Actie
Now Reading
Reservoir Dogs: schreeuwen, schieten en nadenken
0

Reservoir Dogs: schreeuwen, schieten en nadenken

by Xaviera Ringelingdecember 12, 2013

Zijn er films die je meer dan 15 keer gezien hebt? Bij mij zijn dat er geloof ik drie: Aliens, Fargo en het regiedebuut van Quentin Tarantino: Reservoir Dogs.

Behalve dat ze alledrie extreem gewelddadig zijn (ik ben in het echt heus best aardig hoor) hebben ze nog iets gemeen: alledrie laten ze ons een wereld zien die een onafzienbare poel van slechtheid is, waarin een minuscuul vonkje goedheid zich probeert te handhaven (En uiteindelijk overwint, want het zijn wel Amerikaanse films!).

Ruimtewezens en corruptie

In Aliens zijn het uiteindelijk niet de ruimtewezens die door kapitein Ellen Ripley (Sigourney Weaver) overwonnen moeten worden, maar de corruptie van de mensen. In Fargo wordt een stel gewetenloze criminelen, voor zover ze elkaar niet van kant maken, de les gelezen door een hoogzwangere politieagente (meesterlijk gespeeld door Frances McDormand). In Reservoir Dogs is het ingewikkelder.

Overval, slachtpartij, verlaten pakhuis

Voor wie de film niet kent (doe daar eens gauw wat aan) even kort het plot: een groep geharde criminelen berooft een juwelier. De overval ontaardt door toedoen van één van hen -die een volstrekte psychopaat blijkt te zijn-  in een slachtpartij. Het grootste deel van de actie speelt zich af in het verlaten pakhuis waar de mannen naderhand langzaam aan, gedeeltelijk zwaar gewond, binnen druppelen en zich schreeuwend en met vuurwapens zwaaiend afvragen wat er mis ging.

De good guy wordt meteen neergeschoten

Het lijkt er in het begin op dat politie-infiltrant Freddy Newandyke (codenaam Mr. Orange – gespeeld door Tim Roth) het goede vertegenwoordigt, maar die raakt bij de overval zo ernstig gewond dat hij het hele verdere verhaal bloedend en voor zijn leven vechtend op de grond ligt. Exit de good guy. Dan gebeurt er iets vreemds: de doorgewinterd crimineel Mr. White  (Harvey Keitel) ontfermt zich over Freddy, niet wetend dat hij vrienden is met een verrader.

Griekse tragedie

Uit flashbacks blijkt dat de twee tijdens het voorbereiden van de overval een soort vader-zoonband hebben opgebouwd en in het schimmige grijs van goed en kwaad blijkt uiteindelijk Mr. White de minst slechte van het stel. Vlak daarna – niet voor niets is de film vaak met een Griekse tragedie vergeleken – wordt hij net als alle anderen door de politie overhoop geschoten.

Schieten en nadenken

Daar hou ik van: een goed gemaakte schietfilm die ook nog eens aanzet tot nadenken. Want wie is nou eigenlijk de verrader? De infiltrant werkt voor de ‘goeden’, maar leidt zijn vriend de dood in. De ‘slechte’ beschermt zijn vriend met zijn leven. Fargo en Aliens zijn in die zin natuurlijk een stuk platter. Maar ja, daar krijg je dan ofwel droge humor en sneeuwlandschappen, ofwel robots, granaatwerpers en rond spuitend, alles opvretend zuur voor terug. Ik ga ze dus alle drie maar weer eens kijken.

What's your reaction?
Eens
0%
Oneens
0%
Neutraal
0%
About The Author
Xaviera Ringeling
Films zijn voor mij herinneringen, aan een tijd, een moment, een persoon. Daar schrijf ik hier over. Ik zal nooit beweren een echte film buff te zijn. Maar ik heb genoeg slechte films gezien om nog 4 blogs te vullen. Vandaar dus...RedSeats: for the best seat in the house!

Leave a Response