Now Reading
Boer Zoekt Vrouw 2017, aflevering 6: Bijltjesdag
1

Boer Zoekt Vrouw 2017, aflevering 6: Bijltjesdag

by R.M. van Dobbenmaart 20, 2017

Het is bijltjesdag bij Boer Zoekt Vrouw. Terwijl Herman, die zijn eerste keuzemoment al heeft gehad, met zijn meisjes fotoalbums doorbladert, moeten de andere boeren één dame genadeloos wegsturen.

Vorige week was ik blij verrast dat geen van de dames reeds gillend was weggelopen, maar nu blijkt dat ze dat helemaal niet mogen doen: ze zijn contractueel verplicht om het spel mee te spelen. Je zou er een burn-out van krijgen; meedoen met een datingshow en iedere seconde het pistool van het productieteam tegen je slaap voelen prikken. Met het vingertje van Yvon Jaspers op de trekker.

Privé onthulde afgelopen week het wurgcontract waar de kandidaten in gevangen zitten. Feitelijk staat op alles een boete, behalve op positieve opmerkingen over het programma, en de reiskosten mogen de dames zelf ophoesten. Dit is niet verbazingwekkend als je weet dat Boer Zoekt Vrouw door Blue Circle wordt geproduceerd. Deze club televisiecowboys kwam al eerder in opspraak, omdat ze de wanhopige mensen die aan de hulpprogramma’s van RTL meedoen ook een flinke poot uitdraaien, contractueel gezien. Ze beloofden beterschap, maar over Yvon Jaspers boerenbonanza werd niet geklaagd, dus bleef Blue Circle de wannabe boerinnen onder druk zetten.

Serieuze zaken

Van die druk is bij Herman geen sprake, want daar is alles koek en ei, of in Hermans geval: boerenkool met worst. Fleur en Anne zijn binnen een paar dagen deel van de familie geworden; zo snel gaat dat in het boerenbedrijf. Anne: ‘Het voelt heel fijn en vertrouwd.’ Herman begint zelfs dubbelzinnige opmerkingen te maken. Daar wordt heel hard om gegiebeld, maar er is één maar: ‘Praten over serieuze zaken moet nog komen,’ zegt Anne. Yvon komt daar volgende week ongetwijfeld op terug. Bereid je vast voor op vragen als: Wat zijn serieuze zaken volgens jou? Wat wil je nog van hem weten? Moet je Herman dat niet gewoon vragen? En dan antwoorden Anne en Fleur: een serieuze vraag stellen, ben je gek? Je hebt gezien wat er met Pia gebeurd is.

Ja

Riks neemt Eline even apart, want er komt gewoon niets uit en hij wil haar een eerlijke kans geven. Hij vraagt naar haar zoontje en zegt dat een verhuizing naar Canada best ingrijpend is. Eline is er zeker van dat haar zoontje de eindeloze – en mag ik zeggen troosteloze – vlaktes fantastisch zal vinden. Riks vindt het ook na het gesprek ‘moeilijk om erachter te komen wie ze is.’ Eén voordeel van Eline is wel: ze zegt overal ja op. Elke zin eindigt op ‘ja’, en dat lijkt me een hele handige eigenschap.

Traantje

Claudia heeft behoefte aan een ‘momentje voor haarzelf’. Dat momentje neemt ze natuurlijk niet in haar uppie; Yvon en een complete cameraploeg staan er bovenop. ‘Het is het niet voor mij,’ zegt ze. Claudia heeft voor de zekerheid nog even gebeld met Blue Circle om te vragen of ze per se gevoelens moet hebben, maar gelukkig: er staat een ontsnappingsclausule in het contract. Ze vertelt Riks dat ze gaat. Hij reageert nuchter. Yvon probeert er nog een traantje uit te persen en dat lukt… net niet.

Gans

In Texas zijn de ouders van Olke overgekomen voor de lunch. Een korte, want Olke wil al snel ‘weer verder’. Hij bespreekt de dames met zijn vader en moeder. Harriët is het meeste boerderijproof, gezien haar omgang met de dieren, maar ja. Dat vegetarisme ligt bij Olke zwaar op de maag. ‘Dan moet ze veranderen,’ zegt zijn vader stellig, ‘want we eten alles.’

Mag ik één gebakken trapleuning voor de vader van Olke, met extra mayonaise?

Olke ziet het gelukkig niet erg zitten om Harriët als een gans met een trechter te voeren. En voordat zijn vader rare dingen gaat doen, zet hij haar op het vliegtuig terug naar Nederland. Toch heeft Olke het er moeilijk mee. Na het keuzemoment zegt hij: ‘Ik kan wel even een warme hand gebruiken.’

Flabbergasted

David heeft een luxeprobleem. Mara, Susanne en Jorien willen alle drie dolgraag blijven. Susanne heeft kriebels, maar weet niet ‘waardoor het komt’, en Jorien heeft zelfs het gevoel dat het is ‘gelukt’. David is een makkelijke prater, maar dat is ook meteen zijn valkuil. Hij geeft ze allemaal een speciaal gevoel, doordat hij met ze ‘meepraat’, zoals hij het zelf zegt. Yvon: ‘Nu ga je iemand heel erg teleurstellen, omdat je iedereen het gevoel geeft dat je om ze geeft.’

Het komt dan ook hard aan bij Jorien als zij haar koffers moet pakken. Ze vindt het ‘bizar’ en is zo flabbergasted (of in het Roemeens încremenit) dat ze verwacht dat de echte klap nog moet komen.

Wat wil je?

Marc had de meeste brieven, en mensen vroegen zich na het voorstelrondje hardop af waarom hij in hemelsnaam Boer Zoekt Vrouw nodig had. Zo’n knappe, leuke man. Maar nu zien we waar het enigszins aan schort: een combinatie van verlegenheid, terughoudendheid en altijd met zijn werk bezig. Zeer praktisch ingesteld, maar emotioneel onbereikbaar. Anke krijgt zo langzamerhand wel een beeld van hem, al weet ze niet of dat beeld klopt. Irene staat ondertussen stijf van de stress, maar dat ligt vooral aan Irene zelf.

Yvon vraagt haar: ‘Wat wil je?’ Irene blijft lang stil. Na veel wikken en wegen, hakt ze de knoop door. Vanwege een vorige stukgelopen relatie – waarmee ze ook naar het buitenland is gegaan – durft ze het gewoon niet aan. Marc vindt het jammer, want ze hadden dezelfde humor. Hij wil niet zeggen of hij Irene had gekozen om weg te gaan, dus waarschijnlijk niet. Krijgt dit nog een staartje?

What's your reaction?
Eens
100%
Oneens
0%
About The Author
R.M. van Dobben
Schrijft wat hij kijkt. Recenseert films, series en Boer Bakt Mol.
1 Comments

Leave a Response