegtuig te saboteren. Gremlins zijn na WOII een soort van urban legend van saboterende kwelduiveltjes. Pas jaren later ziet WB de kracht van dit concept en gaat daar meer mee doen in een film met poppen.

Gremlins4

Één met de acteur

Die Gremlins-poppen gemaakt door Chris Walas,doen denken aan poppen zoals bijvoorbeeld in the Muppet show.  Al zijn ze anders dan Kermit en Miss Piggy, vele malen destructiever. De Gremlins hebben met de Muppets gemeen dat het poppen zijn die één op één met de acteurs meespelen, op zo’n manier dat je in hun bestaan gelooft. Als echter al zo overduidelijk is dat computers Gremlins tastbaar gaan maken, wie kijkt er dan eigenlijk nog uit naar deze film? Kunnen wij dan niet beter zelf aan de slag?

 

What's your reaction?
Eens
0%
Oneens
0%
Neutraal
0%
About The Author
Remon de Groot
Schrijfbedrijf Remon ben ik dus als freelance tekstbureau. En ik onderzoek, schrijf, slijp en poets mijn teksten zodanig op dat je doelgroep aandacht krijgt voor jouw boodschap. Als je wilt schuif ik zelfs als schrijfcoach bij je aan denkbeeldige tafel, stip correcties aan en vertel jou hoe je vlot schrijft. Oftewel: samen strak schrijven. Maar ik kan ook je tekst gewoon nakijken op spelling, eindredactie dus. Wist je trouwens dat Google allemaal ‘spiders’ op het web heeft lopen die je tekst net zo vlug moeten snappen als je lezer. Daarom schrijf ik SEO (Search Engine Optimization). Mijn certificaat hangt hiervoor zelfs aan de muur. www.schrijfbedrijfremon.nl

Leave a Response