Now Reading
Het advies voor Sense8: blijf vooral kijken
0

Het advies voor Sense8: blijf vooral kijken

by Monique Speelmanmaart 14, 2017

De kans bestaat dat je afhaakt bij de nieuwe Netflix Original Sense8. Eerlijk? Ik deed het zelf. Maar dat kwam eigenlijk omdat ik last had van Velvet blues en nog met mijn hoofd in het Spanje van de jaren ’50 zat. Daar kon niks tegenop. Dacht ik.

Een paar weken later ben ik opnieuw begonnen. Toegegeven: het begin lijkt wat traag. Ik zeg lijkt, want ik heb de serie twee keer gekeken. En begrijp nu waarom die aanloop nodig is.

Acht hoofdpersonen die allemaal evenveel aandacht nodig hebben

We zien acht totaal verschillende hoofdpersonen. En die moet je eerst even leren kennen. Riley (een dj uit IJsland), Will (de politieman uit Chicago), Nomi (een transgender-activiste uit Californie), Capheus (een buschauffeur uit Kenia en tevens groot fan van Jean-Claude van Damme), Sun (zakenvrouw in Seoul), Kala (wetenschapster in India), Wolfgang (een vechtersbaas in Duitsland) en Lito (een knappe homoseksuele Mexicaanse acteur). En omdat de essentie van de serie niet meteen duidelijk is, stellen schrijver J. Michael Straczynski en regisseurs Lana en Lilly Wachowski je geduld aardig op de proef.

Maar zo is kunst bedoeld

Naar mijn mening had het niet anders moeten gaan. De serie zuigt je langzaam naar binnen. Een ware vorm van kunst. Alles komt samen. Ik blijf het knap vinden als je van elk personage gaat houden, en bij Sense8 zijn het er nogal wat. Ook al veroordeel je ze stuk voor stuk voor de keuzes die ze maken. Een inkopper, ik weet het: identificatie. Als overleven de enige optie is, hoe heerlijk zou het dan zijn als een van je ‘sensates’ kan bijspringen? Alle acht personen staan met elkaar in contact en juist de verschillen in karakters zorgen ervoor dat ze elkaars talenten goed kunnen benutten. En dat raakt meteen de thema’s van de serie: liefde, verbinding en looking out for each other. Hoe meer ze met elkaar in contact komen, hoe meer je wilt blijven kijken.

Knappe montage en meeslepende muziek

Ik heb vele actiescènes gezien in mijn leven. Scènes die ik nog een keer ging kijken omdat ik ze zo gaaf vond. Met het montagewerk van Sense8 doe je een hele nieuwe ervaring op. Karakters die in en uit het beeld lopen, pan-cameravoeringen die twee omgevingen combineren en beelden van coole acties die vloeiend in elkaar overlopen. En dan de muziek: treffend voor elk moment en elke situatie. Symbolisch, internationaal en herkenbaar, je wilt erbij zijn als ze een feestje vieren in Nairobi met Just a Band. Een magische soundtrack, ik kan niet anders zeggen. Blij dat ik met Spotify nog even in de Sense8 sferen kan blijven hangen.

En liefhebbers hebben nog iets tegoed: 5 mei start seizoen 2. Ondertussen draait de campagne van Sense8 op volle toeren en kun je je alvast verheugen met wat mooie plaatjes. Héél misschien komt er zelfs een seizoen 3.

Pluspunten

Het intense karakter van de personages. De muziek. De prachtige beelden, de montage en het camerawerk. De sfeer die wordt neergezet en het warme gevoel dat het je geeft waardoor je erbij wilt zijn. De symboliek en de eenheid die het uitstraalt.

Minpunten

De aanloop kan ervoor zorgen dat je afhaakt. Het Engels is niet van iedereen even goed en klinkt soms wat onhandig, maar is evengoed passend bij het geheel. Sommige personages hadden iets meer diepgang mogen krijgen. Enkele scènes hadden net een fractie langer mogen duren.

What's your reaction?
Eens
100%
Oneens
0%
Neutraal
0%
About The Author
Monique Speelman
Liefhebber van: schrijven, redigeren, online, do-in yoga, gezond eten, series, films en cryptogrammen. En had ik schrijven al gezegd? :)