Now Reading
Annie, the movie
0

Annie, the movie

by Ellenfebruari 25, 2014
Overview
Titel

Annie

Regisseur

John Huston

Jaar

1982

Iedereen kent haar, toch? Iedereen kent het liedje Tomorrow dat hoopvol die wereld ingezongen wordt? Ik keek toen vol bewondering naar het kindsterretje. Nu kijk ik naar de in opnieuw digitaal uitgebrachte film. Annie.

De enige echte

Al bij de eerste tonen van het openingslied gaat het mis. Melancholie all over. Dat is wat Annie met me doet.
Ik heb het dan natuurlijk over dé Annie, gespeeld door Aileen Quin, zij met die grote krullenbos rood. Zij met haar smoezelige gezichtje, vaal pastelblauw jurkje en rood vestje. De kleine heldin van de film die in 1982 in de bioscopen van Nederland te zien was. Zij die de hele wereld overging met haar lichte ogen en sproetenwangen.
Ze was mijn eerste filmheldin, degene die ik wilde zijn, die ik als jongjarige zag op het grote witte doek. Anno 2014 komt ze nog steeds binnen, ook digitaal.

De film

Voor hen die het verhaal nog niet kennen:
Annie woont samen met een groep meisjes in het meisjesweeshuis dat met harde hand gerund wordt door de verschrikkelijke, valse en op drank en mannen beluste, mevrouw Hannigan.
Annie krijgt de kans om even aan het venijn van mevrouw Hannigan en aan het ‘hard knocked life’ van het weeshuis te ontsnappen als ze een weekje mag logeren bij de schandalig rijke Oliver Warbucks. Ze leert daar de mysterieuze Punjab en snelle Asp kennen, de lijfwachten van Meneer Warbucks en windt met één liedje (het blijft een musical) het voltallige personeel om haar vinger.
Vervolgens wint de ontwapenende Annie, Meneer Warbucks zijn hart en wil hij haar adopteren. Hij blij, personeel blij, secretaresse blij. Lintje erom en niets meer aan doen zou je denken, maar niet voor Annie, want die denkt dat haar ouders nog leven en wil ze vinden.
Hiervoor zet Warbucks zijn machtige netwerk in (gewoon nog met telefoontjes en radio!) en een speurtocht naar haar ouders ontstaat.
Vindt Annie haar ouders? Het verhaal ontrafelt zich in een spannend einde, waarin Punjab een heldenrol speelt en iedereen blij zingend door het beeld danst. Het is per slot van rekening nog steeds een musical. Heerlijk! Tenminste, dat vind ik.

Hoe kijk ik er nu naar?

Verschil met toen en nu is dat ik Mevrouw Hannigan heel erg kan waarderen. Wat een heerlijk loeder zet Carol Burnett neer. Wat mij betreft wordt de film door haar, Albert Finney (meneer Warbucks), Geoffrey Holden (Punjab) en natuurlijk kinderster Aileen gedragen.

Andere versies en de musical

Na deze versie werd er in 1999 nog een keer een Annie TVfilm uitgebracht. Ook deze zag ik. Weg zijn de krullen, weg is het springerige stoere meisje, dat een inspiratie voor me was als kind (ja ik sloeg mijn broertje vol in het gezicht, net als zij met vervelende straatschoffies deed!). Vervangen voor mierzoet braaf. Mevrouw Hannigan is alleen nog maar sjagrijnig, Meneer Warbucks is de timmerman van Titanic (ja echt waar kijk maar! De timmerman) en Punjab bestaat niet eens in deze versie! Het is het dus allemaal net niet. Eerlijkheid gebiedt me wel te melden dat het toch weer een echte tearjerker is (damn you stupid emotions!).
De musical heb ik niet bezocht en dat zal ik, wil ik, ook nooit doen. Ik pak dan liever een stevig Depêche Mode-concert. Daar kan ik je dus weinig over vertellen. Feit is wel dat de film gebaseerd is op een broadway-musical, dus voor de echte broadway-gekkies is het wellicht een aanrader. Het blijft namelijk een fijne feelgood, met mooie kostuums en herkenbare liedjes, met Tomorrow op de onbetwiste nummer 1; dat nummer haalt me echt uit de put (op repeat, een uur lang, geloof me, je bent superwoman -of man- daarna!)

Good old Annie

Dat blijft voor mij echter voor altijd, de Annie van toen ik haar leeftijd had en ik voor het eerst in de bios haar een heldinnenstatus gaf. Zij maakt de heerlijke ouderwetse feelgood ook in digitale uitvoering, absoluut het kijken waard!

Ps(st) Ik ga natuurlijk wel naar de bioscoop rond de kerst dit jaar voor de remake. Wie gaat er mee?

Jouw mening
Our Rating
User Rating
Rate Here
Acteerwerk
Our Rating
User Rating
2 ratings
You have rated this
What's your reaction?
Eens
0%
Oneens
0%
Neutraal
0%
About The Author
Ellen
SpringIntVeld, schrijfgraag, redigeertmetliefde, twittertteveel, facebooktwat, 'wil iets met sociale media', zoekt werk in (online) communicatie. Kostuumdrama's, chickflicks, feelgood en andere sentimentele films tegenover stevige actie en een fijne thriller, eigenlijk alles behalve horror!

Leave a Response

Acteerwerk