Now Reading
Apies kijken
3
Overview
Titel

Rise of the planet of the apes

Regisseur

Rupert Wyatt

Jaar

2011

Kun je een concept voor een sciencefictionfilm uit 1968 in 2011 zomaar opnieuw gebruiken? Sterker nog: kun je dat doen als datzelfde concept in 2001 al in een remake is verwerkt?

Stoer

Dat hebben de makers van Rise of the Planet of the Apes zich vast ook afgevraagd. Hun antwoord was heel terecht “neen!”. Toen Charlton Heston in de zestiger jaren op een door apen gedomineerde planeet terecht kwam, was dat stoer. Hij was stoer, de planeet was stoer, de apen waren stoer. En als ik daar nu naar kijk, moet ik desondanks toch lachen.

In 2001 viel Mark Wahlberg ook uit de lucht op dezelfde planeet. Markie Mark was toch beduidend minder stoer, maar dat gold niet voor de special effects. Een remake van een klassieker met moderne technieken kan heel goed werken. Daar zijn de laatste jaren een paar mooie voorbeelden van te noemen. Ook Planet of the Apes (2001) was een mooi voorbeeld van hoe je met hedendaagse mogelijkheden een oude film in een nieuw jasje kunt steken. Heel goed was die film niet, maar meer dan een normale actiefilm (dertien in een dozijn) pretendeerde hij ook niet te zijn.

Emo-aapjes

Beseffend dat we niet weer naar exact hetzelfde verhaal kunnen kijken, hebben de makers van Apenheul 2011 het verhaal omgegooid. In plaats van wetenschappelijke fictie hebben ze er een realistisch emotioneel drama van gemaakt. Wetenschapper Will Rodman (gespeeld door een ietwat vlak acterende James Franco) is op zoek naar een geneesmiddel tegen Alzheimer. Gedreven door de liefde voor zijn dementerende vader (John Lithgow), zoekt hij – al experimenterend op chimpansees – naar het wondermiddel.

Uiteraard gaat er daarbij van alles mis en, zoals dat alleen maar in Amerika kan, uiteindelijk voedt hij thuis de Slimste Aap ter Wereld op. Wie wel eens films van Amerikaanse bodem kijkt kan zich misschien een voorstelling maken van de schaamteloze clichés waarvan inspiratieloze scenarioschrijvers gebruik kunnen maken; die trekken ze in deze film allemaal van de plank. Op de juiste momenten bespeelt Caesar (gespeeld door Gollum… herstel, Andy Serkis) het publiek en raak je vertederd of geëmotioneerd. De onoplettende kijker zal niet doorhebben dat hij zich steeds meer identificeert met een in spijkerbroek gestoken mensaap.

Gemiste kansen

De film hangt echter aan elkaar van de gemiste kansen. Zes jaar na King Kong mag je van Weta Digital (jeweetwel, die Lord of the Rings van schitterende special effects hebben voorzien) toch wel verwachten dat er meer zichtbare vooruitgang was. Bij de Kong hadden we veel lange shots van de warmbetraande apenogen en in Rise of the Planet of the Apes hadden we ze weer. Gemiste kans. In hun behoefte een mega-intelligente aap neer te zetten, hebben ze het volledige scala aan menselijke emoties en gezichtsuitdrukkingen op zo’n primaat geplakt.
Hoewel ik hier en daar bewonderende geluiden hoorde, maakte dat de hoofdrolspeler voor mij vooral ongeloofwaardig. En in een tijd waarin je met digitale mogelijkheden werkelijk alles voor kan schotelen, is de slotactie werkelijk veel te kleinschalig. Waar de makers in de titel refereren aan een hele planeet met apen, betreft het in de film zelf niet veel meer dan een bosje aan de grens van San Francisco. En meneer de regisseur… een mislukte, wetenschappelijke “doorbraak”? Kom op, was dat het beste dat u kon bedenken? Alweer?
 

Het antwoord op de vraag

Kun je anno nu nog met een remake van een remake komen? Misschien wel, maar niet op de manier zoals dit in Rise of the Planet of the Apes is gedaan. In een tijd waarin Transformers levensecht zijn, de meest fantastische superhelden het universum keer op keer van de ondergang redden en Griekse mythen tot leven komen, is afwijken van het oude concept een bittere noodzaak. Wil je een concurrerende film van deze tijd maken, dan moet hij ook echt qua omvang en intensiteit van deze tijd zijn.

Kijken & kopen

Koop de DVD: Rise of the planet of the apes

Jouw mening
User Rating
Rate Here
Acteerwerk
75%
Special Effects
88%
User Rating
2 ratings
You have rated this
What's your reaction?
Eens
0%
Oneens
0%
Neutraal
0%
About The Author
Grim
Ik heb ze gekeken, ik kijk ze nog steeds en het ziet ernaar uit dat ik dat altijd wel zal blijven doen. Je mag het een vlucht uit de realiteit noemen, want dat is het ook. Ik vind alles best, zolang ik mij maar kan verliezen in werelden die de mijne niet zijn. Waag het echter niet om mij broddelwerk voor te zetten, want ik doop mijn pen in giftige inkt en straf u met strenge beoordelingen. Hier, op Redseats.nl
3 Comments
 • Jansen_Floris
  augustus 28, 2011 at 6:25 pm

  Mee eens. Ik heb ook alle oude planet of the ape films gezien en bevond mijzelf zelfs tussen de Apen, aangezien ik die versie van Markie Mark stage liep in de US waar een deel van de film is opgenomen. Blijft dan toch altijd speciaal als er weer een apen film uitkomt….

  Vond vooral het begin wat gesapig. Spanning werd een beetje opebouwd, maar er vond helaas geen climax plaats……. Wat je in zo’n film wel nodig heb….. Jammer dat de film eindigde met wat apen bovenin een boom en een bloeddruppel van een piloot (of heb ik nu teveel gezegd….).

  FJ

  • augustus 28, 2011 at 7:36 pm

   Dank voor je reactie. Met name omdat ik vooral reacties heb gekregen van mensen die het niet helemaal met mij eens waren. (elke medestander is welkom!) 😉

   Hoewel je een minuscuul spoilertje weggeeft, is dat precies wat ik bedoelde. Ik kan leven met een halve film opbouw en een halve film vol gas. In deze film was die balans er niet. Te duf eerste uur en in het laatste half uur krijg je ter compensatie niet voldoende vuurwerk. Wel een beetje een gemiste kans, want dit had mooi kunnen zijn…

  • augustus 28, 2011 at 7:36 pm

   Dank voor je reactie. Met name omdat ik vooral reacties heb gekregen van mensen die het niet helemaal met mij eens waren. (elke medestander is welkom!) 😉

   Hoewel je een minuscuul spoilertje weggeeft, is dat precies wat ik bedoelde. Ik kan leven met een halve film opbouw en een halve film vol gas. In deze film was die balans er niet. Te duf eerste uur en in het laatste half uur krijg je ter compensatie niet voldoende vuurwerk. Wel een beetje een gemiste kans, want dit had mooi kunnen zijn…

Leave a Response

Acteerwerk
Special Effects