Now Reading
Soms heeft kijkwijzer gelijk!
0

Soms heeft kijkwijzer gelijk!

by Xaviera Ringelingnovember 21, 2013
Overview
Titel

The Beyond

Regisseur

Lucio Fulci

Jaar

1981

Zeggen dat ik als kind een levendige fantasie had, is als zeggen dat Lolo Ferrari stevige borsten had. Combineer die fantasie met een ongezonde fascinatie voor horrorfilms en je hebt een kind dat zelden slaapt. Nacht na nacht lag ik met mijn ogen wijd open, doodsbang in bed. Bang voor The Shadowman van The Twilight Zone. Bang voor de duivel uit The exorcist. Bang voor Freddy Krueger uit Nightmare on Elmstreet. 

Als je bedenkt dat ik van mijn ouders niks meer dan Sesamstraat mocht kijken, dan vraag je je af hoe ik al deze films heb gezien. Ik zei het al eerder: mijn evil oma. Die trouwens best lief was, maar gewoon niet erg pedagogisch verantwoord.

Video 2000

Éen van de films die ik bij oma thuis keek, vergeet ik nooit meer. Alleen al omdat we deze film keken op Video2000. Jawel, dat was toen het tofste van het tofste. Toen, in de tijd dat zelfs Betamax enigszins tof was. Video200 zou hét worden. Heb jij ervan gehoord? Het verbaast je dan ook vast niet dat Video2000 helemaal niks is geworden. Wat ik mij er nog van kan herinneren, is dat je de video’s aan 2 kanten kon afspelen. Aangezien mijn oma de enige was die ik kende, mét videorecorder, dacht ik dat dit op álle videorecorders kon. Niet dus, maar goed – dat geheel terzijde.

Die film dus. Ik moest even opzoeken wat de naam was, want die is mij totaal niet bijgebleven: The Beyond. Een horrofilm van de Italiaanse regisseur Lucio Fulci. Maar ook dat alles heb ik moeten googelen. Wat ik nooit meer vergeet is de film zelf.

Tsss, ik ben oud genoeg

Ik kan me nog herinneren dat we samen op de bank zaten. Mijn oma, mijn opa en ik op de ene bank. Mijn twee jongste ooms (waarvan de jongste maar 13 jaar ouder dan ik) op de andere bank. Mijn opa waarschuwde nog: “Eigenlijk is de film vanaf 16 jaar.” Ik was een jaar of 10, maar vond dat ik best kon kijken naar The Beyond. De meeste 16-jaar en ouder films, bevatten wat gezoen en gefriemel, maar hoewel ikd at op mijn 10e natuurlijk erg bah vond, was dat geen reden om de film niet te kijken. Zoiets zei ik dan ook tegen mijn opa, met het meest stoere gezicht dat ik kon trekken.

De film begon…

Een groep mannen jaagt op een kerel. Ze jagen hem een hotel in en krijgen hem daar te pakken. Dan slaan ze zijn beide handen met spijkers de grond in. Hele grote, roestige spijkers. Maar erger nog, ze gooien ongebluste kalk in de man zijn ogen. Allemaal erg akelig dus.

Dan naar het heden. Een of andere mevrouw erft een hotel. Jawel, het hotel waarin de onbekende man op gruwelijke wijze is vermoord. Er volgt wat bla bla bla en gebeurt wat minimaals, totdat de loodgieter er voor een lekkage bij wordt gehaald. Hij daalt af naar de kelder op zoek naar de bron van de lekkage. Op enigerlei moment vindt hij een gat in de muur. Je weet als kijker dan al dat dit niet goed kan gaan. De loodgieter (die duidelijk het script niet heeft gelezen) piert het gat in. En ja hoor, daar ligt een skelet, waar de ogen nog inzitten. En dat afschuwelijke skelet, steekt zijn akelige vinger uit, door het gat heen en wipt zomaar het oog van de loodgieter uit zijn hoofd.

#hh

Die scene vergeet ik noooooit meer. Alleen al omdat mijn ooms, wanneer mijn vader mij komt halen, besluiten om die scène steeds maar weer in slow motion af te spelen voor mijn vader. Maar ook wel omdat dit het moment is dat ik besluit dat ik nog helemaal geen 16 ben en ik misschien maar gewoon moet gaan slapen.

Om mijn angsthazerij niet te laten zien, gaapte ik uitgebreid voordat ik aankondigde dat ik maar eens ging slapen. Op de bank natuurlijk. Want alleen naar boven, was inmiddels geen optie meer. Echt slapen zat er natuurlijk niet in. Ook niet omdat mijn oma mij bij de meest gruwelijke scènes probeerde wakker te schudden: “Kijk xaf, hij wordt opgegeten door spinnen, dat ziet er echt mooi uit.”…..gruwelijke oma.

Inmiddels is deze film natuurlijk sterk verouderd, inclusief alle special effects. Toch raad ik hem aan en zeker voor de horrorfans!

En het verhaal?

Liza Merril erft een oud hotel. Ze verhuist erheen om de bouwval op te knappen. Eenmaal daar gebeuren er allerlei mysterieuze zaken en sterven er mensen links en rechts. In de kelder van het hotel blijkt de poort naar de hel te zitten en die is geopend, zodat de doden nu op aarde rond kunnen lopen. Ze ontmoet een blinde vrouw die haar waarschuwt om het hotel te verlaten en ontmoet een arts die haar probeert te helpen. Liza moet zien te overleven in deze nieuwe wereld bevolkt door zombies.

Pluspunten

Je HOEFT er niet naar te kijken

Minpunten

Als je kijkt...slaap je niet meer!

Jouw mening
User Rating
Rate Here
Acteerwerk
Special Effects
Kortom

Een klassieker die je eigenlijk gezien moet hebben!

User Rating
You have rated this
What's your reaction?
Eens
0%
Oneens
0%
Neutraal
0%
About The Author
Xaviera Ringeling
Films zijn voor mij herinneringen, aan een tijd, een moment, een persoon. Daar schrijf ik hier over. Ik zal nooit beweren een echte film buff te zijn. Maar ik heb genoeg slechte films gezien om nog 4 blogs te vullen. Vandaar dus...RedSeats: for the best seat in the house!

Leave a Response

Acteerwerk
Special Effects