Now Reading
De Mol (BE) 2017, aflevering 5: Stofbommen en elektrocirkels
0

De Mol (BE) 2017, aflevering 5: Stofbommen en elektrocirkels

by R.M. van Dobbenmaart 11, 2017

De kandidaten én hun familieleden krijgen het zwaar te verduren. In de vijfde aflevering van De Mol krijgen ze elektroshocks, worden ze opgeblazen en vliegen de verfkogels ze om de oren.

In Nederland moeten de kandidaten van Wie is de Mol het helemaal alleen doen. Daar zijn het bn’ers voor. In Vlaanderen krijgen de ov’ers op een gegeven moment in het programma hun familieleden op bezoek. Niet alleen om ze een mentale boost te geven, maar ook om mee te spelen.

Elektrocirkel

Voordat Sam, Eline, Robin, Annelies, Davey en Hans hun geliefden, broers, moeders en echtgenoten mogen zien, moeten ze nog een opdracht doen. De laatste twee moeten de eerste vier vinden. Sam, Eline, Robin en Annelies zijn geblinddoekt naar een locatie gebracht, en het is afwachten hoelang ze daar nog in leven blijven. Ze krijgen namelijk tien omschrijvingen en moeten het juiste Afrikaanse woord erbij vinden. Lukt dit, dan krijgen ze per goed geraden woord drie minuten de tijd om Davey en Hans te helpen. Lukt dit niet, dan krijgen ze een elektrische schok.

Ze staan in een cirkel – de Elektrocirkel – met rondom hen allerlei typisch Afrikaanse woorden. Elk woord dat ze moeten vinden bestaat uit twee delen. Als er bijvoorbeeld een omschrijving komt van een lift, moeten ze een menselijke schakel maken tussen HYS en BAK. Elke keer dat het antwoord juist is, gaat er geheel pijnloos een lampje branden (en verdienen ze € 300). Is het fout, dan, nou ja, auw.

8 8 8

Davey en Hans rijden ondertussen rond met acht GPS-systemen, waarin acht verschillende routes zijn voorgeprogrammeerd in acht verschillende talen. Zeven talen corresponderen met zeven woordenboeken die de anderen steeds drie minuten lang kunnen inkijken. Kwestie van afstrepen en de juiste GPS-stem overhouden. Ondanks dat ze de helft van de Afrikaanse woorden fout koppelen, en Davey en Hans op een gegeven moment lukraak een paar navigatiesystemen uitzetten, slaagt de opdracht binnen de tijd.

Bij deze opdracht ging zoveel fout, dat het een wonder is dat Davey en Hans op tijd de locatie binnenrennen. Davey heb ik daarom definitief van mijn verdachtenlijstje geschrapt. De Mol verricht geen wonderen.

Le déjeuner sur l’herbe

Het familiebezoek zit in een hutje op de hei. Ze staan in een kooi op de hei, beter gezegd. De kandidaten moeten eerst een mijnenveld over dat bestaat uit tien vragen. Het is multiple choice: het enige dat ze moeten doen is op plankje A, B of C gaan staan. Stappen ze eraf en is de keuze fout, dan ontploft er een stofbom in de kooi. Komen ze heelhuids door het parcours en blijven hun geliefden onbeschadigd, dan is de beloning niet alleen een knuffel, maar ook € 3000.

Als iedereen zijn vraag heeft ingevuld, liggen er nog vier vragen open. Wie is er zeker van zijn zaak? Wie durft van zijn plankje af te stappen om vraag 7 te beantwoorden? Met trillende beentjes stapt Sam af. Er gebeurt niets. Hij had het inderdaad goed, maar bij vraag 8 gaat het mis. Davey denkt zijn vraag goed te hebben (‘Van wie is het schilderij ‘Le déjeuner sur l’herbe‘?) maar hij heeft Monet en Manet door elkaar gehaald. (Een fout die iedereen minstens één keer in zijn mensenleven maakt.) Het bezoek wordt getrakteerd op een genadeloze stofexplosie.

De € 3000 gaat letterlijk in rook op, maar het weerzien van familie en geliefden (zeker met muziek van Rodriguez eronder) maakt alles goed. Annelies voelt zelfs weer even een ‘tik’ voor haar man.

Verfgevecht

Met de laatste opdracht is er een vrijstelling te verdienen. De kandidaat krijgt een paintballpistool, zijn partner het schild. De opdracht is simpel: schiet iedereen neer. De last man standing krijgt niet alleen een vrijstelling, maar ook € 5000. Af en toe wordt er een nieuw pakketje kogels op een strategische plek gedropt.

Sam en zijn moeder, en Annelies met haar tik, liggen er al snel uit. Robin en Hans schieten hun pistooltjes op elkaar leeg, maar ze staan veel te ver van elkaar vandaan, waardoor er geen enkele verfkogel ook maar in de buurt komt.

Met nog vijf minuten op de klok zijn er nog te veel mensen in het spel en Gilles de Coster past de spelregels aan. Degene die op 0:00 op het eindpodium staat, krijgt de vrijstelling. Een vuurgevecht breekt los tussen Eline, Robin en Davey, waarbij Davey aan het langste eind trekt. Hij gaat automatisch door naar volgende week. Je zult zeggen: en Hans dan? Wel, Hans dacht slim te zijn en heeft zich met zijn vrouw en zijn lege pistooltje diep in het bos verstopt.

Daar zit hij nu waarschijnlijk nog.

Eliminatie

Sam krijgt een groen scherm. Annelies krijgt een groen scherm. Dan is Hans aan de beurt. Hij heeft nog speciaal aan zijn vrouw gevraagd wie zij denkt dat de Mol is. Ze verdenkt iemand anders dan hij, maar Hans is eigenwijs. Hans gaat all in. En Hans krijgt een rood scherm te zien.

Verdenking top 1

Davey nam het voortouw tijdens de eerste opdracht en staat buiten verdenking. Sam is te fanatiek. Robin te driftig. Annelies te doorzichtig. Eline staat voor de vijfde week achtereen op #1.

What's your reaction?
Eens
0%
Oneens
0%
About The Author
R.M. van Dobben
Schrijft wat hij kijkt. Recenseert films, series en Boer Bakt Mol.