Now Reading
De Mol (BE) 2017, aflevering 6: Verhoogde hartslag
1

De Mol (BE) 2017, aflevering 6: Verhoogde hartslag

by R.M. van Dobbenmaart 17, 2017

De uitdrukking ‘ik hou mijn hart vast’ krijgt bij De Mol een diepere betekenis. De zesde aflevering is een emotionele rollercoaster.

De kandidaten kunnen het bijna niet geloven. Vooral Robin kan er niet over uit dat hij bij de laatste vijf zit. Het zou fantastisch zijn als hij de Mol is, maar gezien zijn gedrevenheid lijkt me dat uitgesloten. De groep is neergestreken in Knysna. Een sympathiek, toeristisch plaatsje aan een lagune, en op de bodem van deze lagune liggen tien waterdichte zakken met de Zuid-Afrikaanse vlag erop. In vijf ervan zit de bagage van de kandidaten, in de andere vijf ‘rommel’. Elke vlag is net even anders ingekleurd. Ze moeten er dus achter zien te komen welke vlag op hun eigen bagage zit en deze zak losknippen en mee naar boven nemen.

Claustrofobische bubbel

Eerst duiken ze één voor één naar een luchtbel. Daarin zit voor tien minuten aan zuurstof, en ieders persoonlijke kleurcombinatie. De kleuren zijn in woorden afgebeeld, en om het nog ingewikkelder te maken, staan de woorden allemaal in een andere kleur. Sam gaat als eerste, Davey tot groot ongenoegen van Eline als tweede (en plast nog even in zijn websuit, want dat is zo lekker warm). Annelies raakt in de claustrofobische bubbel in paniek. Ze moet door het duikersteam bij-gezuurstoft en naar de kant gebracht worden. Ook Eline heeft het moeilijk, maar Robin is sneller dan wie ook heen en terug. Hij heeft zijn vlag binnen no time in zijn geheugen gegrift. Annelies vindt het een ‘vorm van autisme’.

Daarna duikt iedereen naar de bodem en halen ze hun eigen bagage er tussenuit, ook Annelies en Eline. Opdracht geslaagd. Klaarblijkelijk was de Mol niet bereid om zijn eigen bagage op te offeren om de opdracht te laten mislukken.

Doornroosje

€ 2.000 rijker, vertrekt de groep van Knysna naar Heroldsbaai. Daar krijgt iedereen een eigen hotelkamer en dat is niet voor niets. Er staat een individuele opdracht klaar. De kandidaten moeten quizvragen beantwoorden met hun eigen hartslag. Per vraag krijgen ze twee minuten om de hartmeter op het juiste getal te laten stoppen.

De eerste vraag: hoe lang sliep Doornroosje? Als ze hun hartslag tussen 97 en 103 kunnen brengen (het antwoord is uiteraard ‘100’), dan wordt het goed gerekend. Elk goed antwoord is € 200 waard. Uiteindelijk slepen ze gezamenlijk € 1.400 binnen, maar dat kunnen ze nog niet incasseren. Ze moeten het eerst, opnieuw met hun hartslag, opnemen tegen de Mol.

Contact met de Mol

Elke kandidaat wordt drie minuten opgesloten in een kamer met de Mol. Sam gaat als eerste. Hij wordt aan de stoel geboeid, en voor hem op tafel wordt het gewonnen geld neergelegd. Dan gaat het licht uit.

Elke kandidaat heeft een basis-hartslag. Komen ze daar tien punten boven, dan mag de Mol elke minuut € 200 wegnemen. In het pikkedonker komt de Mol achter het gordijn vandaan en tergt zijn medekandidaat. We zien via de infraroodcamera dat hij handschoenen draagt, en ik gok een soort laboratoriumpak. Hij prikt met zijn vingers tegen wangen, armen, terwijl de kandidaten proberen om hun hartslag in toom te houden.

Knak

Bij Robin gebeurt er iets interessants: de enkel van de Mol knakt. Dat kan iedereen overkomen, maar toch. Het zou wellicht, onbedoeld, cruciale informatie kunnen zijn. De volgende keer dat er in Robins buurt een enkel knakt, is de Mol het haasje.

Eline merkt iets anders op: de geur van de Mol. Alleen is het vreemd dat zij de enige is. Niemand anders heeft een duidelijke lichaamsgeur geroken. Het is hoogstwaarschijnlijk een verzinsel, omdat Eline zelf de Mol is.

De test

Eén van de vragen in de test luidt: heeft de Mol in de caravan geslapen? Maar niemand kan zich een caravan herinneren. Het is een vraag over een opdracht die nog gespeeld moet worden. De kandidaten moeten die nacht negentig kilometer afleggen, naar de locatie van de eliminatie. Tijdens deze rit moeten tenminste twee kandidaten in de caravan geslapen hebben. Echt geslapen hebben. Als ze tien minuten rijden zonder dat er iemand slaapt, is de opdracht mislukt.

Als eerste probeert Robin in slaap te komen, maar hij is door zijn gedrevenheid te opgewonden. Ook Sam lukt het niet. Davey wel. Hij slaapt zowat de hele weg en als het licht wordt, neemt Annelies het over.

Eliminatie

Ze komen op tijd aan, maar Annelies, Robin en Sam hebben volgens het Brugmann-ziekenhuis in Brussel – waar de gegevens zijn geanalyseerd – niet ‘effectief’ geslapen. De € 3.000 gaat aan hun neus voorbij. Als Davey de Mol is, en iemand heeft op de testvraag ‘ja’ geantwoord, dan heeft diegene een streepje voor.

Davey krijgt tijdens de eliminatie een groen scherm, net als Eline. Sam is het kind van de rekening. De enthousiastste, positiefste kandidaat van allemaal, waar een groot gospelzanger in schuilt, had al zo’n voorgevoel. Hij vertrekt en laat de groep met brokken zo groot als zwerfkeien in de keel achter.

Verdenking top 1

Zoals Robin al aangaf, gebeuren er constant rare dingen rondom Annelies. Er is echter maar één kandidaat waar ik nog steeds geen hoogte van krijg. Iemand die nooit het achterste van haar tong laat zien. Die al sinds aflevering 1 niet te peilen is. De Mol is dit jaar een vrouw en heet Eline.

What's your reaction?
Eens
0%
Oneens
0%
About The Author
R.M. van Dobben
Schrijft wat hij kijkt. Recenseert films, series en Boer Bakt Mol.
1 Comments

Leave a Response