Now Reading
Wie is de Mol 2017, aflevering 10: Verkeerd gegokt
2

Wie is de Mol 2017, aflevering 10: Verkeerd gegokt

by R.M. van Dobbenmaart 12, 2017

Heel Nederland kan opgelucht ademhalen, want de Mol is eindelijk uit zijn molshoop gekropen. De saboteur is ontmaskerd, net als de winnaar en verliezer van Wie is de Mol 2017.

In het Vondelpark, in Vondel CS, normaal gesproken het terrein van Moltalk, zijn alle kandidaten bijeen gekomen (behalve Sigrid ten Napel, die nog steeds boos is op Jochem) om de uitslag te horen. Door wie zijn ze al die tijd misleid en wie gaat er met de pot à € 24.320 naar huis?

Episch

Vincent Vianen, de eerste afvaller, vond het een ‘episch seizoen’. Voor Jeroen Kijk in de Vegte ligt er een glansrijke carrière als Elvis-imitator in het verschiet en Roos Schlikker heeft een tic aan het programma overgehouden: als ze praat moet ze aan haar neus zitten. Yvonne Coldeweijer, Imanuelle Grives en Diederik Jekel maken de groep compleet. Het wachten is op de drie finalisten. Thomas Cammaert (door 46% van het Nederlands publiek verdacht), Jochem van Gelder (34%) en Sanne Wallis de Vries (20%).

De winnaar, de verliezer en de Mol komen aan bij Vondel CS en lopen via de groene loper naar binnen. Ze worden door een luid joelend publiek onthaald, alsof ze de Tweede Kamerverkiezingen hebben gewonnen. Art Rooijakkers stelt nog wat plichtmatige vraagjes om de spanning op te bouwen en dan is het zover.

Wie… is… de… Mol?

Na een behoorlijk uitgerekte samenvatting van negen weken Wie is de Mol, komt eindelijk het verlossende antwoord op die ene vraag: ‘Wie… is… de… Mol?’ En helaas, Thomas stapt naar voren.

Dat betekent dat Sanne wint, en het gestuntel van Jochem niets anders was dan gestuntel.

Helaas?

Ja, helaas. Na de allereerste uitzending zat me iets niet helemaal lekker. De brugopdracht van het helikoptergroepje (Vincent, Jeroen, Roos en Thomas) mocht niet mislukken. Gebeurde dat wel, dan kon de opdracht erna (in de bioscoop, met de gevonden vrijstellingen) niet gespeeld worden. Het programma zette Thomas de facto in als veredelde productie-assistent, en dus niet als saboteur, maar als hulpje.

Ik schreef toen al dat dat een verloochening zou zijn van het concept van Wie is de Mol. De Mol molt. De Mol laat in het geniep opdrachten mislukken, niet slagen. Ik was dus erg benieuwd naar de verklaring van Thomas om ten eerste plaats te nemen in de helikopter (in plaats van in één van de andere teams die geld moesten vinden) en ten tweede waarom hij zo behulpzaam was.

Sabotage-acties

Het bandje met de sabotage-acties wordt ingestart en ik zit er klaar voor. Thomas zet zijn overacting aan en becommentarieert bij elke aflevering wat hij allemaal heeft geflikt. In aflevering 1 deed hij… niets.

Zijn verklaring: hij wilde iedereen ervan overtuigen dat hij ‘de perfecte kandidaat’ was, want ‘de eerste indruk is goud waard’ en dat is ‘in dit stadium nog even belangrijker’. Er wordt met geen woord gerept over de brugopdracht en dat deze puur vanuit productioneel opzicht moest lukken. Het was zogenaamd tactiek.

Een Mol die een aflevering lang niet molt. Volgens mij is dat niet helemaal de insteek van Wie is de Mol.

De Verdwenen Polaroid

De Mol wordt in aflevering 2 wakker en stuurt vanaf dan zijn medekandidaten het bos in. Hij stemt slim mee met degenen die denken dat Roos in de rechtszaal haar Las Vegas-verhaal heeft verzonnen. Rijdt expres door oranje tijdens de colonne-rijden-opdracht. Laat zich makkelijk vangen met een lasso. Biedt flink op de joker tijdens de koeveiling. Hangt de bordjes in Moltown verkeerd op.

Ik mis er eentje: waar heeft hij De Verdwenen Polaroid tijdens de spreekwoordenopdracht verstopt? Hashtag: #waardezonnietschijnt?

Geheime aanwijzingen

Voor de geheime aanwijzingen verwijs ik je naar het artikel over aflevering 5 van Nicky Bakker, waarin er al een heleboel zijn opgesomd. Daar hoort nog bij: Thomas roept tijdens de kermisopdracht: ‘Holy moly’. Niet zo’n subtiele hint, met de kennis van nu. Hij maakt een eigen joker (zet dus zijn handtekening als Mol) en wil expres de ‘M’ in het gras maaien.

Ook schijnt de oranje vingerafdruk op de kaft van een boek een verwijzing te zijn geweest naar de musical Soldaat van Oranje, waar Thomas in speelde. Voor de fanatieke doordenkers onder ons, zullen we maar zeggen.

Mooi en lief

Al met al was het vooral een erg mooi seizoen. En lief ook. Sympathieke kandidaten, leuke spellen, prachtige locaties en drie finalisten die bij de laatste test alle drie op een ander zitten. Een perfectere finale is bijna niet denkbaar. Ondanks dat het van het productieteam een serieuze faux-pas was om de Mol in te zetten als productie-assistent, heb ik erg genoten van deze editie. En ik geef ruiterlijk toe: ik zat ernaast. Diederik, het spijt me dat ik je van allerlei duistere motieven heb beticht.

Namens Nicky, Natalie en mijzelf, proost en tot volgend jaar!

What's your reaction?
Eens
100%
Oneens
0%
About The Author
R.M. van Dobben
Schrijft wat hij kijkt. Recenseert films, series en Boer Bakt Mol.
2 Comments

Leave a Response