Now Reading
De Mol (BE) 2017, aflevering 4: Kiekens zonder kop
1

De Mol (BE) 2017, aflevering 4: Kiekens zonder kop

by R.M. van Dobbenmaart 3, 2017

Het gevaar loert deze week van alle kanten: struisvogels, krokodillen, een lekke boot, en de kandidaten moeten zelfs oppassen voor de presentator van De Mol, scrabblevirtuoos Gilles de Coster.

Voordat ze beginnen, spelen Robin, Eline, Bertrand, Annelies, Sam, Davey en Hans eerst even een klein psychologisch spelletje. Dit zijn de krenten uit de Molpap die de Nederlandse Wie is de Mol vaak laat liggen. De kandidaten zitten op de rand van een bunker en moeten één vraag beantwoorden: ‘Ben jij de Mol?’

Je zou toch verwachten dat iemand doodleuk ‘ja’ zegt. Is degene die dat durft de Mol? Een Mol die hoog spel speelt? Of juist een kandidaat die zichzelf verdacht probeert te maken? Ook met een bevestigend antwoord weten de anderen nog niets. Ze ontkennen echter allemaal, waarbij opgetekend moet worden dat Eline wel erg lang met haar hoofd blijft naschudden. Alsof ze extra wil benadrukken dat ze de Mol niet is (en het dus juist wel is).

De rode lantaarn

De eerste opdracht bestaat uit een fietstocht van dertig kilometer. Hans krijgt de rode lantaarn toegewezen. Hij mag niet stilstaan, moet gemiddeld tien kilometer per uur rijden, en is de laatste fietser van het peloton. Als zijn medekandidaten te langzaam zijn en Hans voorbij moeten laten, liggen ze uit het spel én kost dat € 500.

Annelies en Eline vallen al snel af en Bertrand realiseert zich dat ze geen tactiek hebben afgesproken: ‘We zijn er weer ingevlogen als kiekens zonder kop.’ Onderweg moeten er drie opdrachten gedaan worden – en snel ook, want Hans is nooit ver weg. De eerste twee slagen, maar omdat Davey de kettingspanner (expres?) heeft kwijtgemaakt, krijgt Sam zijn ketting niet op tijd terug op zijn fiets. Hij moet achterblijven.

De derde opdracht laten ze zitten. Het bootje waarmee naar een vlot (met daarop geld) gepeddeld moet worden, zit vol gaten. Het lukt ze niet om alle gaten te stoppen, en ze besluiten naar de finish te rijden. Davey, Bertrand en Robin komen aan bij Gilles en wachten op Hans. Heeft hij hard genoeg gereden? Met zijn tong op zijn knieën wordt hij over de eindstreep gesleurd. Alles doet pijn; Hans heeft een Beauviaanse prestatie geleverd. Maar was het genoeg? Gilles onthult zijn gemiddelde snelheid: 10,40 kilometer per uur. Chapeau.

Pas op: struisvogels in het struikgewas

De volgende dag komen de kandidaten aan bij het grootste doolhof van het zuidelijk halfrond. Hierin zitten letters verstopt. Die hebben Robin en Annelies hard nodig, want ze spelen in het midden een potje Scrabble tegen Gilles. De overige vijf kandidaten gaan wederom als kiekens zonder kop op zoek, want naast letters is er ook nog ergens een ‘gouden ei’. Degene die dat vindt, krijgt een ‘persoonlijke beloning’.

Sommige paden worden afgeschermd door struisvogels. Behoorlijk grote, opvliegende struisvogels. Vooral Davey is als de dood voor ze. Robin en Annelies doen ondertussen een gooi naar de titel ‘slechtste scrabblespeler ooit’. Gilles wint met afstand. Niemand vindt het gouden ei, dat in een tunnel tussen twee doolhofsecties in ligt.

Het is wel de bedoeling dat iemand ‘persoonlijk beloond’ wordt, dus nadat de scrabble-opdracht faliekant is mislukt, wordt iedereen, inclusief Robin en Annelies, het doolhof weer ingestuurd. Hans, die na de allereerste opdracht het programma bijna moest verlaten, is on a roll. Hij vindt het gouden ei en wordt getrakteerd op een dagje zwemmen met een hongerige krokodil.

Cafégeld

Ergens in een café ligt € 3000. Dit bedrag is van Hans, mits hij de locatie weet te vinden. Na zijn kennismaking met Kroko – die duidelijk teleurgesteld is dat er een kooi om zijn zwempartner heen zit – gaat Hans op onderzoek uit. Hij krijgt één hulplijn: zijn vrouw, want het café bevindt zich ergens in Vlaanderen.

Tegelijkertijd probeert de rest van de groep hetzelfde. Zij moeten op de golfbaan een hole in ten slaan. Iedere kandidaat die dit klaarspeelt, krijgt een aanwijzing. Uiteindelijk vinden ze het geld vijf minuten eerder dan Hans. Saillant detail: Eline pleegt het telefoontje naar het goede café en brengt deze opdracht tot een goed einde.

Toch vertrouw ik haar voor geen cent.

Eliminatie

Nog iets dat Wie is de Mol zelden doet: het eerste de beste scherm dat tijdens de eliminatie wordt getoond is rood. In De Mol is het deze week zover. Bertrand? Bertrand knikt. Bertrand wordt ingevuld. Bam. Rood. Na de exit van The Bitch vorige week, is het nu de beurt aan De Casanova om zijn spullen te pakken.

Verdenking top 2

Dat ruimt de boel lekker op – althans, voor mij. Vorige week was Bertrand al bijna uit mijn vizier verdwenen, dus het is geen grote schok dat hij eruit ligt. Ik hou een top 2 over. Met fier bovenaan nog steeds Eline. Eigenlijk durf ik Davey ook wel af te schrijven, maar ik hou ‘m er voor de zekerheid nog even bij (kijken of dat weer lukt).

1. Eline
2. Davey

What's your reaction?
Eens
100%
Oneens
0%
About The Author
R.M. van Dobben
Schrijft wat hij kijkt. Recenseert films, series en Boer Bakt Mol.
1 Comments

Leave a Response